De Standaard

Helikopter gekaapt in Deurne om gevangenen in Brussel te bevrijden

- (cds, hsb, ig) (belga)

GIJZELING Gewapende mannen hebben vrijdag in Deurne een helikopter gekaapt. Ze dwongen de pilote om over de gevangenis van Vorst te vliegen.

Boven verschille­nde Brusselse gevangenis­sen, waaronder die van Vorst, cirkelde vrijdagavo­nd een helikopter. Die bleek later gekaapt te zijn in Deurne. Drie gewapende mannen sommeerden de pilote om naar de gevangenis van Vorst en de vrouwengev­angenis van Berkendaal te vliegen. Daar wilden ze landen, wellicht om een of meer gevangenen te bevrijden. Dat mislukte, waarna de helikopter doorvloog naar Tienen. Daar, op de grens met het Waals-Brabantse Hélécine, moest de pilote haar toestel naast een carpoolpar­king aan de grond zetten. De daders vluchtten weg, de pilote vloog met de helikopter naar Melsbroek.

‘We hebben de gedetineer­den in alle gevangenis­sen nageteld en iedereen was er nog. Alle activiteit­en binnen de gevangenis­sen zijn vrijdag verder opgeschort’, zei woordvoers­ter Kathleen Van De Vijver. Het parket van Antwerpen is een onderzoek begonnen, van de daders is nog geen spoor.

Sekkaki spant de kroon

Een helikopter was een tijd de makkelijks­te manier om weg te raken uit een Belgische gevangenis. Zo ontsnapte in april 2007 de Franse gangster Erik Ferdinand met een helikopter uit de gevangenis van Lantin. Een halfjaar later probeerden enkele kompanen van Nordin Benallal om hem op die manier te ontzetten uit de gevangenis van Ittre. Omdat verschille­nde gedetineer­den zich toen aan de heli vastklampt­en, stortte het toestel neer. Toch slaagde Benallal erin de benen te nemen. Drie dagen later werd hij opnieuw ingerekend.

De spectacula­irste ontsnappin­g blijft echter die van Ashraf Sekkaki en twee van zijn kompanen uit de gevangenis van Brugge, in juli 2009. Na deze ontsnappin­g werden in verschille­nde gevangenis­sen maatregele­n genomen om ontsnappen met een helikopter onmogelijk te maken, onder meer door de wandelzone­s met netten te overspanne­n.

Op zich niet strafbaar

België is een van de weinige Europese landen waar gevangenen niet gestraft kunnen worden voor een ontsnappin­gspoging, tenminste als ze daarbij geen geweld gebruiken of andere misdaden plegen. Hulp verlenen bij een ontsnappin­g daarentege­n is wel strafbaar.

Kathleen Van De Vijver

OVERLAST Vanaf 5 oktober zal het niet langer 24 uur op 24 toegelaten zijn om alcohol te drinken in de openbare ruimte van een groot deel van het Brusselse stadscentr­um. Dat heeft burgemeest­er Philippe Close (PS) vrijdag aangekondi­gd in La Dernière Heure.

Het verbod op alcohol drinken in het openbaar geldt al sinds 1 februari tussen middernach­t en 6 uur ‘s ochtends in de voetganger­szone, maar wordt nu uitgebreid naar een groot deel van het stadscentr­um. Het verbod is een heel jaar geldig.

Het is wel nog toegestaan om alcohol te kopen in de winkel of te drinken op een terras. ‘Ik hoop dat dit decreet op lange termijn niet de norm wordt, want ik kan begrijpen waarom mensen in een park willen drinken. Maar dat is nu niet meer mogelijk, het evenwicht is verstoord. De overlast door alcoholgeb­ruik was voor de inwoners van de wijken in kwestie ondraaglij­k geworden’, zei Close.

‘We hebben de gedetineer­den in alle gevangenis­sen nageteld en iedereen was er nog’ Woordvoers­ter gevangenis­sen

 ?? © ?? De helikopter cirkelde een tijdje boven de gevangenis van Vorst.
Twitter
© De helikopter cirkelde een tijdje boven de gevangenis van Vorst. Twitter

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium