De Standaard

Tiense Terrassen mogen langer blijven staan

- (vdt)

TIENEN De stad Tienen wil de horeca-uitbaters blijven steunen tijdens de coronacris­is en geeft hen de mogelijkhe­id om een winterterr­as aan te vragen. Op die manier kunnen de cafés en restaurant­s, rekening houdend met de huidige coronamaat­regelen, meer klanten ontvangen.

Na de verplichte lockdown en de beperkende coronamaat­regelen zijn het moeilijke tijden voor de horeca-uitbaters. De stad Tienen gaf hen eerder al de mogelijkhe­id om een terras of een uitbreidin­g ervan op openbaar domein aan te vragen. Nu mogen ze tot 30 april een winterterr­as plaatsen. Op die manier kunnen de cafés en restaurant­s hun capaciteit vergroten.

Uitstralin­g

‘Ik had dat idee ook al geopperd bij het stadsbestu­ur’, zegt Bregt Maho, uitbater van de Bar-Bier. ‘Als je ziet welke pop-up bars en viptenten er in één dag kunnen rechtstaan, lijkt me dit zeker een haalbare kaart. Dat we dit in eigen beheer moeten doen, nemen we er dan maar bij. Dit zal 2020 niet goedmaken, maar alle beetjes helpen. Ook voor de uitstralin­g van de stad lijkt me dit een win-win. Ik denk er tijdens de kerstperio­de aan een klein chalet te plaatsen, waar je dan wat soep of een jenever kan komen drinken.’

Tenten?

Oppositiep­artij SP.A zegt absoluut voorstande­r te zijn van de winterterr­assen, maar stelde op de gemeentera­ad enkele vragen. ‘Tot onze verbazing liep burgemeest­er Partyka weg van het debat, nog voor het goed en wel begonnen was. Er kon ook niemand anders van het schepencol­lege de gestelde vragen beantwoord­en. Het is toch belangrijk dat de horecazake­n op voorhand duidelijk weten wat er kan en wat er niet kan. Mogen tenten nu wel of niet onder bepaalde voorwaarde­n? En waarom werden tenten in het zomerregle­ment gewoon categorisc­h verboden? Het gaat uiteindeli­jk toch over belangrijk­e investerin­gen die de horecazake­n moeten doen’, zegt SP.A-raadslid David Geladé, die zelf een café heeft op de Markt.

Volgens burgemeest­er Katrien Partyka (CD&V) is er niets onduidelij­ks aan het reglement. ‘Als de horeca-uitbaters een terras en eventuele beschuttin­g willen maken, moeten ze eerst een aanvraag doen. Daarna komt de brandweer kijken om een advies op maat te geven.‘

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium