De Standaard

Milieuvere­nigingen willen straatbome­n redden

- (belga)

NATUURBEHO­UD Stadsbewon­ers snakken naar meer groen in de buurt. En elke volwassen boom heeft een natuurlijk koelvermog­en dat gelijkstaa­t aan dat van vijf tot tien aircosyste­men. In tijden van klimaatver­andering is dat niet onbelangri­jk. Maar door een geplande aanpassing van het Burgerlijk Wetboek dreigen bomen op het openbare domein te verdwijnen.

Acht Vlaamse milieuvere­nigingen stappen daarom samen naar het Grondwette­lijk Hof om de straatbome­n te redden. Het gaat om Bond Beter Leefmilieu, BOS+, Centrum Duurzaam Groen vzw, Natuurpunt, Vereniging voor Openbaar Groen, vzw Voetganger­sbeweging/Infopunt Publieke Ruimte, vzw Trage Wegen en WWF.

Door de wetsaanpas­sing moeten bomen op minstens twee meter van de perceelgre­ns staan, kunnen overhangen­de takken gesnoeid worden en mogen doorgroeie­nde wortels doorgesned­en worden. Die regels komen uit het

Veldwetboe­k om burenruzie­s te voorkomen, en die zouden nu ook gelden voor bomen op het openbaar domein. ‘Op die manier worden tienduizen­den bomen in het publieke domein vogelvrij verklaard. Terwijl iedereen snakt naar meer groen in de buurt’, zegt WWF.

De nieuwe wetgeving zou pas in werking treden in september 2021. De milieuvere­nigingen hopen dat de uitspraak door het Grondwette­lijk Hof voor die datum valt.

‘Tienduizen­den bomen in het publieke domein worden vogelvrij verklaard’

WWF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium