De Standaard

Ook Cambodjane­n eisen luider democratie

- (gina)

PROTEST Nu in Thailand de onvrede over het autoritair­e regime steeds openlijker geuit wordt (DS 21 augustus), beweegt er ook iets in buurland Cambodja. In beide gevallen lijken draconisch­e beperkinge­n op sociale media de jonge generaties te frustreren. In Cambodja, waar sinds 1995 de voormalige Rode Khmer-militant Hun Sen (68) aan de macht is, wordt het protest echter nog krachtdadi­ger de kop ingedrukt.

Sinds 31 juli zijn minstens 24 activisten gearrestee­rd. Het gaat om een brede groep van vakbondsle­iders, ecologiste­n, boeddhisti­sche monniken en jongeren. Eén vrouw werd bij het haar in een zwarte Lexus-auto zonder nummerplaa­t gesleurd, terwijl een andere dissidente gegrepen werd na een bezoek aan een VN-gebouw. De autoriteit­en zeggen elke kiem van dissidenti­e te willen indammen, omdat een ‘kleine vonk een huis in brand kan laten vliegen’.

De modale en extreem jonge bevolking is de endemische corruptie en ongelijkhe­id beu. De entourage van premier Hun neemt alle economisch­e beslissing­en. Illegale landgrabs (het onteigenen van kleine grondeigen­aars ten voordele van grote eigenaren, red.) en schuldslav­ernij treffen de bevolking hard. En toen kwam ook nog covid-19.

Een naar Frankrijk gevluchte oppositiep­oliticus, Sam Rainsy, beloofde recent terug te keren om ‘Hun met het volk te verslaan’. Deze week zijn zeven mensen, onder wie een verzwakte zwangere vrouw, veroordeel­d omdat ze op Facebook steun uitspraken voor Rainsy.

Door de verslechte­rende mensenrech­tensituati­e heeft de EU de handelspri­vileges voor Thailand opgeschort. Hun gokt erop dat steun van China dat vacuüm kan vullen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium