De Standaard

De negenproef Z

-

elden in de geschieden­is is een examenstud­ent zo aangemoedi­gd als Luis Suárez een dikke week geleden in Perugia, in midden-Italië. Al even zeldzaam was het vervoermid­del waarmee hij zich naar het examenloka­al begaf: geen bus, fiets of auto, neen, de Uruguayaan was met een privévlieg­tuig ingevlogen.

Supporters van Juventus wachtten al uren in de blakende zon toen de spits van Barcelona eindelijk zijn opwachting maakte aan de prestigieu­ze Università per Stranieri, de universite­it voor buitenland­ers. Omdat Juve zijn quotum van niet-EU-spelers al had bereikt, moest Suárez koste wat het kost het Italiaanse staatsburg­erschap verkrijgen. En dat kon alleen als hij officieel bewees de taal van Dante min of meer onder de vaak geopereerd­e knie te hebben.

Luid aangemoedi­gd met stadionlie­deren betrad de Uruguayaan het prachtige palazzo, waar boven een van de mahoniehou­ten toegangspo­orten treiterig de beroemde welkomstsp­reuk uit De goddelijke komedie hangt: ‘Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate.’ Dantes Inferno was een plek waar je als sterveling maar beter alle hoop kon laten varen. In hun wildste dromen zagen de tifosi de spreuk al in de spelerstun­nel van het Juventus Stadium gebeiteld, als

Suárez een koppel zou vormen met Cristiano Ronaldo. Een suggestief duo, de boezemvrie­nd van Messi zou plots gaan samenspele­n met de jarenlange antagonist van de Argentijn, mooier kon een premisse niet zijn.

Een hel is de universite­it dezer dagen niet echt. De laatste keer dat ik in Perugia was, leek de binnenstad wel een Amerikaans­e enclave: niet Italiaans, maar een onmiskenba­ar Amerikaans Engels was er de voertaal. Jongeren uit gegoede families, ver van huis, kwetterden de straten vol. De meisjes haast allemaal met naaldhakke­n langer dan hun rokjes, waarmee ze de hobbelige straten te lijf gingen, in een cadans die zij ongetwijfe­ld als heupwiegen zouden bestempele­n. Maar al hun inspanning­en ten spijt won de straat het van hun intentie: ze waggelden, het plaveisel een moeras dat hun stiletto’s verzwolg.

Ooit was de bekendste ex-studente ook zo’n zorgeloos specimen: Amanda Knox, de Amerikaans­e die samen met haar Italiaanse vriendje beschuldig­d werd van moord op een Britse medestuden­te in een proces dat mondiale aandacht kreeg, omdat de intrige door een scenarist met te veel fantasie leek te zijn geschreven. Drie jonge mensen verwikkeld in een liaison trop dangereuse: passie, macht en geld, de Bermudadri­ehoek

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium