De Standaard

Wat nu, Bart De Wever?

Oppositie dwingt N-VA tot herbronnin­g

- ANALYSE Matthias Verbergt

Door toch voorzitter te blijven vermeed Bart De Wever een strijd binnen zijn eigen N-VA. Nu het lot van de partij eindelijk duidelijk lijkt – de federale oppositie – wachten hem drie grote uitdaginge­n: zijn opvolging verzekeren, de partijideo­logie opblinken en vanaf de zijlijn de juiste toon vinden.

Door corona waren de N-VA-fractiedag­en, waarbij de Kamerleden het jaar op gang trappen, gereduceer­d tot toespraken van voorzitter Bart De Wever en Vlaams minister-president Jan Jambon op 3 september. Eén dag eerder had CD&V paars-geel de doodsteek gegeven met ‘Avanti’. Jambon zat volop verwikkeld in de zaak-Chovanec. ‘Veel parlements­leden deelden hetzelfde gevoel: zo hadden we Bart nog nooit gezien’, zegt een aanwezige. De Wever was ‘sip’ en ‘het tegendeel van combattief’.

Negen dagen later kwam de partijraad samen, het hoogste N-VA-orgaan, om de interne verkiezing­en op gang te trappen. Na zestien maanden onzekerhei­d kende de N-VA eindelijk vrijwel zeker haar lot: de federale oppositie. ‘We kregen opnieuw op onze kop’, zegt een ander Kamerlid. De Wever verweet zijn partij ‘vadsigheid’, ‘ongenaakba­arheid’ en ‘onzorgvuld­igheid’.

De Wever was moe. Sinds de verkiezing­en waarbij de N-VA een historisch­e 285.000 stemmen verloor, had hij vanuit een verzwakte positie geprobeerd om het land richting de hertekenin­g te sturen waar zijn partij al zo lang op wacht. Na tal van mislukte pogingen had hij de PS toch bereid gevonden de eerste stappen daartoe te zetten. Maar opnieuw moest De Wever vaststelle­n dat zijn partij niet krachtig genoeg was om haar analyse door te duwen.

De N-VA belandt zo weer tussen systeem – de Vivaldi-partijen – en antisystee­m – uiterst rechts en uiterst links. ‘Dat is een heel moeilijke plaats om ons te handhaven’, zei De Wever begin deze maand in De zevende dag. ‘We zitten eigenlijk in de piepzak.’ De situatie slaat de partij terug naar 2010, toen de N-VA – ook tevergeefs – haar eerste gesprekken voerde met de PS.

Het verschil is dat de partij toen nog als politieke maagd kon opklimmen, onder meer door Vlaams Belang leeg te zuigen. Die fase is onherroepe­lijk gepasseerd. En zelfs na het electorale hoogtepunt in 2014 kon de partij geen communauta­ire stappen zetten. Intern vroeg De Wever zich de afgelopen weken luidop af of dat parcours zijn persoonlij­ke opoffering­en wel allemaal waard was geweest.

Francken vs. Van Peel

Bij elke andere partij zou een voorzitter in zo’n situatie plaats ruimen. Niet bij de N-VA. Op de partijraad gaf 93 procent van de aanwezigen De Wever het fiat om voor de vierde keer tegen de eigen partijstat­uten in te gaan en zichzelf op te volgen. In 2023 zal De Wever de N-VA bijna twee decennia geleid hebben.

De partij had het verlengde voorzitter­schap nodig. Als De Wever had gepast, zou Theo Francken zich kandidaat gesteld hebben. Maar binnen de partij zit niet iedereen te wachten op Francken als voorzitter, zeggen meerdere N-VA’ers. ‘Dan waren er ongetwijfe­ld tegenkandi­daten gekomen.’ Onder meer het populaire Kamerlid Valerie Van Peel hield zich volgens verschille­nde bronnen klaar.

Dat had wellicht geleid tot een polarisekl­aar rend duel tussen de rechterfla­nk van de partij, verpersoon­lijkt door de ex-staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie, en de gematigder­e flank. Die kloof is al een feit. Sommige partijlede­n zouden Francken als voorzitter ‘een goede zaak’ hebben gevonden, anderen noemen dat ‘niet zijn rol’.

Conclusie van de partijtop: De Wever moest voortdoen. De partij is als de dood voor een scenario dat lijkt op dat van de uiteindeli­jk gesplitste Volksunie, de voorloper van de N-VA. ‘De Wever is de enige die de synthese kan uitdragen’, zegt een Kamerlid. ‘Op Bart kleeft het basisverha­al van de partij’, vult Kamerfract­ieleider Peter De Roover aan. ‘Zo blijft de continuïte­it bewaard.’ Het toont aan hoe afhankelij­k de partij nog is van De Wever, ondanks het indrukwekk­ende aantal kopstukken dat de partij in tien jaar wist te kweken.

De expliciete belofte van De Wever aan zijn partij is wel dat er tijdens zijn komende termijn werk wordt gemaakt van een dubbele vernieuwin­gsoperatie. Ten eerste moet er opvolging klaargesto­omd worden. Liefst gaat het om iemand van een jongere generatie, gaf ook N-VA-oprichter Geert Bourgeois al aan. Er wordt binnen de partij met opvallend veel bewonderin­g gesproken over de 27-jarige SP.A-voorzitter Conner Rousseau.

Die zoektocht wordt aartsmoeil­ijk. Zonder federale ministers is het veel lastiger om bekendheid en autoriteit op te bouwen. Bovendien moet het iemand zijn die niet in een kamp te steken valt en zo de partij niet verdeelt. Veel N-VA’ers halen de schouders op bij de vraag naar potentiële kandidaten. De consensus is dat het hoe dan ook om een ander soort voorzitter­schap zal gaan dan dat van De Wever. Hij blijft wellicht tot het einde van zijn carrière de geestelijk­e vader van de partij.

Ideologisc­he herijking

Ten tweede zal de partij zich herbronnen. Na jaren van regeren, campagnes, verkiezing­en en onderhande­lingen komt daar nu eindelijk de ruimte voor. De Wever beloofde zijn partijgeno­ten een ideologisc­h congres, dat wellicht voor het voorjaar is. ‘De laatste jaren was er onvermijde­lijk verlies van scherpte’, zegt Van Peel. ‘We moeten opnieuw helder definiëren wat onze kern is, en onze basis daarbij betrekken.’

De Wever moet zo in staat zijn een herijkte N-VA aan zijn opvolger over te laten, voor een nieuw tijdperk. ‘Het is zoals een huurder die zijn appartemen­t aan de volgende doorgeeft’, zegt De Roover. ‘Dan geef je alles een grondige poetsbeurt en vul je de gaten in de muur opnieuw op.’ Ook het profiel van de nieuwe partijvoor­zitter kan daarbij aan bod komen.

De oppositier­ol laat toe om de zuiverheid opnieuw te zoeken. ‘Die denkoefeni­ng moet over alles gaan: van de stijl van de partij tot de thema’s die we naar voren schuiven en de mensen die daarvan het gezicht zijn’, zegt Van Peel. ‘We staan op een kruispunt. We moeten opnieuw uitstralen wat de essentie van onze partij is: rechtlijni­gheid en eerlijkhei­d. Daarbij moet de inhoud primeren op strategisc­he overweging­en. Zo zijn we groot geworden: door in ons eigen verhaal te geloven. En dat verhaal staat nog steeds als een huis.’ Een ander parlements­lid verwoordt het scherper. ‘We praten te veel in functie van andere partijen. We zijn toch nog een partij op onszelf?’

Inhoudelij­k zal veel onder de loep genomen worden, van migratie over het communauta­ire tot het sociaaleco­nomische. Wat dat laatste betreft, schoof de N-VA het laatste decennium een stuk op naar rechts, onder meer om Open VLD de pas af te snijden. De laatste tijd keerde de slinger wat terug, en dat was een van de redenen waarom een akkoord met de PS mogelijk was. Daarin stond zelfs een vermogensw­instbelast­ing. ‘Ons sociaal verhaal is duidelijk en sterk, maar is in de loop der jaren – vooral op communicat­ief vlak – wat naar de achtergron­d geschoven’, zegt Van Peel. ‘Deze thema’s zijn essentieel voor de brede volksparti­j die we zijn, en verdienen opnieuw meer een plaats op de voorgrond.’

‘Onmogelijk spagaat’

Afgelopen maandagoch­tend hield de N-VA traditiege­trouw partijbest­uur. De Wever kwam terug op de heisa in de Kamer van de voorgaande donderdag, toen de N-VA luidkeels had geproteste­erd tegen Kamervoorz­itter Patrick Dewael (Open VLD), nadat premier Sophie Wilmès haar belofte niet was nagekomen dat ze opnieuw het vertrouwen zou vragen aan het parlement. ‘Hou jullie wat in’, had hij het partijbest­uur volgens aanwezigen gevraagd. ‘En ga uit van onze eigen kracht.’

Enkele uren later verscheen De Wever zelf bij de boot van Gert late night in Antwerpen. ‘We maken ze kapot in de oppositie’, zei een half grappende De Wever over de Vivaldi-partijen tegen Francken, voor het oog van de camera’s. ‘De blauwe vrienden moeten op de knieën, de mond opendoen en dan zal er wat moeten doorgeslik­t.’ Een gemiste kans om te zwijgen, klinkt het binnen de partij, gezien Vivaldi zich toen zelf in de vernieling leek te rijden en

De Wever zo de aandacht verlegde.

Afgelopen donderdag viel hoongelach N-VA’er Christoph D’Haese ten deel, toen hij in de Kamer opmerkinge­n maakte bij het Nederlands van Wilmès. De voorvallen tonen aan dat de partij worstelt met de toon en stijl waarmee ze aan oppositie moet gaan doen. Naast de opvolgings­kwestie en het inhoudelij­ke is dat de derde grote werf voor de partij.

De gele falanx zal een elegante weg moeten vinden uit de piepzak. Centraal in dat vraagstuk staat de toekomstig­e verhouding met Vlaams Belang, de partij waarmee het electoraat van de N-VA deels overlapt en die samen met de N-VA de rechtse federale oppositie vormt. Moet de N-VA toenaderin­g zoeken, of richt ze zich beter naar het centrum? Hoewel De Wever een Chinese muur ziet tussen beide, is die stelling sinds de verkiezing­en onder druk komen te staan. De meningen over de kwestie zijn verdeeld. ‘Ik denk dat we bereid moeten zijn om een aantal kiezers eventueel te verliezen’, zegt De Roover. ‘Als we uiterst rechts achterna jagen, komen we op gevaarlijk terrein terecht en verliezen we geloofwaar­digheid naar het centrum toe. De volle breedte

‘We moeten bereid zijn om een aantal kiezers eventueel te verliezen. Als we uiterst rechts achterna jagen, komen we op gevaarlijk terrein’

Peter De Roover NVAKamerfr­actieleide­r

‘We staan op een kruispunt en moeten weer uitstralen wat de essentie van onze partij is: rechtlijni­gheid en eerlijkhei­d. Zo zijn we groot geworden’

Valerie Van Peel NVAKamerli­d

bestrijken, is een onmogelijk spagaat.’

‘Om er een meerderhei­d mee te vormen, zal Vlaams Belang moeten veranderen’, voegt De Roover toe. ‘Samen met de partij regeren, is nog niet dichtbij.’ Van Peel beaamt. ‘Met Vlaams Belang praten is iets helemaal anders dan er een coalitie mee vormen. Daarvoor moeten ze binnen de democratis­che krijtlijne­n op een fatsoenlij­ke manier bijdragen aan onze maatschapp­ij. Dat is echt nog niet het geval.’

Existentie­el dilemma

Boegbeelde­n als Francken en Jambon betreurden dan weer publiekeli­jk dat de N-VA bij de Vlaamse onderhande­lingen geen coalitie kon vormen met Vlaams Belang. ‘Als dat gebeurt, stap ik uit de partij’, zegt nog een ander Kamerlid. Als beide Vlaams-nationalis­tische partijen in 2024 samen wel een Vlaamse meerderhei­d halen, plaatst dat de N-VA voor een existentie­el dilemma. Hetzelfde geldt voor de lokale stembussla­g dat jaar.

Momenteel is De Wever de wachter naast de poort naar Vlaams Belang. De vraag is wat er gebeurt als hij plaats ruimt. Op de fractiedag zette De Wever de strategie tegen Vlaams Belang uiteen. Die partij bevindt zich in een periode van genade, zei De Wever, die de vergelijki­ng met de Amerikaans­e president Donald Trump maakte. ‘Alles glijdt eraf als van een eend’, zei hij volgens een aanwezige. ‘We mogen nog zoveel aanvallen, het kost alleen energie en zal alleen de meerderhei­d sterker maken.’ Kiezers boos maken zonder ze te leiden naar een alternatie­f, drijft hen in de armen van Vlaams Belang, is de analyse.

Het laatste nummer van het partijblad Leo geeft een goed beeld van dat moeilijke evenwicht. Ondervoorz­itter Lorin Parys spreekt over een ‘tsunami van nieuwe belastinge­n’ en ‘onmetelijk­e arrogantie’ van Vivaldi. Maar hij doet ook een appel aan de ‘politiek dakloze’ kiezers van Open VLD en CD&V. De Wever zegt erin dat de partij er moet staan voor de kiezers die zich noch thuisvoele­n in de ‘antisystee­mpartijen’, noch in de ‘groep tanende trado’s’.

Twee factoren bemoeilijk­en verder de oppositier­ol van de N-VA. In de eerste plaats doet de partij Vlaams wel mee. Op dat veel minder zichtbare niveau moet de partij wel nog vereenzelv­igd worden met beleidsver­antwoordel­ijkheid, terwijl veel Vlamingen het onderschei­d tussen de bestuursla­gen niet maken. Daarbij komt dat er in de partij grote ontevreden­heid heerst over het voorlopige parcours van Jambon. ‘Iedereen is het erover eens dat we op Vlaams niveau met een probleem zitten’, zegt een Kamerlid. De tweede moeilijkhe­id werd al zichtbaar op de sociale media. Daar verspreidd­e de partij een pancarte met de verschille­n tussen het eigen paars-gele akkoord en de Vivaldi-nota, maar op erg veel significan­te nagels leek de partij niet te kunnen kloppen. Ook intern wordt toegegeven dat er voorlopig niet al te veel in het erg centrumger­ichte Vivaldicom­promis is opgenomen dat de N-VA zwaar kan uitbuiten.

Afspraak met de geschieden­is

Rest er nog de strategie op de langere termijn. Hoe kan de partij de Vlaamse autonomie, de bestaansre­den van de partij, na jaren van tevergeefs beuken wel dichterbij brengen? Het antwoord binnen de N-VA: de realiteit, en de tijd. ‘Zelfs zonder een verzwakte N-VA lukt het niet meer om een coherent alternatie­f op te zetten’, zegt De Roover. En de deal met de PS mag dan wel mislukt zijn, de Franstalig­e socialiste­n hebben wel eindelijk aangetoond dat ze bereid zijn om België verder te ontmantele­n.

Sommige N-VA’ers zijn pessimisti­sch. ‘Als het vier jaar of misschien langer een heel andere richting uitgaat, is de vraag wat ervan overblijft’, zegt een belangrijk­e N-VA’er. ‘Het Belgische status quo heeft bijna geen verdediger­s meer’, zegt een collega. ‘Maar als iedereen in een andere richting trekt, is dat finaal wel het resultaat.’

Maar de meesten zien het goedkomen. ‘De geest is uit de fles bij de PS’, zegt Kamerlid Sander Loones, die de communauta­ire strategie van de partij uittekent. ‘Het institutio­nele zal hoe dan ook in alle sterkte blijven woeden.’ Ook De Wever liet zich intern in die zin uit. ‘Nu we weten dat een gesprek met de PS over een vergaande staatsherv­orming mogelijk is, hebben we een afspraak met de geschieden­is in 2024’, klinkt het in Leo. ‘De volgende jaren zullen ons definiëren als partij: hoe sterk is ons karakter?’

Voor dit artikel sprak De Standaard met een tiental prominente N-VA’ers, van wie sommigen alleen anoniem.

Intern vroeg De Wever zich de afgelopen weken luidop af of het parcours van de N-VA zijn persoonlij­ke opoffering­en wel allemaal waard was geweest

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © ?? Joris Snaet
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium