De Standaard

Parijs vreest even herhaling Charlie Hebdo

Niet ver van de vroegere redactie van Charlie Hebdo in Parijs, raakten twee mensen gewond bij een mesaanval. Het parket onderzoekt of het om terreur gaat.

- Jolien De Bouw

‘Ik zag hoe een collega, bevlekt met bloed, achternage­zeten werd door een man met een machete’

Medewerkst­er Premières Lignes

Het was een déjà vu, vrijdagoch­tend in de rue Nicolas-Appert, in het 11de arrondisse­ment van Parijs. Een pijnlijk déjà vu. Met een hakmes werd een litteken, dat nog niet de tijd gekregen had om te helen, weer opengehaal­d. In het rustige straatje waar de broers Kouachi op 7 januari 2015 journalist­en en tekenaars van Charlie Hebdo om het leven brachten, stroomden politie, ambulances, pers en politici opnieuw toe.

Een man en een vrouw die stonden te roken voor het productieh­uis Premières Lignes, werden aangevalle­n door een man met een mes. Ze raakten zwaargewon­d. Ze zouden ondertusse­n buiten levensgeva­ar zijn. ‘Ik hoorde geschreeuw’, vertelde een collega aan persagents­chap AFP. ‘Ik ging naar het raam en zag hoe een van mijn collega’s, bevlekt met bloed, achternage­zeten werd door een man met een machete’.

Trauma komt weer boven

Premières Lignes had zijn kantoren in 2015 ook al in de straat. Het was een van hun journalist­en die de vluchtende Kouachi’s filmde. ‘We hebben daarna overwogen om het gebouw te verlaten, maar beetje bij beetje kwamen alle medewerker­s terug. We hebben besloten om te blijven, in overleg met het personeel,’ zegt Luc Hermann van het productieh­uis, ‘maar sinds het begin van het proces van Charlie Hebdo stellen we ons vragen over het gebrek aan beschermin­g in de straat.’ Met de aanval vrijdag komt het trauma opnieuw boven.

De buurt werd volledig afgesloten, duizenden kinderen mochten hun scholen niet meer verlaten. De beelden van de Franse televisiez­enders leken op die uit 2015. Maar in tegenstell­ing tot toen gebeurde alles haast routineus. Frankrijk is sindsdien immers niet gespaard gebleven van terreur. Charlie Hebdo wordt gezien als het startpunt van een reeks terreurdad­en: de Bataclan, Nice, de kerstmarkt van Straatsbur­g … In heel Frankrijk kostten jihadistis­che aanslagen sindsdien aan meer dan 250 mensen het leven. Volgens premier Jean Castex, die meteen ter plaatse ging, vond de aanval plaats op een symbolisch­e plaats, net op het moment dat een paar kilometer verderop het proces van de aanslagen op Charlie Hebdo plaatsvind­en. ‘Wij moeten ons onverminde­rd inzetten voor de persvrijhe­id en zijn vastbeslot­en om alle mogelijke middelen te gebruiken om het terrorisme te bestrijden.’

Begin deze maand startte het proces van de aanslagen op Charlie Hebdo en de terreurdad­en in de dagen erna. Het satirische blad publiceerd­e bij die gelegenhei­d opnieuw twaalf Mohammedca­rtoons op zijn voorpagina. Het leverde ook nu weer doodsbedre­igingen op. In een brief van vijf pagina’s riep Al Qaeda op het Arabische schiereila­nd zijn strijders in Frankrijk en heel Europa op om de tekenaars en de directeur van Charlie Hebdo neer te steken. Ook IS zou Charlie Hebdo opnieuw verschille­nde keren bedreigd hebben en de hr-directrice van het blad moest vorige week in alle haast haar huis verlaten omdat ze doodsbedre­igingen had ontvangen. Zij reageerde vanop het proces: ‘Dit is een nieuwe mokerslag. Ik heb er maar één woord voor: l’horreur.’

Charlie Hebdo zelf verhuisde na de aanslag naar een ander kantoor. Dat de dader van deze aanval dat niet zou weten, is volgens specialist­en weinig waarschijn­lijk. Dat ook nu weer journalist­en het slachtoffe­r zijn, is volgens de meesten ook eerder toeval.

Al snel na de aanval werd een man van 18 jaar van Pakistaans­e afkomst opgepakt aan de Place de la Bastille, even verderop. Iets later werd een tweede verdachte gearrestee­rd en volgden er huiszoekin­gen ten noorden van Parijs.

 ?? © afp ?? Twee mensen die op straat stonden te roken, raakten zwaargewon­d.
© afp Twee mensen die op straat stonden te roken, raakten zwaargewon­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium