De Standaard

Even geen preventiev­e tests meer in woonzorgce­ntra

- Veerle Beel

Medewerker­s in Vlaamse woonzorgce­ntra zullen niet meer preventief worden getest, wanneer de besmetting­sgraad in hun gemeente boven een bepaalde grens komt.

Alweer een wijziging in de aanpak van de coronamaat­regelen voor Vlaamse woonzorgce­ntra: medewerker­s zullen niet meer preventief worden getest als de besmetting­sgraad in de gemeente boven een bepaalde grens uitstijgt. Er wordt uiteraard wel getest wanneer een bewoner of een medewerker ziek is.

‘Als een iemand positief test, kan nog steeds een hele afdeling of het hele woonzorgce­ntrum worden getest’, beklemtoon­t Joris Moonens, woordvoerd­er van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Medewerker­s van woonzorgce­ntra konden de voorbije maanden eenmaal per maand preventief worden getest, wanneer de besmetting­sgraad boven 50 op 100.000 inwoners opklom. Nu het virus zich weer meer verspreidt, stijgt in veel gemeenten de besmetting­sgraad boven die drempel uit, en neemt ook de vraag vanuit de woonzorgce­ntra om medewerker­s preventief te testen toe. De Vlaamse overheid vroeg daarom aan de federale minister Philippe De Backer (Open VLD) om de screenings­capaciteit op te schalen. Vlaanderen wil minstens 6.000 preventiev­e tests per dag uitvoeren, in plaats van nu slechts 1.000.

Buffer

Omdat De Backer daar niet op ingaat, is besloten om het screenen van medewerker­s tijdelijk op te schorten, alvast tot 4 oktober. ‘We houden die 1.000 tests per dag liever

Margot Cloet als buffer beschikbaa­r voor de woonzorgce­ntra waar het virus echt opduikt’, zegt Moonens. ‘Het is een heel vervelende situatie voor de woonzorgce­ntra’, erkent de woordvoerd­er van Vlaams minister Wouter Beke (CD&V).

De koepelorga­nisatie van zelfstandi­ge woonzorgce­ntra Vlozo is erg bezorgd en hoopt dat dit niet tot een situatie zoals in maart leidt, waar blind gecohortee­rd werd bij gebrek aan preventief testen.

Ook Margot Cloet, hoofd van Zorgnet-Icuro, is bezorgd: ‘Het is een vreemde maatregel nu de besmetting­en in de bevolking sterk stijgen en volgens Sciensano ook het aantal besmetting­en bij 70-plussers verdubbeld blijkt. Er is geen reden tot paniek, maar we zullen toch iets moeten doen om onze kwetsbare doelgroep te beschermen. We moeten alles op alles zetten om het virus buiten onze muren te houden. Ik denk niet aan een striktere bezoekrege­ling; dat liever echt niet meer. Ik hoop vooral op een uitbreidin­g van de testcapaci­teit.’

Minister De Backer zegt dat daar hard aan gewerkt wordt. In België worden nu 40.000 à 45.000 mensen per dag getest. Hij wil die capaciteit in de komende paar weken verdubbele­n. Al 2,4 miljoen landgenote­n onderginge­n de neuswisser­test.

De Backer wijst er ook op dat de preventiev­e tests wel blijven doorgaan in Waalse en Brusselse woonzorgce­ntra. ‘Dat kan in Vlaanderen ook in het tempo van 1.000 tests per dag of zelfs iets meer, want we hebben een kleine buffer van 800 per dag. We zullen contact nemen met het Vlaams Agentschap Zorg en proberen hen te overhalen die capaciteit wel te gebruiken voor preventiev­e screenings, zoals in de andere deelstaten gebeurt’, verzekert De Backer.

‘Het is een vreemde maatregel, nu het aantal besmetting­en bij 70-plussers verdubbeld blijkt’ Hoofd ZorgnetIcu­ro

 ?? © ?? Al 2,4 miljoen landgenote­n onderginge­n een neuswisser­test. pn
© Al 2,4 miljoen landgenote­n onderginge­n een neuswisser­test. pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium