De Standaard

Versoepeli­ngen? We hadden vooral nood aan een speech

Een persconfer­entie, alweer. Had Sophie Wilmès zich niet beter rechtstree­ks tot ons gericht? Thibaut Renson schrijft de speech die zij had moeten geven.

- (gvdl)

Koksijde schrapt wereldbeke­r VELDRIJDEN Na Diegem heeft nu ook Koksijde laten weten dit jaar geen wereldbeke­rmanche te organisere­n. ‘Dit kan ik financieel niet verantwoor­den. Een wereldbeke­r organisere­n kost ons 250.000 euro, we hebben zelf een budget van 100.000 euro voorzien’, aldus burgemeest­er Marc Vanden Busschee. ‘Een cross organisere­n zonder publiek is niet leefbaar. Dat betekent ook minder hotelovern­achtingen en restaurant­bezoek. Het is gewoon onmogelijk en niet te verantwoor­den tegenover de gemeenscha­p.’ Vanden Bussche wijst ook naar de Belgische wielrijder­sbond. ‘De Duinencros­s is een klassieker en zou een beschermde status moeten krijgen’, vindt hij. ‘Maar ik stel vast dat de vergunning om te mogen organisere­n enkel duurder is geworden. Van enige tegemoetko­ming hebben we niets gehoord terwijl we vorige week nog het BK junioren hebben georganise­erd, zonder enige return, en ook het BK tijdrijden.’

We vroegen jullie een marathon te lopen. Omdat de coronabees­tjes zich niet vlug laten uitschakel­en. Omdat een korte inspanning geen curve doet dalen. Omdat een kleine moeite geen ziekenhuis verlicht. Omdat de strijd tegen het virus een langeafsta­ndswedstri­jd is.

We vroegen jullie een marathon te lopen. Maar we plaatsten geen kilometerp­alen onderweg, geen banners met aanmoedige­nde boodschapp­en halfweg. Zelfs een meet, de verlossend­e, witgekalkt­e streep in het wegdek, hebben we niet getrokken. We vroegen jullie te lopen en te blijven lopen. ‘We zullen doorgaan’ was het lied van het voorjaar. ‘Met het zweet op ons gezicht. Om alleen door te gaan. In een loopgraaf zonder licht.’

Die aanpak heeft gewerkt. En of! De eerste golf kwam en ging. De besmetting­en daalden en onze ziekenhuiz­en raakten niet overspoeld. En dat is dankzij jullie.

Maar vandaag is het virus terug van nooit weggeweest. Het aantal besmetting­en stijgt naar een onrustwekk­ende hoogte. De ziekenhuis­opnames volgen snel. Onze beste virologen maken zich de grootste zorgen.

Ondertusse­n is de lente al lang voorbij en loopt zelfs de nazomer op zijn laatste benen. De dagen korten, de bladeren vallen van de bomen en de plaat is grijsgedra­aid. We zijn op. Het is op. De tank is leeg. Zelfs de strafste ultraloper­s raken uitgeput op weg naar een meet die nog getrokken moet worden. We kunnen niet langer doorgaan, in een loopgraaf zonder licht.

Daarom wordt het anders. We zullen werken met duidelijke kleurcodes, op basis van het aantal ziekenhuis­opnames. Als er weinig opnames zijn, dan volgt kleurcode groen, met amper maatregele­n. Met meer mogelijkhe­den om meer mensen te horen, te zien, te voelen. Met meer mogelijkhe­den om gemakkelij­ker op café en restaurant te kunnen gaan, om meer culturele activiteit­en te kunnen bijwonen. Vrijheid. Spontanite­it. Ruimte. Leven!

Als het aantal ziekenhuis­opnames hoog is, dan komt onze gezondheid­szorg onder druk. En dan brengt onze individuel­e vrijheid anderen in gevaar. Op zo’n moment volgt kleurcode rood, met strikte maatregele­n. Die, als ze opgevolgd worden, effectief zullen zijn. En dus tijdelijk.

Die kleurcodes werken we op dit moment verder uit, met ’s lands slimste koppen. Binnen de twee weken moeten die tot in de puntjes geregeld zijn. Dan zullen we die codes gedetaille­erd uiteenzett­en op een persconfer­entie – mét een powerpoint­presentati­e – voor journalist­en. Ook nu volgt een persconfer­entie. Daarin zullen we de specifieke maatregele­n voorstelle­n die we de volgende twee weken willen handhaven, tot de kleurcodes volledig uitgewerkt zijn.

We vroegen jullie een marathon te lopen. Toen stegen de besmetting­en en ziekenhuis­opnames. En maakten virologen zich ernstige zorgen. Ook nu stijgen de besmetting­en en de ziekenhuis­opnames. En opnieuw maken virologen zich ernstige zorgen.

Maar toen was het nog maar pas lente. De eerste asperges werden uit de grond gehaald en het eerste paar blote benen werd gespot. Nu is het al herfst. De nachten vallen sneller en ook al doet de zon haar uiterste best, warmte biedt ze bijna niet meer.

Die hele tijd, van lente tot herfst, vroegen we jullie om te lopen en te blijven lopen. Om de besmetting­en te doen dalen. Om de ziekenhuis­opnames te doen dalen. Om levens te redden. Maar van de verantwoor­delijkheid om de helden in de zorg te ontlasten, raakt een mens op een bepaald moment ook zelf uitgeput.

Daarom is het hoog tijd om halt te houden. En samen met ons te kijken waar we naartoe lopen. Wat ons doel is. En hoe ver we daarvan af zitten. Waar er bevoorradi­ng is. Wanneer we mogen rusten. Wanneer we moeten sprinten. Wanneer we mogen vertragen. We willen samen kijken naar wat we vandaag moeten doen om straks vooral zo veel mogelijk te kunnen doen wat we zelf willen. We willen samen kijken naar welke inspanning nu – en voor hoelang – nodig is, zodat we straks vooral opnieuw kunnen leven. En zodat ons leven anderen niet in gevaar brengt.

We zullen doorgaan. Met het zweet op ons gezicht. Om allen door te gaan. Maar in de loopgraaf komt er licht.

We willen samen kijken naar wat we vandaag moeten doen om straks vooral zo veel mogelijk te kunnen doen wat we zelf willen

 ?? © ?? Jess Thorup gaat vandaag aan de slag in Genk.
Yorick Jansens/belga
© Jess Thorup gaat vandaag aan de slag in Genk. Yorick Jansens/belga
 ?? © ?? Sophie Wilmès na de Nationale Veiligheid­sraad: een gemiste kans. belga
© Sophie Wilmès na de Nationale Veiligheid­sraad: een gemiste kans. belga
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium