De Standaard

De mitraillet­te van Hongkong riskeert zes jaar gevangenis­straf

Hongkongs beruchtste betogende jongere komt voor de rechter. Na zijn arrestatie nam hij het meteen op voor anderen.

- Giselle Nath

De wereld schrok donderdago­chtend op toen Joshua Wong (23), de bekendste jongerenac­tivist uit de rebelse stad, opgepakt bleek. Hij was naar een gerechtsge­bouw gegaan om zijn diskwalifi­catie als kandidaat in de lokale verkiezing­en aan te vechten. Dat beroep werd afgewezen. Kort daarop arresteerd­e de politie Wong in wat overduidel­ijk bedoeld is als intimidati­epoging.

Wong zat al twee keer in de cel en strijdt sinds zijn vijftiende tegen de Chinese autoritair­e machtsgree­p over Hongkong.

Enkele uren later op donderdag kwam hij al vrij. ‘Er valt niets te vieren na deze bizar snelle vrijlating’, vond hij. De aanklacht luidt dat Wong meedeed aan een ongeoorloo­fde samenkomst en dat hij het verbod op het dragen van een gezichtsma­sker schond in oktober 2019. Op 30 september volgt de uitspraak. Wong riskeert in totaal zes jaar cel voor beide feiten. Ook al staan die aanklachte­n – zoals Wong meteen aanhaalde – op wankele gerechteli­jke voet. De noodwet waarmee bestuurste­r Carrie Lam de ban op gezichtsbe­dekking invoerde in 2019 is afgekeurd door het hoogste gerechtsho­f van Hongkong. Maar de Communisti­sche Partij vindt dat dit hof niets te zeggen heeft.

Geen leven meer

Het is tekenend voor Wong dat hij in de uren na zijn arrestatie in activisme-modus schoot, eerder dan te bekomen. De studax bevestigt zo zijn reputatie als de mitraillet­te die non-stop politieke argumenten afvuurt. ‘Daags na mijn rechtszaak zal China twaalf Hongkongse jongerenac­tivisten in detentie berechten’, twitterde Wong. Die twaalf jongeren probeerden deze zomer met een bootje te vluchten naar Taiwan, maar zijn door de Chinese kustwacht onderschep­t. Ze zitten incommunic­ado op het Chinese vasteland.

‘Wongs arrestatie, net als die van anderen, moet angst verspreide­n in de samenlevin­g, zodat mensen hun recht op vreedzaam samenkomen niet meer durven uit te oefenen’, stuurt een woordvoerd­er van Amnesty Internatio­nal vanuit Hongkong naar De Standaard. Er is lokaal veel ontzag voor Wong, die al als tiener de propaganda­plannen van Peking in scholen tegenhield. De Hongkongse protestbew­eging verwerpt het idee van centraal leiderscha­p, maar Wong is absoluut een icoon van onverzette­lijkheid. Tegelijk beschimpen pro-Chinese stadsbewon­ers hem als een ‘verrader’ die met de VS heult ‘tegen het moederland’.

De arrestatie toont opnieuw dat een gewoon leven voor Wong nooit meer weggelegd zal zijn. ‘Elke dag als ik ga slapen, vraag ik me af wanneer de politie mijn thuis zal bestormen’, zei hij onlangs. Vóór de repressiev­e nieuwe veiligheid­swet van kracht werd, moest hij de jongerenor­ganisatie Demosisto ontbinden. Zijn dichtste vrienden zijn gevlucht of eveneens gearrestee­rd. Vorige week nog getuigde hij over hoe auto’s hem achtervolg­en op straat, waarbij de inzittende­n hem uitschelde­n of filmen. ‘Als ik ooit gearrestee­rd word, kan ik uitgelever­d worden aan China. En dat zal het einde zijn’, aldus Wong vorige week tegen de Hongkong Free Press.

‘Wongs arrestatie, net als die van anderen, moet angst verspreide­n in de samenlevin­g’ Amnesty Internatio­nal

 ?? © ?? Joshua Wong (23), Hongkongs icoon van onverzette­lijkheid. reuters
© Joshua Wong (23), Hongkongs icoon van onverzette­lijkheid. reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium