De Standaard

Stevige boete voor KBC in Iers hypotheeks­chandaal

- Stijn Decock

BANKEN KBC moet 18,3 miljoen euro boete betalen in een zaak rond rentevoete­n op hypotheken in Ierland. In 2008 had de bank de variabele rente van 3.741 klanten ongevraagd omgezet in een hogere vaste rente.

In Ierland kreeg de zaak uit 2008 –die pas in 2015 de volle aandacht kreeg – heel wat media-aandacht. Een aantal banken, waaronder het Ierse filiaal van KBC, had in 2008 hypotheken met variabele rente automatisc­h omgezet in hypotheken met een vaste (hogere) rente. KBC leed op dat moment verlies aan de hypotheken met variabele rente – de zogenaamde tracker mortgages – die de beleidsren­te van de ECB volgden. Die was in 2008, op de vooravond van de kredietcri­sis, al fors aan het dalen. In juli 2008 zette KBC het product stop.

Door de hogere rentes, die KBC en andere banken onterecht aanrekende­n, kwamen sommige klanten in moeilijkhe­den omdat ze de hogere rente niet konden betalen. 66klanten van KBC Ierland, waaronder elf gezinnen, moesten hun eigendom verkopen. 3.741 klanten werden geconfront­eerd met de hogere rente.

De centrale bank van Ierland, de toezichtho­uder, oordeelt dat KBC Bank Ireland twaalf regels heeft geschonden in de zaak, waaronder het goed en tijdig inlichten van haar klanten. Ook zou ze de zaak lang geminimali­seerd hebben. Een eerste onderzoek van KBC zelf bracht slechts 93 getroffen klanten aan het licht, terwijl de Ierse centrale bank meer dan 3.700 dossiers kon identifice­ren.

De centrale bank verwijt KBC ook dat ze een aantal keer de kans had om de zaak recht te trekken, maar dat niet gedaan heeft. ‘De tekortkomi­ngen van KBC versterken het standpunt van de centrale bank dat de financiële dienstense­ctor nog een lange weg te gaan heeft in het uitroeien van een diepgewort­elde cultuur die vreselijke schade aanricht in het leven van mensen’, klinkt het.

30 procent korting

KBC is in Ierland de tweede bank die nu een schikking treft met de centrale bank. Ze moet een boete van 18,3 miljoen euro betalen, boven op de 153,5 miljoen euro die ze al als compensati­e aan de klanten overgemaak­t heeft. Eerder betaalde Permanent TSB 21miljoen euro boete. Wellicht zullen ook nog andere Ierse banken een boete krijgen.

De boete van KBC bedroeg eigenlijk 26,2 miljoen euro, maar omdat de bank-verzekeraa­r een schikking aanvaardde, kreeg ze 30 procent korting. KBC zag de bui hangen en legde vorig jaar 14 miljoen euro als provisie aan. In het derde kwartaal zal de bank de resterende 4,3 miljoen euro boeken.

Volgens KBC-woordvoers­ter Viviane Huybrecht is de zaak nu van de baan. ‘We betreuren wat er gebeurd is en hebben al uitgebreid onze excuses aangeboden. We hebben er ook de nodige lessen uit getrokken.’

KBC Bank Ireland is volgens Huybrecht een relatief kleine bank in Ierland en werkt als digital first bank met een beperkt aantal fysieke hubs.

 ?? © ?? KBC Bank Ireland schond twaalf regels in de zaak.
Peter Hilz
© KBC Bank Ireland schond twaalf regels in de zaak. Peter Hilz

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium