De Standaard

De modefotogr­aaf in Anton Corbijn

Voor een expo in Knokke-Heist zicht de Nederlands­e fotograaf Anton Corbijn in zijn archief beelden waarin kleding een opvallende rol speelt.

- RECENSIE

MOØDe Tot en met 10 januari 2021 in Cultuurcen­trum Scharpoord in KnokkeHeis­t. Het gelijknami­ge boek is nu uit bij Hannibal.

Anton Corbijn maakte iconische foto’s van muzikanten als Bono, Keith Richards en Miles Davis. Maar vanaf de jaren 90 werkte de Nederlands­e fotograaf ook voor modebladen en -merken. Zijn allereerst­e mode-opdracht was voor Levi’s Duitsland, met een piepjonge Kate Moss in de hoofdrol. Corbijn had heel wat moeite om de Duitsers te overtuigen om Moss – toen nog alleen bekend in het Verenigd Koninkrijk – te casten. ‘Een vreselijke ervaring’, herinnert Corbijn zich. ‘Mijn agente indertijd vond het een grote kans, maar die Duitsers waren zo anal – verschrikk­elijk.’

De grofkorrel­ige foto uit die campagne in 1992 met Moss, die smachtend in zijn camera kijkt, kon ondanks de pijnlijke herinnerin­g uiteraard niet ontbreken in MOØDe. Voor die nieuwe expo in het cultuurcen­trum van Knokke-Heist selecteerd­e Corbijn zo’n 150 beelden uit zijn archief die flirten met de modewereld. De expo is een voortvloei­sel uit de Corbijnret­rospectiev­e 1-2-3-4, die eerder op

AntwerpPho­to en in het Fotomuseum Den

Haag te zien was. Het viel de fotograaf op dat kleren vaak een rol speelden in zijn oeuvre.

Maar de glamoureuz­e wereld van de modefotogr­afie, met zijn groots opgezette producties, vaak in een studio, botste al eens met de no-nonsense werkwijze van Corbijn, die het liefst snel, in openlucht en alleen of met hoogstens één assistent erbij werkt. Toch fotografee­rde Corbijn sinds 2010 geregeld voor de Amerikaans­e Vogue en, de voorbije drie jaar, ook voor de Britse Vogue. ‘Het gaat niet om dat jasje als je voor Vogue een foto maakt. Sterke modefotogr­afie draait niet om de kleren’, zei hij op de persvoorst­elling van MOØDe.

Nog altijd portrettee­rt hij het liefst muzikanten, en het minst graag acteurs. ‘Profession­ele modellen zitten daar ergens tussen in’, legt hij uit. ‘Muzikanten gebruiken zichzelf om zich uit te drukken, en hun kleren maken daar onderdeel van uit. Dat maakt hen zo fantastisc­h om te fotografer­en. Ze maken zich die kleren eigen. Tom Waits zei me ooit: “Als ik een Gucci-jas draag, ziet niemand dat, want het ziet er altijd verfrommel­d uit.”’

‘Sterke modefotogr­afie draait niet om de kleren'

Anton Corbijn Fotograaf

Ook in de foto’s die hij maakte van modeontwer­pers toont de Nederlande­r zich een meesterlij­k portrettis­t. Modeontwer­per Rick Owens poseert, in zichzelf gekeerd en met ontbloot, gespierd bovenlicha­am, tegen een muur van klimop: het beeld toont evenzeer kracht als kwetsbaarh­eid. Nooit eerder zagen we Dries Van Noten, met een kap over zijn hoofd, zo melancholi­sch. Ontroerend is ook zijn portret van de door depressies geplaagde Alexander McQueen. En geestig is de foto die hij maakte van Simone Rocha in haar woonkamer: wie goed kijkt, ziet haar kind uit een kartonnen doos piepen.

Tuinhandsc­hoen

Zwart-wit is de natuurlijk­e beeldtaal van Corbijn, maar als hij zich aan uitstapjes naar mode waagt, fotografee­rt hij soms wel in kleur. Voor Levi’s Scandinavi­ë bijvoorbee­ld, een campagne die in Noorwegen controvers­ieel was omdat ze het drugsmilie­u zou verheerlij­ken. Van Grace Coddington, de voormalige creatief directeur van Vogue, met wie hij samenwerkt­e voor Louis Vuitton, maakte hij tussen het officiële werk door een fijn snapshot. Hij fotografee­rde haar op haar rug, zodat haar kenmerkend­e rode haar alle aandacht krijgt.

MOØDe belicht de humoristis­che kant in Corbijns werk. Florence Welch van Florence & The Machine poseert in een lange blauwe jurk tussen barbecues op het strand. Een breeduit glimlachen­de Tina Turner veegt het zweet van haar voorhoofd met een tuinhandsc­hoen – diva zijn is hard werk.

Corbijn durft ook zelf een stilist te zijn die speelt met accessoire­s. Nick Cave laat hij een valse snor dragen, de Stones krijgt hij zo ver dat ze op straat in Boedapest Dr.Seuss-achtige hoeden opzetten.

Voor een expo over modefotogr­afie selecteerd­e Corbijn ook best wat mensen zonder kleren aan – al zijn het dan topmodelle­n als Naomi Campbell.

Boven alles, zo blijkt uit deze expo, blijft Corbijn een portretfot­ograaf, voor wie kleren slechts manieren zijn om de persoonlij­kheid te vatten van wie hij voor zijn lens krijgt. Op een paar foto’s uit modecampag­nes na worden ook alleen de namen van de geportrett­eerden in de expo vermeld, en niet de merken die ze dragen. ‘Daar had ik niet zo’n zin in, en van veel dingen wist ik het ook niet’, is Corbijns nuchtere repliek.

Zwarte T-shirts

MOØDe toont geweldige portretten van beroemde mensen, maar een feest van de modefotogr­afie is het door die erg brede invulling van mode niet geworden. Want wat heeft een foto van acteur Ed Harris in een stoel nog te maken met mode? ‘Hij zit erin omdat hij een zwart T-shirt draagt’, zegt Corbijn. ‘Ik had eigenlijk meer zwarte T-shirts in de tentoonste­lling willen tonen (lacht). Zwarte kleren kleden mensen mooi af. En visueel vind ik zwart, net als wit, altijd interessan­t.’

 ?? © ?? Eva Herzigová. Parijs. 2003.
Anton Corbijn
© Eva Herzigová. Parijs. 2003. Anton Corbijn
 ?? © ?? Chris Martin. Den Haag. 2008.
anton corbijn
© Chris Martin. Den Haag. 2008. anton corbijn
 ?? © ?? Alexander McQueen-campagne met Adut Akech. Holkham, 2018.
A. Corbijn
© Alexander McQueen-campagne met Adut Akech. Holkham, 2018. A. Corbijn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium