De Standaard

‘Ivar de verschrikk­elijke’, de schrik van de Berlijnse huurders

- (gina) Giselle Nath

Berlijners vrezen de koopjesjac­ht van vastgoedmi­ljardair Ivar Tollefsen. Hij staat symbool voor een groter probleem: klimmende vastgoedpr­ijzen, die ook de ooit goedkope hoofdstad in hun greep krijgen.

Als de Noorse miljardair Ivar Tollefsen iets doet, dan doet hij het groot. Behalve een occasionel­e zuidpoolex­peditie en de Dakar-rally, doet de man ook graag mee aan koopjes. In dit geval: 130 gebouwen in Berlijn, met daarin 3.902 appartemen­ten, 208 winkelruim­tes en 321 parkeerpla­atsen. Hij telt er 830 miljoen euro voor neer. Slechts 16 van de betrokken adressen zijn publiek bekendgema­akt.

De onrust in Berlijn over die nakende verkoop is groot. Een gemeentera­adslid voor de Groenen, Florian Schmidt, sprak over een crisissitu­atie. Jagna Anderson, een activiste in Berlijn voor huurders bij de ngo Fünf Häuser, is al begonnen met protest te organisere­n. ‘We horen van kennissen in Malmö en Oslo dat deze eigenaar de gebouwen niet altijd correct onderhoudt’, zegt ze tegen Deutsche Welle. Vorige week veroordeel­de een rechter in Oslo de vastgoedgr­oep van Tollefsen nog. De Noor, nummer 804 in Forbes’ lijst van rijkste mensen wereldwijd, zou in heel Europa 100.000 appartemen­ten bezitten met zijn groep Heimstaden Bostad. Door de stijgende vastgoedma­rkten in Europa ging het de laatste jaren hard voor hem: was hij in 2018 nog ‘maar’ 1,2 miljard dollar waard, dan is dat nu al 2,6 miljard dollar.

Gentrifica­tie

Berlijn, jarenlang een van de goedkoopst­e hoofdstede­n in Europa, ontsnapt niet aan die klimmende vastgoedpr­ijzen. Inwoners met een vaak lager dan modaal loon moeten in concurrent­ie gaan met grote investeerd­ers. Dat betekent stijgende huurprijze­n en een wedloop op de goed onderhoude­n panden, die historisch al niet dik gezaaid zijn. In Berlijn leeft dan ook een sterke beweging tegen gentrifica­tie.

Dat is het sociologis­che proces waarbij duurdere woningprij­zen de oorspronke­lijke bewoners uit een buurt verdrijven en kapitaalkr­achtigen hun plaats innemen. Het treft vaak verloederd­e wijken, die wel gerenoveer­d en verbeterd worden, maar nooit meer terugkeren naar het oude prijsnivea­u. Dat ondervond de gepensione­erde Ernst Atzert (84) aan den lijve. Geboren en getogen in een huurkazern­e, vreesde hij na de verkoop van dat gebouw om dakloos te worden. Zijn oude ‘goedkope’ huurcontra­ct kostte hem al meer dan 50 procent van zijn pensioen. ‘Je kunt je niet voorstelle­n wat het betekent om ergens zo lang te stijgingen van de aandelenko­ers met 800 procent in zeven jaar voor GCP. leven en plots weg te moeten’, zei hij tegen Deutsche Welle.

In 2018 trok een betoging tegen gentrifica­tie 10.000 Berlijners. Een jaar later voerde Berlijn een beperking van de huurprijze­n in. Heimstaden Bostad zegt dat het zich daaraan zal houden, en claimt dat het goed gereguleer­de woonmarkte­n toejuicht. Maar het is onduidelij­k of de panden in kwestie in de beschermde zone liggen.

Ernst Atzert

Wie bezit de stad?

Het debat over gentrifica­tie roept veel emoties op. Actrice Anna Thalbach zei in de Berliner Tagesspieg­el dat haar wijk karakter en gemeenscha­psgevoel verliest. Misplaatst­e nostalgie, vond CDU-politicus Philipp Lengsfeld. ‘Elke generatie trekken mensen weg uit Berlijn omdat hun woonbehoef­ten veranderen’, zei hij, erop wijzend dat hij langer in Berlijn had gewoond dan de jongere Thalbach. ‘Heimwee naar verkrotte woningen met een buitentoil­et en een kolenkache­l helpt ons niet.’

Feit blijft dat Berlijns vastgoed snel de speelbal werd van beursgenot­eerde groepen die zich, zo bleek uit onderzoek, registrere­n in belastingp­aradijzen. Ze hebben vaak dezelfde aandeelhou­ders: Blackrock, Massachuse­tts Financial Services Company of de Noorse Centrale Bank. Voor hen zijn de zorgen van Ernst Atzert of Anna Thalbach details: de woningen moeten opbrengen. Ook grote pensioenfo­ndsen als dat van Allianz zijn vertegenwo­ordigd. Berlijnse huurders die sparen voor hun oude dag, versterken daardoor zonder het te willen hun eigen huurproble­men.

‘Je kunt je niet voorstelle­n wat het betekent om ergens zo lang te leven en plots weg te moeten’ Gepensione­erde (84)

 ?? © ?? Huurderspr­otest siert de Berlijnse gevels, onder meer in de wijk Neukölln (boven). getty
© Huurderspr­otest siert de Berlijnse gevels, onder meer in de wijk Neukölln (boven). getty
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium