De Standaard

Desondanks zullen we beleefd blijven

- Karel Verhoeven

Met een beetje geluk halen we het nog en versnelt het tempo van hospitalis­aties niet danig. Dan komt de kritische drempel (fase rood) van een nieuwe catastrofe pas in zicht bij het aantreden van de regering-De Croo/Magnette. Die krijgt dan, op haar eerste volwaardig­e persconfer­entie, de kans om meteen aan te kondigen dat ze de bewegingsv­rijheid beknot. Ze kan dan ook de restanten van de adviesraad Celeval ontslaan en een nieuwe, echt wetenschap­pelijke raad aanstellen. Zonder lobbyisten en zonder coronascep­tici. Een coronacomm­issaris kan de regie overnemen. Misschien krijgt de regering dan opnieuw de steun van de wetenschap­pers, de artsen en de ziekenhuiz­en die weer volop in de vuurlinie komen. Misschien genieten haar maatregele­n bij de brede bevolking geloofwaar­digheid en moet ze niet de surrealist­ische beweging maken te versoepele­n, gokkend dat soepeler maatregele­n effectieve­r zijn. Dan kunnen we terugkijke­n en vaststelle­n dat we eind september op het diepste dieptepunt zaten waarin de politieke crisis de coronacris­is aanblies, toen het land de draad helemaal kwijt was, niemand nog de regie voerde en de verwarring hand over hand toenam.

In die diepe put zitten we vandaag. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) bracht een coronascep­tische expert in Celeval, Lieven Annemans, die ook vrijdag bleef volhouden dat de toestand normaal is. Celeval is nu zo diep verdeeld dat de wetenschap­pers eruit stappen of dat overwegen te doen. Hun advies aan de Veiligheid­sraad was daardoor vaag. Die Veiligheid­sraad is ook al verdeeld. De premier die de zaken op scherp moet zetten, ontbeert ervaring en vooral legitimite­it. En zo kwam het dat Sophie Wilmès (MR) woensdag onder de naar storm neigende coronawind versoepeli­ngen aankondigd­e. Dat dra verstrengi­ngen volgen, durfde ze niet uit te spreken. Dat zei ze pas donderdag in de Kamer. Zo nuchter is Wilmès wel om te beseffen dat zij en haar restregeri­ng simpelweg de autoriteit niet meer hebben om via een barometer automatisc­h scholen te sluiten en hele takken van de economie te bevriezen. Daarom dobberen we nu, op het moment waarop de curve nog gekeerd kan worden, stuurloos rond.

Erika Vlieghe, de leidende experte in Celeval, zegt vandaag in een interview dat ze in Afrika, toen ze stervende kinderen niet kon redden, een zekere gelatenhei­d leerde, het besef dat je niet elke strijd kunt winnen, dat je beleefd moet blijven tegen mensen, altijd, wat er ook gebeurt. Dat is een beleefde manier om te zeggen dat wat ons nu blokkeert, wraakroepe­nd is en ons opstandig moet maken.

Hopelijk stellen we straks vast dat dit het diepste dieptepunt van de crisis was

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium