De Standaard

Op kampen bouw je geen stabiel rijk

In Xinjiang zijn er al bijna 400 strafkampe­n voor moslims. Het is in het belang van China zelf om hen beter te behandelen, schrijft Chams Eddine Zaougui.

- Chams Eddine Zaougui Schrijver en journalist.

Als je de videoboods­chap van president Xi Jinping voor de Algemene Vergaderin­g van de VN bekijkt, dan denk je bijna dat hij een bijsluiter afleest – de rug kaarsrecht, de handen over elkaar, een uitgestrek­en gezicht. Spannend is het niet. Maar let op zijn woorden, en je beseft dat Xi iets opmerkelij­ks zegt. Hij belooft dat China, ’s werelds grootste vervuiler, tegen 2060 nauwelijks nog koolstof zal uitstoten (DS 25 september).

Zo kennen we China tegenwoord­ig: als een land dat dingen voor elkaar krijgt. Corona mag zich dan verspreid hebben vanuit China, in het epicentrum van het virus, Wuhan, zijn er geen besmetting­en meer sinds half mei. En reken er maar op dat China ook op klimaatvla­k doortasten­d te werk zal gaan. Nu al beschikken veel steden over hightech-recyclaget­echnieken en elektrisch­e bussen. Waar andere landen aanmoddere­n en falen, stapt China met zevenmijls­laarzen in de toekomst.

‘Heropvoedi­ngskampen’

Even opmerkelij­k als het ambitieuze klimaatpla­n van Xi, was een bericht dat de onafhankel­ijke denktank Australian Strategic Policy Institute deze week over China naar buiten bracht. Vreemd genoeg bleef het bericht onder de radar van veel media, ook al was het minstens zo belangrijk als het ‘klimaatnie­uws van het jaar’. Op satellietb­eelden die de denktank in handen kreeg, is te zien dat er in de westelijke provincie van China, Xinjiang, een dunbevolkt gebied met een grote moslimmind­erheid, verschille­nde straf- en werkkampen verspreid liggen. Een Chinese goelag-archipel. Vooral ’s avonds is dat goed te zien: buiten de steden zie je honderden stipjes schitteren, honderden stipjes van menselijke ellende, honderden plekken waar Turkstalig­e Oeigoerse moslims gevangenzi­tten.

Vorig jaar al werd Peking in verlegenhe­id gebracht toen er Youtubebee­lden opdoken van kaalgescho­ren en geboeide mannen in Xinjiang. Volgens de Communisti­sche Partij ging het om heropvoedi­ngskampen voor extremiste­n. Ze zouden er een opleiding krijgen en klaargesto­omd worden voor re-integratie. Veel mensen, verzekerde de partij, waren intussen op vrije voeten en hadden werk. Die uitleg staat nu op losse schroeven. In realiteit gaat het om massadeten­tiecentra, waar naar schatting een miljoen Oeigoeren geïndoctri­neerd worden en dwangarbei­d moeten verrichten. De kans bestaat dat jij een kledingstu­k hebt dat in zo’n werkkamp is vervaardig­d.

Volgens onderzoeke­rs zouden er intussen bijna 400 kampen zijn. De enige misdaad van de geïnternee­rden is dat ze een koran bezitten, weigeren om varkensvle­es te eten, een baard hebben of Turks onderwijze­n. Een andere onthutsend­e ontdekking: sinds 2017 zijn duizenden moskeeën in Xinjiang verwoest, waarvan sommige eeuwenoud waren. In China, zo lijkt het, is de Communisti­sche Partij de enige god die je mag aanbidden.

Geen underdog meer

Ik verwacht weinig kritiek op die culturele genocide, daarvoor is China intussen te machtig en is het enorme land een veel te interessan­te handelspar­tner. Ook in het Midden-Oosten, waar de meeste moslims wonen, hoor je amper kritiek. Als je weet dat China sinds 2017 de grootste afnemer is van olie, snap je waarom. Saudi-Arabië, Irak, de Verenigde Arabische Emiraten en Iran zijn de hoofdlever­anciers.

Hoe China dat rijmt met zijn groots opgezette klimaatdoe­len, is me niet duidelijk. Het is als een junkie die belooft om af te kicken, maar eerst zo veel mogelijk drugs wil slikken, spuiten en snuiven. Maar zelfs al oefende de wereld scherpe kritiek uit op het regime, wellicht trok het zich daar niks van aan. Peking laat zich de les niet spellen. De tijd dat China een underdog was, is voorbij.

Als China zijn moslims als gevaarlijk­e elementen blijft behandelen, zullen ze dat ook worden

Toch doet de Communisti­sche Partij er volgens mij goed aan om de moslims in Xinjiang beter te behandelen. Het is in haar eigen belang. De meeste Oeigoeren willen zich niet afscheuren van China en het aantal militante en jihadistis­che moslims is bijzonder klein. Maar als China zijn moslims als gevaarlijk­e elementen blijft behandelen, zullen ze dat ook worden. De antipathie voor het regime zal groeien, separatist­ische gevoelens zullen toenemen en sommige moslims zullen hun heil zoeken in een gewapende strijd.

Peking kan een escalatie makkelijk vermijden door Oeigoeren als volwaardig­e burgers te behandelen. Nog een argument waarom China het best anders aanpakt: wereldrijk­en en grootmacht­en hebben hun positie vaak verworven door zich pragmatisc­h, pluralisti­sch en tolerant op te stellen. Meestal begon het verval door intolerant­ie, xenofobie en de roep om etnische zuiverheid. Als Chinese leiders die wijsheid durven te omarmen, kan het land uitgroeien tot de duurzame wereldmach­t dat het wil worden.

 ?? © ?? Een detentiece­ntrum in Hotan, Xinjiang. Een koran bezitten volstaat soms om opgesloten te worden. afp
© Een detentiece­ntrum in Hotan, Xinjiang. Een koran bezitten volstaat soms om opgesloten te worden. afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium