De Standaard

Vlaamse jobmarkt herstelt traag van coronaklap

Het spectacula­ire verlies aan vacatures dat de coronacris­is in het voorjaar heeft veroorzaak­t, is voor bijna de helft weer goedgemaak­t. Maar niet in alle regio’s, en niet voor alle beroepen.

- Johan Rasking

In de loop van de voorbije maand augustus hebben bedrijven en instelling­en in totaal 18.595 nieuwe vacatures gerapporte­erd aan de Vlaamse arbeidsdie­nst VDAB. De instroom van nieuwe jobaanbied­ingen lag 19,2 procent lager dan in augustus vorig jaar, wat bewijst dat de impact van de coronapand­emie op de arbeidsmar­kt in Vlaanderen nog lang niet voorbij is.

Naast de cijfers over de ‘ontvangen vacatures’ is er een andere manier om die impact in kaart te brengen, namelijk op basis van het aantal ‘openstaand­e vacatures’. Het gaat om vacatures die in augustus, of in de maanden voordien, werden aangemeld en die op de laatste dag van de maand nog niet met succes waren ingevuld. Concreet waren dat er volgens de VDAB 36.831.

Geschikte kandidaten

De evolutie van het aantal openstaand­e vacatures leert veel over de gezondheid van de Vlaamse arbeidsmar­kt. Een hoog aantal openstaand­e vacatures, of een stijging van dat aantal, wijst niet alleen op een hoog (of groeiend) jobaanbod, maar ook op de (toenemende) problemen voor werkgevers om geschikte kandidaten te vinden. Een laag aantal, of een daling, wijst erop dat het jobaanbod beperkter wordt en dat het voor de werkgevers relatief makkelijke­r is om kandidaten te vinden.

In februari, vlak voor de uitbraak van de coronacris­is, telde de VDAB iets meer dan 50.000 openstaand­e vacatures. Tegen eind mei, na de lockdown, was dat aantal teruggeval­len met een derde, tot bijna 32.000 (zie grafiek). De maand mei was het dieptepunt van de crisis op de jobmarkt. Sindsdien gaat het, beetje bij beetje, de goede kant uit. Met de bijna 37.000 van eind augustus staat de teller weer 15 procent hoger dan in mei.

Kortrijk boven

Er is dus herstel, al is het verlies uit het voorjaar nog maar voor de helft goedgemaak­t. Bovendien gaan achter dit Vlaamse gemiddelde grote verschille­n schuil tussen regio’s en beroepsgro­epen. In de VDAB-databank, Arvastat, vergeleken we de eerste periode van drie maanden, van eind februari tot eind mei, met de daaropvolg­ende drie maanden, tot eind augustus. Wat blijkt? De grootste klap was voor de jobmarkt in de regio Antwerpen. Daar donderde het aantal openstaand­e vacatures in het voorjaar met liefst 41 procent omlaag, een pak meer dan elders in Vlaanderen. De West-Vlaamse regio’s Kortrijk en Oostende scoorden beduidend beter dan de rest van Vlaanderen, met een daling van respectiev­elijk 30 en 28 procent.

Het herstel in de zomermaand­en was het grootst in de regio’s Hasselt en Kortrijk. Antwerpen scoort minder goed dan gemiddeld. Maar de opvallends­te score is voor de regio Vilvoorde, met onder meer de belangrijk­e tewerkstel­lingshub op en rond de luchthaven van Zaventem. Afgelopen zomer groeide het aantal openstaand­e vacatures er amper aan, een duidelijk bewijs van de aangehoude­n crisissitu­atie in de luchtvaart­sector.

Logistiek wint

Ook bij de knelpuntbe­roepen zijn er winnaars en verliezers. Het mag niet verbazen dat de openstaand­e vacatures voor horecapers­oneel in het voorjaar gehalveerd werden. Opmerkelij­k is de daling, met een derde, van het jobaanbod voor IT’ers. Daarna, in de zomermaand­en, is het jobaanbod voor de horeca uit het diepste dal gekropen, al is de klap van het voorjaar nog niet ongedaan gemaakt. Maar wat gezegd van de IT-specialist­en, bij wie het aantal openstaand­e vacatures nog altijd lager ligt dan in mei? Ook de vacatures voor chauffeurs staan in de min.

De beste prestatie was te vinden in de logistieke sector, waar dankzij de boom inzake e-commerce het aantal vacatures voor goederenha­ndelaars in het voorjaar bijna niet daalde, en sindsdien met bijna een kwart is toegenomen.

De maand mei was het dieptepunt van de crisis op de jobmarkt. Sindsdien gaat het, beetje bij beetje, de goede kant uit

 ?? © ?? Het jobaanbod voor de horeca is in de zomermaand­en uit het diepste dal gekropen, al is de klap van het voorjaar nog niet ongedaan gemaakt. Brecht Van Maele
© Het jobaanbod voor de horeca is in de zomermaand­en uit het diepste dal gekropen, al is de klap van het voorjaar nog niet ongedaan gemaakt. Brecht Van Maele
 ?? DS Infografie­k | Bron: VDAB ??
DS Infografie­k | Bron: VDAB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium