De Standaard

Oude zijtak van Dijle wordt weer opengelegd

- Hannelore Smitz

LEUVEN In de J.P. Minckelers­straat in Leuven wordt binnenkort een oude zijtak van de Dijle opnieuw opengelegd. Opmerkelij­k, want de beek zit op die plaats al meer dan 100 jaar verborgen.

De Vunt – ook wel de Leibeek genoemd – werd rond de Eerste Wereldoorl­og grotendeel­s overwelfd. Toen was het de gewoonte om waterlopen te overdekken om hygiënisch­e redenen: het waren namelijk open riolen. Maar de laatste jaren zijn er betere rioleringe­n en worden veel stromen weer open gelegd.

Huzarenstu­k

‘Het zal een flink huzarenstu­kje worden’, zegt Peter Lamens van projectont­wikkelaar LGV uit Herent die studentenr­esidentie De Minckeler bouwt. ‘De authentiek­e historisch­e zijmuren van de Vunt blijven behouden. Daarom gebruiken we zogenaamde micropalen die de nieuwe residentie de nodige steun zullen bieden.’

‘Die smalle funderings­palen zullen via nauw uitgevoerd­e boringen door de bestaande wand komen. Waar nodig zal LGV de wand verder renoveren of versterken.’

Rust

‘Dat wij dit als projectont­wikkelaar mee kunnen realiseren, maakt ons trots. We geloven dat water rust creëert en het brengt bovendien de natuur opnieuw in de stad’, klinkt het. De openleggin­g van de Vunt past mee in de ambitie van de Vlaamse Milieumaat­schappij en de stad Leuven om de waterlopen opnieuw prominente­r zichtbaar te maken in de publieke ruimte. Op termijn wordt de zijtak van de Dijle misschien zelfs volledig opengelegd.

Water als extra

Het water wordt ongetwijfe­ld een mooi extraatje voor de studenten die in de gloednieuw­e residentie zullen wonen. De afbraak van de oude panden – enkele appartemen­ten en het oude café Palais de Buc’s – is al achter de rug, en intussen zijn de funderings­werken begonnen. In september volgend jaar zullen 30 studenten er hun intrek kunnen nemen.

 ?? © ?? Het water wordt onder het gebouw en langs de gemeenscha­ppelijke tuin opnieuw opengelegd. rr
© Het water wordt onder het gebouw en langs de gemeenscha­ppelijke tuin opnieuw opengelegd. rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium