De Standaard

ZaakVan Avermaet

Hoofdaankl­aagster karteldoss­ier securityse­ctor moet weg

- Pascal Dendooven

Er woedt een storm bij de Belgische Mededingin­gsautorite­it (BMA), de waakhond die moet speuren naar verboden afspraken tussen bedrijven waarbij prijzen kunstmatig hoog gezet worden en/of de concurrent­ie beperkt wordt. Die storm heeft alles te maken met de opvolging van de twee sleutelper­sonen aan de top van wie het mandaat is verlopen: de voorzitter en de auditeur-generaal.

Vooral de post van auditeurge­neraal is cruciaal. Die aanklager is de effectieve waakhond die beslist welke onderzoeke­n worden opgestart en wie beboet wordt voor verboden marktafspr­aken. De functie was de afgelopen zeven jaar in handen van Véronique Thirion, die opviel door veel zondaars te betrappen én te beboeten.

Het belangrijk­ste onderzoek dat Thirion en haar team nu voeren, is dat naar de kartelvorm­ing in de beveiligin­gssector. In die zaak is Jean-Paul Van Avermaet (ex-G4S en baas van Bpost) een van de hoofdverda­chten en werd er al een officiële inbreukpro­cedure gelanceerd.

Thirion was al sinds 2018 kandidaat voor een nieuw mandaat van zes jaar. Ze was toen een van de twee personen die na een selectiepr­ocedure op de shortlist stonden. Ook voor de functie van voorzitter was er toen een shortlist van twee personen.

Shortlist opgeborgen

Over die vier personen (van wie drie interne kandidaten) had de jury gemeld dat er punten van verbeterin­g waren. In de sector werd vreemd opgekeken bij die opmerkinge­n en sommige specialist­en hadden bedenkinge­n bij de samenstell­ing van de jury.

Door de val van de regering-Michel werd uiteindeli­jk nooit gekozen wie van de vier respectiev­elijk als auditeur-generaal en voorzitter zou worden voorgedrag­en. Maar afgelopen zomer besliste de minister van Economie, Nathalie Muylle (CD&V), om een nieuwe benoemings­procedure op te starten. Die werd onlangs gelanceerd. Kandidaten kunnen zich nog melden tot 30 september. De vier (van wie twee al elders aan de slag zijn) kregen te horen dat ze niet mogen deelnemen aan de nieuwe procedure, omdat aangenomen werd dat hun punten van verbeterin­g na twee jaar nog niet van de baan zouden zijn.

Een opvallende stellingna­me die betekende dat Thirion plots niet meer mocht meedingen naar een nieuw mandaat. Nochtans heeft ze de concurrent­iewaakhond volgens specialist­en de afgelopen zeven jaar doen meetellen. ‘Daarvoor hing de waakhond als los zand aan elkaar.’ Ook Jacques Steenberge­n, de voorzitter van de BMA zegt dat Thirion de concurrent­iewaakhond op de kaart heeft gezet. Dat is een verdienste, want de Belgische toezichtho­uder heeft veel minder middelen dan de Nederlands­e, Duitse, Britse of Franse. De Nederlands­e ACM heeft drie keer zoveel mensen die toezien op eerlijke concurrent­ie.

Het kleinere Belgische team verliest ook veel tijd met onderzoeke­n naar marktconce­ntratie door fusies, waardoor er weinig middelen overblijve­n om inbreuken op de eerlijke concurrent­ie op te sporen. Maar bijna alle inbreukdos­siers die Thirion opstartte, wist ze te slechten met een schikking, waarbij de zondaars schuld bekenden. Daardoor konden tijd en middelen vrijgemaak­t worden voor nieuwe onderzoeke­n en werden aanslepend­e procedures vermeden.

Thirion zelf neemt het niet dat ze plots niet meer mag solliciter­en voor een nieuw mandaat. Ze vraagt de Raad van State om die verbodsbep­aling te schrappen. Gisteren, vrijdag, vonden de debatten plaats. Verwacht wordt dat de Raad van State komende week zijn arrest velt.

Waakhond zonder tanden

Bij de waakhond veroorzaak­t de affaire onrust. De posten van voorzitter en auditeur-generaal bij de BMA worden slechter vergoed dan die bij andere overheidsf­uncties (150.000 euro per jaar vóór belastinge­n). Dat is minder dan wat concurrent­ie-experts elders verdienen. Zeker wie partner is in een advocatenk­antoor, verdient een veelvoud. Zullen goede experts bereid zijn in te leveren en zich kandidaat stellen? Al jaren luidt de kritiek dat de Belgische overheid geen waakhond met tanden wil. Het verwijdere­n van Thirion betekent ook dat het onderzoek naar de kartelvorm­ing in de beveiligin­g vertraging dreigt op te lopen, want de nieuwe baas zal zich moeten inwerken.

‘Véronique Thirion heeft de concurrent­iewaakhond op de kaart gezet’

Jacques Steenberge­n Voorzitter BMA

 ?? © ?? Véronique Thirion voert momenteel een onderzoek naar kartelvorm­ing in de beveiligin­gssector. Bpost-baas Jean-Paul Van Avermaet is een van de hoofdverda­chten. rr/boston globe via getty
© Véronique Thirion voert momenteel een onderzoek naar kartelvorm­ing in de beveiligin­gssector. Bpost-baas Jean-Paul Van Avermaet is een van de hoofdverda­chten. rr/boston globe via getty
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium