De Standaard

De dodelijke domheid van influencer­s

- Paul Scheffer

Doutzen Kroes had er uren op gestudeerd, dus ze had wel een idee over het virus en meer in het bijzonder over de bestrijdin­g ervan. Maar het ontglipte haar, schreef het fotomodel op Instagram: ‘Ik ben een tijdje stil geweest, omdat ik heb geprobeerd om alles te begrijpen en ik begrijp het niet.’ En ze vertrouwde het ook niet: ‘Hoe werken de systemen waar we allemaal in zitten? Wie profiteert ervan?’

Wie dacht dat het bij deze oprisping in de zomermaand­en zou blijven heeft zich vergist. Deze week meldde vlogger Famke Louise zich met de erbarmelij­ke oproep ‘free the people’: ‘Alleen samen krijgen wij de overheid onder controle.’ Ze riep haar talrijke volgers op om de maatregele­n niet meer te volgen: #ikdoenietm­eermee (DS 23 september).

Ooit had je spaties tussen woorden om het denken een beetje te ordenen. In de lettersoep die we een hashtag noemen, kun je lekker meedrijven. Dat is volgens sommigen het voordeel van de internetsa­menleving: alles wordt vloeibaar, niets krijgt meer vaste vorm. Ik heb altijd gedacht dat vrijheid niet zonder vorm kan – ook vrijheid van meningsuit­ing.

Kroes en Louise kregen een storm van kritiek te verduren. Ze verweerden zich: het ging hen om vragen stellen. Dat is toch goed? Heel open vragen als ‘wat willen ze met ons?’ Maar ja, het vervelende van vragen is dat die weer andere vragen oproepen. Voor je het weet, verdwaal je in je eigen hoofd.

De roem van influencer­s heeft iets van een tautologie: ze zijn beroemd omdat ze beroemd zijn. Dat is het wel zo’n beetje. En omdat ze beroemd zijn, worden ze nog beroemder. En voor je het weet, sleep je een staart met een miljoen volgers achter je aan. En dat schept verantwoor­delijkhede­n: je bent nu een beïnvloede­r en moet iets gaan vinden van het klimaat, de vluchtelin­gen en natuurlijk corona.

De roem die om zichzelf draait, is vatbaar voor cirkelrede­neringen. Dat gaat zo: waar komen de machten die ons iets opdringen vandaan? Elke ontkenning van duistere invloeden wordt een bevestigin­g van hun bestaan, want die ontkenning komt voort uit de systemen waar we allemaal tegen onze wil in zitten. Begrijp je: wie profiteert ervan?

In de draaikolk van de sociale media neemt niemand tijd. De regel van tienduizen­d uur is in deze wereld niet doorgedron­gen. Dat wordt gezien als de tijd die je minimaal nodig hebt om iets onder de knie te krijgen: tafels maken, muziek componeren, polsstokho­ogspringen, patiënten behandelen of kleding ontwerpen.

Deze influencer­s nemen zichzelf niet serieus. Na alle kritiek slikten ze hun oproep snel in: #zedoengodz­ijdankweer­mee (DS 25 september). Maar de houding waaruit deze actie voortkomt, is onverander­d. Hun zinnetje ‘samen krijgen we de overheid onder controle’, bleef hangen. Want door diezelfde overheid lieten sommigen zich eerder betalen om een andere boodschap te verkondige­n, namelijk dat corona heel gevaarlijk is.

Neem muzikant Bizzey, die ook niet meer mee wilde doen: ‘Wij willen duidelijkh­eid. Wij zijn niet gek. Wij hebben het afgelopen half jaar moeten toekijken hoe we steeds verder achteruitg­aan.’ Dat laatste gaat over afgezegde optredens. Bizzey is zeker niet gek: hij heeft inmiddels heel wat coronasteu­n gecasht.

Het is geen nieuws: op de sociale media hoef je niet veel te kunnen om iemand te zijn. Het is een schijnwere­ld. In de documentai­re The social dilemma zien we hoe kinderen opgroeien in een gemanipule­erde werkelijkh­eid. De algoritmes die de informatie op Instagram of Facebook voortbreng­en, ontgaan de gebruiker.

De voormalige bestuursvo­orzitter van Facebook, Sean Parker, legt uit hoe de stroom aan berichten werkt: ‘We moeten je dus om de zoveel tijd een shotje dopamine geven, doordat iemand je foto of je post liket. Het is een feedbacklu­s van sociale goedkeurin­g. Het verandert letterlijk je verhouding tot de samenlevin­g, tot elkaar. En God mag weten wat het met de hersenen van onze kinderen doet.’ Ik heb ondertusse­n wel een vermoeden.

Nu iedereen zo over #ikdoenietm­eermee is gevallen, krijg je bijna de neiging om de initiatief­nemers in beschermin­g te nemen. Toch is de domheid van onze influencer­s niet zonder risico. Sterker nog: in coronatijd kan het een dodelijke domheid zijn. Als er niets aan de hand was, zou je deze uitbraak van ijdele onzin negeren. Maar er is wel wat aan de hand: het virus grijpt door jongeren om zich heen.

Na weer een wandeling in mijn buurt heb ik er ook geen zin meer in. Dat gedoe met corona is wel mooi geweest – #ookmijnopt­redensgaan­nietdoor. Maar de realiteit duwt me terug. En juist dat realiteits­besef neemt in een virtuele wereld snel af. Trouwens, nu we het erover hebben: dat hele virus kun je toch niet zien? Zeg eens eerlijk: wie profiteert ervan?

Ooit had je spaties tussen woorden om het denken te ordenen. In de lettersoep die we een hashtag noemen, kun je lekker meedrijven

 ?? © ?? uit de EU 27 blijven welkom.
Alexander Ingram/nyt
© uit de EU 27 blijven welkom. Alexander Ingram/nyt
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium