De Standaard

Wetenschap­pers zeggen Celeval de wacht aan

Na epidemiolo­og Marius Gilbert denken ook andere wetenschap­pers aan vertrekken bij Celeval. ‘Ik vraag me vaak af: wat zit ik er eigenlijk te doen?’, zegt Erika Vlieghe.

-

De adviesgroe­p Celeval werkt volgende week het kleurcodes­ysteem voor de corona-epidemie uit. Als drempelwaa­rden overschred­en worden, dan worden de maatregele­n automatisc­h strenger. Premier Sophie Wilmès (MR) gaf de opdracht om de uitwerking te versnellen. Ze hoopt dat het advies volgende week klaar is en meteen ingevoerd kan worden.

Er moet gemorreld worden aan de criteria voor de drempelwaa­rden. Wilmès wil ook dat het systeem op provinciaa­l niveau toepasbaar is. Mogelijk worden dus al vanaf volgende week strengere maatregele­n ingevoerd in sterk getroffen regio’s, zoals Brussel en Luik. Gouverneur­s zouden verdere maatregele­n kunnen opleggen, zoals sectoren sluiten.

72 uur radiostilt­e

Vrijdag nam Celeval de draad alvast op. Maar het valt niet uit te sluiten dat het voor verscheide­ne wetenschap­pers het laatste wapenfeit is in het adviesorga­an. Vorige week zat het er binnen Celeval al bovenarms op (DS 18 september). Die storm is niet gaan liggen.

De experts hebben de Nationale Veiligheid­sraad, en de communicat­ie achteraf, erg slecht verteerd. Een groep van tien experts, onder wie infectiolo­ge Erika Vlieghe (UZ Antwerpen), viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven), epidemiolo­og Pierre Van Damme (UAntwerpen) en biostatist­icus Niel Hens (UHasselt, UAntwerpen), ging vrijdag voor 72 uur in zwijgstaki­ng. Tot maandag geven ze geen interviews meer. Ze vinden de politieke beslissing­en niet uit te leggen, en dus moeten de politici dat maar zelf doen.

De onvrede van de experts gaat vooral over wat Wilmès niet communicee­rde. Zo kondigde ze aan dat elke persoon voortaan vijf nauwe contacten mag hebben. Dat was een losse interpreta­tie van het Celeval-rapport: daarin stond ‘nul tot vijf’. Bovendien noemde ze het een ‘referentie­cijfer’. Maar ze liet vooral na om te communicer­en dat die vijf er snel minder kunnen worden, zoals de kleurcode bepaalt. Dat deed ze pas een dag later.

Ook binnen Celeval is de situatie onhoudbaar. Gezondheid­seconoom Lieven Annemans (UGent) trok de aandacht met controvers­iële stellingen. Vorige week ontkende hij nog dat het aantal besmetting­en toeneemt. De stijgende cijfers zijn een gevolg van het testbeleid, meende hij. Vrijdag ontkende hij op de Celeval-vergaderin­g weer dat er een tweede golf is, stellen twee bronnen die anoniem wensen te blijven.

Ook op het advies voor de Veiligheid­sraad woog Annemans te veel, vindt een betrokken expert, die stelt

dat hij bij de redactie geen rekening hield met de bedenkinge­n van andere experts. In het advies staan enkele opmerkelij­ke frases. Dat België rood kleurt op de Europese kaart, bijvoorbee­ld, moeten we niet oplossen door het aantal besmetting­en te vermindere­n. ‘België moet een actieve rol spelen om de toekenning van de kleuren te herzien’, luidt het advies. Bovendien zou Annemans op de Veiligheid­sraad gepleit hebben voor ‘nul tot tien nauwe contacten’, tegen het advies van Celeval in. De gezondheid­seconoom wenste vrijdag niet te reageren.

Fake news

De onvrede bij verschille­nde experts is zo groot dat ze sterk overwegen op te stappen. Epidemiolo­og Marius Gilbert (ULB) kondigde zijn ontslag al aan, Erika Vlieghe denkt er ernstig over na om zich terug te trekken. ‘Is dit nog een constructi­eve manier van werken?’, vraagt ze zich af. ‘Als ik in die overlegcom­ités zit en het nieuwste rapport voorstel, vraag ik me vaak af wat ik er eigenlijk zit te doen.’

Als Gilbert en Vlieghe vertrekken, nemen in principe plaatsverv­angers Niel Hens en Marc Van Ranst de honneurs waar. De vraag is hoe groot de appetijt bij hen is. In de verantwoor­ding voor hun radiostilt­e geven de experts aan dat ze bereid zijn in adviesrade­n te zitten, ‘maar liefst met experts die zich baseren op wetenschap­pelijke data en niet op fake news’. Dat is een sneer naar Annemans.

Als de wetenschap­pers de deur bij Celeval achter zich dichttrekk­en, verliest het adviesorga­an zijn legitimite­it. Van de oorspronke­lijke medische experts van de GEES blijft dan niemand meer over. Bovendien is de kans reëel dat de opgestapte experts van buitenaf de politieke beslissing­en zullen afbranden, wat beleidsmak­ers kunnen missen als kiespijn. Elke Pattyn, de woordvoers­ter van Wilmès, denkt niet dat het zover zal komen. ‘Dat zijn doemscenar­io’s. Het is niet de bedoeling die expertise te verliezen.’

Het dossier zal meteen op het bord van de nieuwe regering belanden. De zeven onderhande­lende partijen kwamen overeen om een coronacomm­issaris aan te stellen (zie hiernaast), geflankeer­d door een inter- en multidisci­plinair wetenschap­pelijk comité. De kans dat dat dezelfde samenstell­ing kent als Celeval, is bijzonder klein.

Dries De Smet, Simon Andries

Kans is reëel dat opgestapte experts van buitenaf politieke beslissing­en zullen afbranden

 ?? © ?? In Brussel zijn mondmasker­s buiten nu nog verplicht, vanaf 1 oktober niet meer. De onvrede van de experts gaat niet zozeer over wat Wilmès communicee­rde, maar vooral over wat ze niet communicee­rde. Kristof Vadino
© In Brussel zijn mondmasker­s buiten nu nog verplicht, vanaf 1 oktober niet meer. De onvrede van de experts gaat niet zozeer over wat Wilmès communicee­rde, maar vooral over wat ze niet communicee­rde. Kristof Vadino
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium