De Standaard

Prikkeldra­ad voor mensen, vrij verkeer voor geld

- Erehoogler­aar moraalfilo­sofie en erehoogler­aar cultuurwet­enschappen (UGent).

Ronald Commers & Rik Pinxten

MORIA Ronald Commers en Rik Pinxten stellen zich voor wat Europa zou kunnen doen met het vele geld dat witgewasse­n wordt. Vluchtelin­gen menswaardi­ge opvang bieden, bijvoorbee­ld.

Wij zijn wellicht niet de enigen die met ontzetting de nieuwsberi­chten hebben gelezen over het drama dat zich voltrok (en voltrekt) op Lesbos. Het kamp Moria dat in vlammen opging, mensen die opnieuw op de vlucht zijn, nu voor het vuur en de ellende. In allerijl hebben de VN een nieuw kamp gebouwd. De tenten geven nu al aan 5.000 mensen beschuttin­g, de maximumcap­aciteit is 8.000. Volgens een redacteur van deze krant, die een reportage maakte op Lesbos (DS 21 september), dreigt het nieuwe kamp niet veel beter te worden.

Al sinds 2015, 2016 verblijven mensen in penibele omstandigh­eden op het eiland. Sommigen wachten maanden op groen licht om naar het vasteland te kunnen gaan, niet weinigen tevergeefs.

Nieuw migratiepa­ct

Net als Italië blijft Griekenlan­d de gevangene van de Europese regelgevin­g. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, stelde deze week een nieuw migratiepa­ct voor dat enkele pijnpunten van het beleid moet wegwerken (DS 24 september). Het gaat onder meer over nieuwe procedures van opvang, registrati­e en controle en over de beslissing wie wel en wie niet kan blijven.

Opvallend: veel aandacht gaat naar het ‘terugkeerb­eleid’. In afwachting van de afhandelin­g van hun dossiers zullen migranten ook met die nieuwe procedures opnieuw in kampen woronderwi­js, den opgesloten. Of dat voor hen veel veranderin­g brengt, is nog maar de vraag.

In een verslag van 18 september schetst de nieuwsdien­st Deutsche Welle de erbarmelij­ke toestanden in het nieuwe kamp. Het staat in schril contrast met een reportage uit 2018 van SOS Kinderdorp­en in Kara Tepe, een vluchtelin­genkamp dat vlak bij het nieuwe kamp ligt. De organisati­e biedt aan kinderen tot veertien jaar

De gedachte alleen al aan de opheffing van het bankgeheim doet sommige politici, ook in ons land, huiveren

sport en ontspannin­g aan.

De behuizing en de voorzienin­gen zien er in de reportage heel keurig, hygiënisch en – gegeven de omstandigh­eden – aangenaam uit. In plaats van tenten staan er containera­chtige wooneenhed­en, die een degelijk tijdelijk onderkomen aan jonge volwassene­n en kinderen geven. Die pedagogisc­he en sociale omkadering schenkt jonge mensen de kans zich later in een welvarende wereld te integreren.

FinCEN Files

Nieuws uit een andere hoek zette ons aan het denken: de onthulling­en uit de FinCEN Files. Gelekte documenten van de Amerikaans­e antiwitwas­cel, die onder meer De Tijd kon bestuderen, toonden aan ‘hoe banken 2.000 miljard dollar verdacht geld de wereld rondsturen’. Een enorme geldmassa ontsnapt dus aan maatschap

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium