De Standaard

Strenger zijn dan de fiscus is echt niet nodig

-

FINCEN FILES Banken zetten hun klanten steeds sneller aan de deur én geven daar geen uitleg voor, merkt Stijn De Meulenaer op. met hun klanten. Tegen die beslissing­en valt doorgaans weinig te beginnen. Zodra de compliance­afdeling heeft beslist om een klant aan de deur te zetten, blijft die deur meestal toe.

De laatste jaren zie ik als advocaat steeds vaker bankklante­n die verbouwere­erd achterblij­ven. Ze weten niet waarom ze niet meer bij hun bank terechtkun­nen en krijgen de kans niet om uit te leggen dat ze wel degelijk aan de goede kant van de statistiek staan. Vaak gaat het om Belgische spaarders wier vermogen in het buitenland wordt of werd beheerd, vaak op aanraden of met medeweten van hun Belgische bankier.

De tijden zijn veranderd. Wat vroeger oogluikend werd toegestaan, kan niet meer door de beugel. En terecht. Maar de slinger slaat te vaak door. Al meermaals stelde ik vast dat spaarders na een correcte fiscale regularisa­tie (van zowel herkomst als inkomsten op het kapitaal) toch moesten vertrekken. Het is voor hen erg moeilijk om een andere bestemming voor hun vermogen te vinden. De banken zijn dus vaak strenger dan de fiscus en het parket.

Wat vroeger oogluikend werd toegestaan, kan terecht niet meer door de beugel, maar de slinger slaat door

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium