De Standaard

scoop

Bart Dobbelaere

-

‘Ik denk dat nu de blauwe vrienden op de knieën zullen moeten gaan, de mond opendoen en dan zal er wat moeten worden doorgeslik­t.’ (Bart De Wever in Gert Late Night)

Tijd voor een spoedcursu­s communicat­ie. Als je een boodschap hebt, dan pas je die aan je publiek aan. Tegen een kind van zeven in de klas zeg je ‘zit nu toch eens stil’. Tegen een volwassene in een vergaderin­g zeg je ‘mag ik even uw aandacht’. In de studio’s van Terzake zeg je: Open VLD en MR zullen uiteindeli­jk moeten inbinden en terugkomen op hun uitspraken. In Gert Late Night zeg je wat Bart De Wever zei. Dat heeft weinig te maken met een verruwing van de zeden. Het is gewoon communicat­ie aangepast aan zender, uitzenduur en toehoorder­s. Alleen had De Wever beter moeten beseffen dat het citaat daarna uit het programma zou worden gerukt en in primetime zou worden losgelaten op alles en iedereen.

‘Spuiten en slikken is smakeloze schoktelev­isie op zoek naar kijkcijfer­s. Als er een markt voor is, zullen Vlaamse commerciël­e zenders

die ongetwijfe­ld ooit wel opvullen.’ (Bart De Wever in zijn column getiteld ‘Allemaal samen spuiten en slikken’ in De Standaard op 22 november 2011)

Toen De Wever nog voor De Standaard schreef, en een ander publiek voor ogen had, was hij helemaal niet gewonnen voor al dat slikken. Zelfde boodschapp­er, maar een boodschap aangepast aan de standing van zijn medium en publiek. Zo hoort het. ‘Gewoon je bek houden als je er zit en naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen.’ (De Nederlands­e premier Mark Rutte in RTL Nieuws)

Ook weer stennis. De Nederlands­e premier Rutte had gezegd dat Feyenoords­upporters beter hun bek zouden houden. ‘Bek?’ gilde Nederland. ‘Onze premier zei “bek”!’.

Klopt. De premier zei het in een flits interview waarbij de journalist vroeg wat Rutte vond van de joelende supporters in het Feyenoords­tadion. ‘Je moet het niet doen, het is dom. Hiermee krijg je dat virus niet onder controle’, zei Rutte. ‘Maar lukt dat wel?’, wou de journalist weten.

En toen sprak Rutte zoals je tegen een opgesmeten voetbalsup­porter praat. ‘Hou even je bek.’ Meer niet. Duidelijke communicat­ie. Proficiat. ‘Dat was een woord dat ik niet had moeten gebruiken. Je moet niet schelden.’ (Mark Rutte een paar uur later in RTL Nieuws)

Maar Mark Rutte is een beleefd man. Hij besefte dat ook niet-voetbalsup­porters de bek-uitspraak hadden gehoord en hij verontschu­ldigde zich. Volgens RTL Nieuws ‘kwamen de woorden “bek houden” uit zijn tenen’ omdat hij zich kapot geërgerd had aan de voetbalsup­porters.

Zo leert u in deze rubriek niet alleen bij over communicat­ie, u leert ook een prettige uitdrukkin­g kennen. ‘Sorry van dat knielen en mond opendoen en slikken. Maar de woorden kwamen uit mijn tenen’, zou Bart De Wever best even zeggen. ‘Stop met onzin. Stop met spelletjes en stop met saboteren. De speeltijd is over. It’s moneytime.’ (Preformate­ur Conner Rousseau maandag op een persconfer­entie)

Van communicat­ie moeten we

mateke Rousseau niets leren. Niets is beter om de buik van de Vlaming te vatten dan de uitspraak ‘stop met die politieke spelletjes’. Die geeft je meteen het aura van scheidsrec­hter. Zo hoort het voor een preformate­ur. Al had dezelfde Rousseau een paar uur eerder zelf de formatiege­sprekken opgeblazen. ‘Gesaboteer­d’ hadden we bijna geschreven.

‘We zoeken de poten van onze inhoudelij­ke stoel terug die Bouchez het afgelopen weekend heeft weggetrokk­en.’ (Conner Rousseau in De Standaard, dinsdag)

Beeldspraa­k over knielen en slikken, dat begrijpen we. Maar dit? Het gaat erom dat de socialiste­n in de Wetstraatc­risis van maandag hun sociale programma wilden veiligstel­len. Als Bouchez de inhoudelij­ke puntjes op de i wil zetten, zijn dat spelletjes. Als de socialiste­n iets gelijkaard­igs doen, is dat ‘de poten van de inhoudelij­ke stoel zoeken’. Dat staat wel chiquer natuurlijk.

‘Zalando start met een pre-ownedcolle­ctie.’ (Het Laatste Nieuws, maandag)

Nog een communicat­ietip. Gebruik een moeilijk, duur woord, liefst met wat hip jargon, als je het niet over tweedehand­skleding wil hebben. ‘De bubbel van vijf is verbrand’ (Viroloog Marc Van Ranst) ‘Laat dat woord toch vallen.’ (Biostatist­icus Niel Hens)

En jawel hoor, sinds woensdag is de bubbel weg. In de plaats komt het referentie­cijfer. Of dat een hele vooruitgan­g is, zal nog moeten blijken. Maar een duur woord is het wel, toch duurder dan bubbels.

‘Paul Magnette is protéiform­e.’ (GeorgesLou­is Bouchez in Humo) Het slotwoord is voor de man van de week, de MR-voorzitter zelve. Ook een groot communicat­or, zo wordt ons verteld. Maar dat van de boodschap en de ontvanger. Neen. Ik denk dat Bouchez hier zijn doelpublie­k wat overschat. De Griekse mythologie en Proteus, de zoon van Poseidon, bijvoorbee­ld, zijn niet ons sterkste punt. Scoop kijkt met een kritische blik naar de media en kiest elke week een aantal citaten.

 ?? © ?? Bart De Wever, Mark Rutte, Georges-Louis Bouchez en Conner Rousseau: grote communicat­oren. pn, blg, isopix
© Bart De Wever, Mark Rutte, Georges-Louis Bouchez en Conner Rousseau: grote communicat­oren. pn, blg, isopix
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium