De Standaard

Waarde redactie

- Gert Sablon Herent

Zo’n 20.000 mensen met een handicap wachten op hun zorgbudget (DS 23 september). Onze zoon Pieter werd te vroeg geboren en hield daar mentale en fysieke beperkinge­n aan over. Toen hij vijf jaar was, meldden we ons aan bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. We kwamen terecht op de wachtlijst voor het persoonlij­ke-assistenti­ebudget. Toen hij bijna achttien was, moesten we vanaf nul een procedure doorlopen om op de wachtlijst te komen voor een persoonsvo­lgend budget. Dat lukte, maar hij kreeg prioriteit 2, en niet 1, omdat wij hem als mantelzorg­ers zo goed mogelijk omringen. De overheid rekent er dus op dat ouders zichzelf wegcijfere­n en de zorg voor hun kinderen met een beperking op zich nemen.

Net voor Pieter meerderjar­ig werd, vernamen we dat hij een persoonsvo­lgend budget kreeg. Althans, een deel van het budget waarop hij eigenlijk recht heeft. Daarmee kunnen we maar twee tot drie dagen per week opvang en begeleidin­g regelen.

De financieri­ng voor mensen met een beperking volgt uit het principe van solidarite­it, dat de basis vormt voor andere uitkeringe­n. Laten we iedereen gelijk behandelen en ook een deel van de werklooshe­idsuitkeri­ngen en de pensioenen niet uitbetalen, met de mededeling: u heeft hier recht op, maar de regering heeft er niet genoeg budget voor. Eens kijken hoeveel mensen dan op straat komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium