De Standaard

Kroniek van een aangekondi­gde wedergeboo­rte

Een plaat jarenlang teasen en ze dan eindelijk uitbrengen: Damso beseft dat hij eindelijk klaar is voor het album waarop hij in het reine komt met zichzelf.

- INTERVIEW Damso

Qalf moet teasen. Maar ook omdat de rapper op een punt gekomen is dat hij de titel kan belichamen – een acroniem voor Qui aime like follow. Zijn vorige drie albums maakten van hem een ster in Frankrijk en ook in België kent hij zijn gelijke niet. Die roem viel hem zwaar, zoals bleek uit zijn vorige album Lithopédio­n. Nu schudt hij dat gewicht van zich af: hou je van me, met veertien miljoen streams de meest beluisterd­e artiest op Spotify – voor internatio­nale kleppers als Drake en Juice WRLD. Volgens de Vlaamse Ultratop, waar Qalf zijn hoogst genoteerde album tot nog toe is (op nummer twee), wordt dit ook zijn grote doorbraak in Vlaanderen.

‘Le négro est riche et populaire, en plus, il a pris rendez-vous au fisc’, schetst hij zijn stand van zaken in ‘Rose Marthe’s love’. Maar al het geld van de wereld kan hem gestolen worden voor de liefde van Rose Marthe. Dat is niet de naam van zijn zoveelste liefje, maar van zijn moeder. Vorig jaar werd ze erg ziek en belandde ze in een coma.

Dat ze miraculeus herstelde, louterde hem. ‘Mijn band met haar is nog dieper geworden’, vertelde hij aan Skyrock. ‘Vroeger ging het altijd maar over mij en mijn succes. Nu heeft mijn moeder me voor het eerst verteld over haar jeugd.’

Die jeugd speelde zich af in Congo. Damso werd zelf als William Kalubi geboren in Kinshasa. Op zijn negende vluchtte hij samen met zijn ouders naar België. Op Qalf zet Damso zijn roots duidelijke­r in de verf, en wordt hij weer een beetje William. De release van het album vierde hij vanuit zijn geboortest­ad. Op ‘Fais ça bien’ deelt hij een rumbabeat met de Congolese zanger Fally Ipupa, in ‘Pour l’argent’ rapt hij voor het eerst in het Lingala.

Afrika

Die bewustword­ing kiemde tijdens Damso’s vorige tournee, die hem deels door Afrika voerde. Vorig jaar richtte hij Vie Sur Nous op, een organisati­e die strijdt tegen de horror van de mijnen in zijn geboortela­nd. ‘J’ai pas de répondant, surtout parce que j’m’en bats les c’/ Corona à la lèpre, l’Afrique cesse pas d’renaître’, beseft hij in ‘Coeur en miettes’, een duet met de combattiev­e Lous and The Yakuza.

Ook Black Lives Matter is Damso niet ontgaan. ‘Bâtons dans les roues, genou sur le cou’, zo verwijst hij naar de dood van George Floyd in het met ingehouden woede gezongen ‘Mevtr’.

Die woede ruimt op Qalf vooral baan voor introspect­ie, tot spijt van zijn diehard fans. De harde gangstarap­s van weleer zijn goeddeels vervangen door melodieuze, soms sentimente­le melancholi­e.

‘De harde gangstarap­s van weleer zijn goeddeels vervangen door melodieuze, soms sentimente­le melancholi­e'

 ?? © ?? Toen Damso een ster werd in Frankrijk en België, viel de roem hem zwaar. universal
© Toen Damso een ster werd in Frankrijk en België, viel de roem hem zwaar. universal

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium