De Standaard

Vlaamse regering zoekt tweede adem

De Vlaamse regering zit sinds vrijdagmid­dag in de laatste rechte lijn van wat een doorstart moet worden voor de hele ploeg, inclusief een post-coronarela­nceplan en begroting.

- Wim Winckelman­s

‘Op 29 september heb ik een overleg met de Britse ambassadeu­r. Help het mij te onthouden als ik het over 2,5 jaar vergeten zou zijn.’ Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kon vorige week in de commissie Buitenland­se Zaken van het Vlaams Parlement al lachen met de gaten in zijn geheugen. De storm waarin hij zichzelf deed belanden door zich niets meer te herinneren over de zaak Chovanec – de man die overleed na een hardhandig­e aanpak door politieman­nen in zijn cel – is overgewaai­d. Jambon mag de federale regeringso­nderhandel­aars danken, die de jongste weken alle aandacht opeisen met hun capriolen. Het gaf zijn regering de mogelijkhe­id in de luwte te werken aan een doorstart. En die is nodig, na een jaar waarin de Vlaamse regering allesbehal­ve de indruk gaf een snelle en efficiënte regeringsp­loeg te zijn.

Het begon met de slecht verdedigde en soms niet te verdedigen besparinge­n waarmee de legislatuu­r werd aangevat. Tijdens de coronacris­is gaf de Vlaamse regering zelden de indruk ‘wat we als Vlaanderen zelf doen, doen we beter’. Tussendoor schoot minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers (Open VLD) enkele keren onder de duiven van zijn collega’s, door maatregele­n te nemen, rond klimaat, cultuur of praktijkte­sts, die hun beleid leken te corrigeren of die het Vlaamse regeerakko­ord oprekken.

Relance

Sinds vrijdag zit de Vlaamse regering in conclaaf om de doorstart te stofferen met een relancepla­n gekoppeld aan aangepaste begrotings­vooruitzic­hten. Dat was nodig. Door de coronacris­is is een deel van de voornemens van de Vlaamse regering achterhaal­d. De coronaklap zal nog jaren nazinderen in de Vlaamse cijfers, met een bijkomende en blijvende schade van 1 tot 2 miljard euro. De ambities in het Vlaamse regeerakko­ord mochten meteen bijgesteld worden.

Een economisch en een maatschapp­elijk relancecom­ité mochten de voorbije maanden voorzetten doen voor het Vlaamse beleid na corona. Daar kwamen voorstelle­n uit die nog altijd dicht aanleunen bij het oude regeerakko­ord: Vlaanderen moet de top drie van de meest productiev­e regio’s halen, het doel van een werkzaamhe­ids De graad van 80 procent en een begroting in evenwicht worden behouden, en dat dankzij een reeks doorbraken op bijvoorbee­ld het gebied van digitalise­ring en klimaat of het aanmoedige­n van een andere mobiliteit.

Het wordt uitkijken naar de ambitie waarmee de Vlaamse regering die investerin­gen en hervorming­en aanpakt die de Vlaamse economie moeten helpen herop te starten. Verwacht wordt dat het volledige plan pas dit weekend rond zal raken, net op tijd voor de eerste echte septemberv­erklaring van Jambon.

verwachtin­gen zijn hooggespan­nen. De fietsers drongen deze week nog aan op veiligere infrastruc­tuur, de bouwsector wil dat de Vlaamse regering werk maakt van de aangekondi­gde renovatieg­olf, missing links moeten worden weggewerkt, de onderhouds­achterstan­d van wegen en waterwegen ingehaald. Investerin­gen in de zorg staan hoog op de agenda.

Goed bestuurder

Voor Jambon is het de uitgelezen kans om zich te herpakken. Zijn imago van goed bestuurder staat onder druk, zelfs in zijn eigen partij heerst er ongenoegen over zijn leiderscha­p, ook al heeft die commotie weinig weerklank gekregen in de Vlaamse regering zelf.

‘Het grootste verschil tussen Jambon en zijn voorganger, Geert Bourgeois (N-VA), is dat Jambon zelf de oplossing zoekt’, zegt een ervaren minister. ‘Geen slecht woord over Bourgeois, maar hij was principiël­er. Jambon speelt zelf de gobetween, onder Bourgeois moesten de N-VA-ministers Philippe Muyters of Liesbeth Homans dat doen.’

De grootste spelbreker kan nog de federale regering zijn. Bij N-VA heerst groot wantrouwen over de Vivaldi-onderhande­lingen, waarin de Vlaamse coalitiepa­rtners CD&V en Open VLD nieuwe compromiss­en zullen moeten sluiten, die strijdig kunnen zijn met het Vlaamse regeerakko­ord.

Op het eerste gezicht lijkt het mee te vallen. Voor zover al duidelijk, wordt ook in de federale teksten herhaaldel­ijk verwezen naar het noodzakeli­jke overleg met de regio’s, net zoals de Vlaamse regering aandrong op overleg met de federale. Het sociaal-economisch­e beleid van Vivaldi lijkt ook niet mijlenver af te staan van het compromis dat de N-VA deze zomer met de PS bereikte.

Bazooka

Maar wie een hond wil slaan, vindt altijd een stok. De jongste weken waren er aanvaringe­n tussen minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) en CD&V, onder meer over de Groene Delle en de vergunning­en voor gascentral­es. ‘Als ze een bazooka willen bovenhalen tegen coalitiepa­rtners, zal de hele Vlaamse regering daaronder lijden’, klinkt het bij CD&V. ‘De N-VA heeft er alle belang bij om te tonen dat ze Vlaanderen kan besturen.’

De federale regering kan nog op een andere manier spelbreker zijn. Als alles goed gaat, valt de septemberv­erklaring van Jan Jambon samen met een cruciale dag in de federale formatie, waarop de naam van de volgende eerste minister duidelijk wordt en wie weet zelfs de contouren van een regeerakko­ord worden afgebakend. Het moment waarop de regering-Jambon haar tweede adem vindt, dreigt daarmee in de schaduw te belanden.

Door de coronacris­is is een deel van de voornemens van de Vlaamse regering achterhaal­d

 ?? © ?? De septemberv­erklaring is een kans voor Vlaams minister-president Jan Jambon om zich te herpakken.
Bart Dewaele
© De septemberv­erklaring is een kans voor Vlaams minister-president Jan Jambon om zich te herpakken. Bart Dewaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium