De Standaard

Teddyberen en klappertje­spistolen

- Ruben Mooijman

Trots poseert hij voor zijn winkel. Klaar om zijn klanten terwille te zijn. De deur van Bart Smits Volendamse winkeltje staat uitnodigen­d open. Op een rekje voor de etalage staan souvenirs zoals modelschee­pjes en miniatuurm­olentjes uitgestald. Veel speelgoed is er nog niet te zien, maar dat zou snel veranderen.

De archieffot­o uit 1967 illustreer­de drie jaar geleden een artikel over het 50-jarig bestaan van de speelgoedk­eten, die gegroeid is uit het souvenirwi­nkeltje en op het hoogtepunt 234 filialen telde. Toen al taande het succes, en werd de merknaam geschrapt. Nu, na 53 jaar is het helemaal afgelopen. Maandag zal de Belgische tak van Bart Smit Speelgoedp­aleizen het faillissem­ent aanvragen.

Speelgoedh­andels zitten al lang in het slop. Toonaangev­ende Amerikaans­e zaken zoals Toys ‘R’ Us en FAO Schwarz gingen jaren geleden al over de kop. In Frankrijk kende een bekende naam als ‘La Grande Récré’ financiële problemen. In eigen land heeft Christiaen­sen de handdoek al in de ring moeten werpen.

De bedreiging­en komen uit drie richtingen, meldde een analyse over ‘de economisch­e conjunctuu­r in de distributi­e’ vorig jaar. Concurrent­ie van webwinkels, druk op de marges, maar vooral verschuivi­ng naar digitale ontspannin­g. Vanaf 11 jaar wordt ‘het smartphone­gebruik dominant in de speelbelev­ing’, aldus het rapport van dit jaar. De jeugd leert tegenwoord­ig haast in de wieg al te swipen, en voor heel wat peuters kent een aanraaksch­erm nauwelijks nog geheimen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium