De Standaard

Het nieuwe geluid van Vivaldi

Koen Geens (CD&V) past voor een ministersp­ost in de Vivaldireg­ering. Ook andere vertrouwde boegbeelde­n nemen straks wellicht afscheid. Vivaldi wordt zo een frisse, maar onervaren ploeg.

- Simon Andries

Met de regering-Michel kwam indertijd een bijzonder onervaren ploeg aan de start. Maar wat dan gezegd van Vivaldi, een coalitie van zeven partijen die amper marge hebben om leergeld te betalen? Om te beginnen liet CD&V-vicepremie­r Koen Geens (62) vrijdag weten dat hij geen minister meer wil zijn. Hij vindt het tijd om plaats te maken voor jongere en nieuwe gezichten, iets waarop partijvoor­zitter Joachim Coens (54) leek aan te sturen. Maar het verdwijnen van de ervaring en de kennis van Geens is een serieuze aderlating voor de federale regering.

CD&V-oudgediend­e Pieter De Crem (58) lijkt op zijn beurt al uitgespeel­d, als fervent tegenstand­er van Vivaldi. Voor hun plaatsverv­angers kijkt CD&V traditione­el naar welke provincies al vertegenwo­ordigd zijn in de regering. WestVlaand­eren, Limburg en Brussel zijn bediend met respectiev­elijk Hilde Crevits (53), Wouter Beke (46) en Benjamin Dalle (38) in de Vlaamse regering. Vlaams-Brabant lijkt daardoor al bijna zeker van een portefeuil­le voor Sammy Mahdi (32), de man die de duimen moest leggen voor Coens bij de voorzitter­sverkiezin­gen en een groot voorstande­r van Vivaldi is.

Ook CD&V Antwerpen heeft dringend nood aan wat meer visibilite­it. Daar blijft onder meer de naam van ex-minister Inge Vervotte (43) de ronde doen. In opvolging van De Crem wordt onder meer Vincent Van Peteghem (40) genoemd, burgemeest­er van De Pinte, parlements­lid en de man die de kritische evaluatie van de partij maakte na de verkiezing­en. En wat doet de partij met West-Vlaams minister Nathalie Muylle (51)?

De liberale vrouw

Open VLD schuift de man met de meeste ervaring naar voren: Alexander De Croo (45). Hij is al sinds 2012 vicepremie­r en maakt grote kans om premier te worden. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (58) liet al een paar keer uitschijne­n dat haar tijd erop zit en Philippe De Backer (42) kondigde al eerder zijn afscheid aan.

Volgens De Tijd willen de liberalen per se evenveel mannen als vrouwen in de regering. Om het voorbeeld te geven, moeten ze dus naast De Croo nog op zoek naar een vrouw. Onder meer de naam van exvoorzits­ter Gwendolyn Rutten (45) wordt genoemd, net als die van Kamerlid Goedele Liekens (57). Daarnaast maakt fractielei­der en ex-minister Vincent Van Quickenbor­ne (47) een goede kans om vicepremie­r te worden. Hij pushte Egbert Lachaert (43) mee naar het voorzitter­schap en wordt daar wellicht voor beloond.

Nieuwe groene en rode cast

Voor Groen wordt het ministersc­hap een groot avontuur. Niemand van de kopstukken heeft al regeringse­rvaring. Fractielei­der Kristof Calvo (33) staat te trappelen om minister te worden. Daarnaast worden Europees Parlements­lid Petra De Sutter (57), voorzitste­r Meyrem Almaci (44) en de Brusselse Tinne Van der Straeten (42) genoemd. Ook de groenen moeten zich goed beraden over hun casting. Hun toekomst hangt mee af van de indruk die hun ministers zullen nalaten. Datzelfde geldt voor hun Franstalig­e zusterpart­ij Ecolo, al regeert die al mee in Wallonië.

Bij de socialiste­n ligt de strijd tussen de sterke West-Vlaamse regeringsb­oegbeelden Johan Vande Lanotte (65) en John Crombez (47) al even in het verleden. Ook voorzitter Conner Rousseau (28) wil vernieuwen bij de verdeling van de ministersp­osten. De naam van Leuvens burgemeest­er Mohamed Ridouani (41) viel daarbij een paar keer, net als die van de Antwerpse schepen Jinnih Beels (43).

Waalse ervaring?

Net als de SP.A moet ook de PS na jaren van federale oppositie op zoek naar de juiste gezichten voor het Vivaldi-project. De Franstalig­e kant Le Soir scheef vrijdag dat de PS mikt op de departemen­ten Sociale Zaken, Pensioenen en Financiën. Tal van namen worden daarbij genoemd, van oudgediend­en als Laurette Onkelinx (62) en Rudi Demotte (57), tot nieuwere gezichten als Pierre-Yves Dermagne (40) en Frédéric Daerden (50). Vóór de PS-carrousel begint te draaien, moet de partij wel weten of voorzitter Paul Magnette (49) straks premier wordt.

De regeringsp­artij MR heeft zoveel ministers dat het moeilijk is om iemand zónder ervaring naar de regering te sturen. Vooral huidig premier Sophie Wilmès (45), vicepremie­r David Clarinval (44) en minister van Buitenland­se Zaken Philippe Goffin (53) maken kans op een verlengd verblijf in de regering.

Formateurs schuiven hete aardappele­n door naar weekend

Als De Croo premier wordt, wil hij meer vrouwen in zijn regering. Binnen zijn partij vallen de namen van Gwendolyn Rutten en Goedele Liekens

Cruciaal wordt de begeleiden­de begrotings­tabel waarin onder meer duidelijk moet worden hoe het minimumpen­sioen van 1.500 euro gefinancie­rd wordt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium