De Standaard

Jess Thorup tekent voor drie jaar bij Genk

- (mg, rco, dvd) (mv)

De Deen leidt vandaag zijn eerste training en debuteert maandag tegen KV Oostende.

Vanuit zijn vakantiehu­isje op een Deens eiland bekeek Jess Thorup naar eigen zeggen alle matchen van AA Gent nadat hij er eind augustus na amper twee speeldagen werd ontslagen. Het is te hopen dat hij ook RC Genk een beetje in de gaten heeft gehouden. Het zou hem van pas komen, nu hij bij de Limburgers een contract heeft getekend tot juni 2023.

Gisterocht­end nam Thorup, opvolger van de Duitser Hannes Wolf, een vlucht vanuit het Deense Billund naar Amsterdam. In een hotel in de buurt van Schiphol nam hij samen met zijn zaakwaarne­mers en een Genkse delegatie onder leiding van financieel directeur Filip Aerden de details van het contract door. Na de handtekeni­ng zette het hele gezelschap koers richting de Luminus Arena. Vandaag om 15.30 uur wordt hij voorgestel­d aan de pers, na de coronatest­s en zijn eerste training.

Thorup voldoet aan het profiel dat Genk na het ontslag van Wolf had uitgeteken­d: de Deen staat voor ervaring, stabilitei­t en verzorgd, offensief voetbal. Nadat de gesprekken met Frank Vercautere­n, de tweede belangrijk­e kandidaat, afsprongen, trok KRC Genk vol de kaart van Jess Thorup.

De voormalige aanvaller van onder meer Odense, Uerdingen, Wacker Insbruck en Esbjerg pakte als coach de promotie én de beker met Esbjerg, loodste de Deense nationale beloften naar een onverhoopt­e derde plek op het EK 2015 en leidde Midtjyllan­d in 2018 naar de Deense landstitel. Zo ving hij de aandacht van AA Gent, waar hij in oktober 2018 Yves Vanderhaeg­he opvolgde na een ontluister­ende 1-5-nederlaag tegen… kampioen in spe KRC Genk.

Voorlopig brengt Thorup geen assistente­n mee. Met Domenico Olivieri en Michel Ribeiro, die de ploeg zondag naar een thuiszege tegen KV Mechelen leidden, heeft hij al een T2 en T3 ter beschikkin­g. Al zou het wel kunnen dat de staf binnenkort externe hulp krijgt van pakweg Thomas Grönnemark, de gespeciali­seerde inworpcoac­h die ook al bij Gent aan de slag was. De specifieke aandacht van Thorup voor stilstaand­e fases is alvast welgekomen bij Genk, dat dit seizoen al enkele pijnlijke goals slikte op vrijschopp­en en hoekschopp­en en zelf nog niet echt efficiënt was op spelhervat­tingen.

Sociaal man

Thorup, die bij Genk herenigd wordt met Paul Onuachu – zijn spits bij FC Midtjyllan­d –, heeft nog een heel weekend om zich voor te bereiden op zijn debuut. Maandag pas ontvangt Genk in eigen huis KV Oostende. Wie de match met aandacht zal volgen, is Peter Balette. Hij was lange tijd de rechterhan­d van Thorup bij Gent en is daar nu assistent van Wim De Decker.

‘Ik ben blij dat Jess zo snel weer een kans krijgt’, zegt de Limburger. ‘Ik weet zeker dat veel mensen hem dat gunnen, hij heeft in België immers een mooi parcours afgelegd. Of hij matcht met Genk, zal nog moeten blijken. Maar ik geloof dat het zal lukken. Ik heb er zelf ook nog gewerkt. Als je als coach van Genk aandacht hebt voor de fans, word je er op handen gedragen. En net dat is een van zijn grote kwaliteite­n. Natuurlijk zal Jess resultaten moeten boeken, dat is de basis van alles. Maar als die meezitten, zal hij de fans snel achter zich krijgen. Hij is enorm sociaal, staat open voor iedereen en je krijgt van hem zelden een neen, wel bijna altijd een ja.’

Balette kijkt uiteraard al uit naar de terugkeer van Thorup in de Ghelamco Arena. Op 23 oktober gaat de Deen met Genk op bezoek bij Gent.

Meteen lastige klant voor Goffin TENNIS Goffin (ATP 12) staat in de eerste ronde van Roland Garros (27 september–11 oktober) meteen tegenover Jannik Sinner (ATP 74). De 19-jarige Italiaan won vorig jaar de Next Gen ATP Finals, klopte onlangs Stefanos Tsitsipas in Rome en toonde zich ook in het enige duel met Goffin de betere, vorig jaar in Rotterdam.

Elise Mertens (WTA 20) opent tegen de Russische Gasparjan (WTA 122), Alison Van Uytvanck (WTA 65) tegen de Zweedse Rebecca Peterson (WTA-50) en Kirsten Flipkens (WTA 79) tegen de Kazachse Yulia Putintseva (WTA 27). Greet Minnen (WTA 111) bekampt een qualifier.

Thorup voldoet aan het profiel dat Genk had uitgeteken­d: de Deen staat voor ervaring, stabilitei­t en verzorgd, offensief voetbal

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium