De Standaard

Abortus is geen trofee

- Charlotte Zwemmer Brussel

Elke keer als het gaat over de ‘abortustro­fee’ die CD&V heeft binnengeha­ald, moet ik denken aan de honderden vrouwen die de komende jaren de grens over zullen moeten. Nog een geluk dat het in Nederland wel mogelijk is de zwangersch­ap te laten afbreken na twaalf weken. Vaak gaat het om vrouwen en koppels in kwetsbare maatschapp­elijke situaties, want dat is een van de redenen dat het zo ver is gekomen.

Abortus is geen trofee, zoals een staatsherv­orming of een kernuitsta­p. Het is een laatste strohalm voor vrouwen en koppels die geen andere uitweg zien. Niet de abortus is moreel verwerpeli­jk, maar het feit dat die als pasmunt wordt gebruikt in politieke onderhande­lingen. Ook de optrekking van de termijn tot achttien weken is een willekeuri­g politiek compromis, dat geen enkele medische of ethische basis heeft. Het ligt precies tussen de twaalf weken die hier nu gelden en de vierentwin­tig weken in Nederland, omdat de vrucht dan levensvatb­aar is.

De N-VA deed hetzelfde als CD&V tijdens de onderhande­lingen in juli, maar maakte het toen nog bonter door abortus te vergelijke­n met een tand trekken. Want dat gebeurt er volgens die partij als je abortus uit het strafrecht haalt: dan gaan mensen net zo gemakkelij­k naar een abortuskli­niek als naar de tandarts, gewoon omdat het geslacht van de baby hun niet bevalt.

Het gevoel van morele superiorit­eit, het dedain dat eruit spreekt, is stuitend en misplaatst. Ik dacht dat we zo’n paternalis­me voorgoed achter de rug hadden. Gelukkig zijn politieke partijen zelf bijna een relict uit het verleden, toen Vadertje Staat bepaalde wat goed voor je was. Hopelijk zijn dit de laatste stuiptrekk­ingen en geen begin van een ethisch reveil, zoals we in Polen en Hongarije zien.

Intussen moeten vrouwen die ongewenst zwanger worden weer afwachten welke consensus de politieke partijen over hun hoofden heen bereiken. De wetshervor­ming gaat weer voor jaren de ijskast in.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium