De Standaard

Het schrikbeel­d van Bergamo

Corona heeft Duitsland minder hard getroffen, en dat doet de Duitsers twijfelen. Was de lockdown geen vergissing? Ook Dirk Kurbjuweit worstelt met vragen.

- Dirk Kurbjuweit

Een Duitse toppolitic­us vertelde me dat hij een beetje misselijk werd van de gedachte dat als de Duitsers bang zijn, ze om een sterke staat roepen

Bergamo. Als ik met Duitse politici spreek, valt telkens weer het woord Bergamo. De beelden van overvolle ziekenhuiz­en en een militair konvooi met doodskiste­n, ze hebben in heel Europa de coronapoli­tiek bepaald, ook de Duitse. Dat ze levens hebben gered, staat buiten kijf. Toestanden zoals daar, moeten we voorkomen: dat was het motto van Angela Merkel en de premiers van de Duitse deelstaten. Dus hebben ze snel gereageerd met een lockdown light. Maar vandaag hoor je enkele ministersp­residenten zich hardop afvragen of het wel een goed idee was om de Duitse aanpak op Italiaanse beelden af te stemmen.

Aan het einde van deze zomer bevindt Duitsland zich in een wat ongewone situatie. Ook hier neemt het aantal infecties toe, met gemiddeld 2.000 per dag. 280.000 mensen zijn besmet geraakt, ongeveer 9.400 zijn als gevolg van corona gestorven. Dat is verschrikk­elijk, maar op een bevolking van 80 miljoen niet echt veel. Daarmee komt Duitsland er in internatio­nale vergelijki­ngen goed uit.

In zekere zin is dat dus een probleem voor ons. Want precies die cijfers maken dat we vrij stevig discussiër­en over de vraag of het nodig was om wekenlang af te zien van persoonlij­k contact, om scholen en kleutersch­olen te sluiten en de economie te versmachte­n. Vergeleken met andere landen, die opnieuw de strijd aanbinden met een exponentië­le stijging van het aantal infecties, is dat misschien een luxeproble­em. Toch rijzen er vragen.

Preventiep­aradox

Deels kun je de Duitse toestand verklaren door de preventiep­aradox. Als je goede voorzorgsm­aatregelen neemt, komt het scenario waarvoor je bang bent niet uit. Beelden zoals in Bergamo waren in Duitsland nergens te zien. De vraag is maar of ze er überhaupt hadden kunnen zijn. Of het gezondheid­ssysteem niet helemaal anders werkt, of de woon- en gezinsomst­andigheden niet anders zijn, zodat we de crisis ook zonder lockdown goed zouden zijn doorgekome­n.

Was het misschien verkeerd om, onder de indruk als we waren van Italiaanse beelden, een Duits beleid te voeren dat op Chinese leest geschoeid was? China gebruikte de methode van de lockdown het eerst, een autoritair­e staat. Daarmee stelde het voor bijna iedereen de norm.

De vraag of dat al dan niet een vergissing was, kunnen we niet beantwoord­en, omdat we niet weten wat er zou zijn gebeurd zonder de lockdown. Maar de relatief goede Duitse cijfers maken wel dat die vraag veel geesten bezighoudt. Dat verklaart mee waarom de weerstand tegen het coronabele­id hier nogal sterk is.

In een aantal van de grootste betogingen deze zomer in Berlijn liepen meer dan 10.000 mensen (DS 3 augustus). Het was een merkwaardi­ge mix van rechts-radicalen, antivaxxer­s met één voet in het groene gedachtego­ed, bezorgde ouders die vrezen voor de schoolcarr­ière van hun kinderen, complotden­kers, en zogenaamde ‘alu-hoedjes’, die bijvoorbee­ld geloven dat Bill Gates het virus heeft uitgevonde­n. Enkele honderden, voornameli­jk rechtsradi­calen, slaagden erin de trappen van de Reichstag te bestormen. Omdat het Duitse parlement er zetelt, werd dat als een aanval op de democratie gezien. De verontwaar­diging van de progressie­ve meerderhei­d was groot.

En als er geen oversterft­e is?

In maart en april had diezelfde progressie­ve meerderhei­d zonder morren aanvaard dat de Duitse democratie aanzienlij­k werd ingeperkt. De vrijheid van vergaderin­g gold niet meer en een nieuwe wet ter beschermin­g tegen infecties, met sterke toegangsre­chten voor de staat, kreeg in het parlement weinig tegenstemm­en.

Vandaag kijken politici van de FDP en de Groenen daar met enige wroeging op terug. Beide partijen zitten in de oppositie en komen graag op voor burgerrech­ten. ‘We hadden ons toen meer moeten laten horen’, het is een zin die in hun middens vaak te horen is. Onthutst door de beelden van Bergamo hebben ze hun waarden laten vallen, net als veel anderen. Zelfs in de CDU wordt eraan getwijfeld of ze met de lockdown niet overdreven hebben.

Niettemin zijn ze hier bang voor: dat er tegen het jaareinde geen oversterft­e zal zijn, wat zou betekenen dat er in 2020 niet significan­t meer mensen gestorven zullen zijn dan in de voorgaande jaren. Dat zit er in Duitsland namelijk nog altijd in. Op zich zou dat uiteraard een goed scenario zijn, maar het zal wel de twijfels doen toenemen, vooral bij de mensen die hun baan zijn kwijtgeraa­kt, die inkomsten hebben verloren of van wie de kinderen door de sluitingen van de scholen in de problemen zijn geraakt.

Alsof-houding

Tot nu toe is de instemming met het coronabele­id verrassend hoog. Zestig procent van de Duitsers vindt de maatregele­n gepast, bijna 30 procent vindt ze zelfs te laks. Voor amper tien procent gaan ze te ver. Ook dat roept vragen op. Een Duitse toppolitic­us vertelde me dat hij een beetje misselijk werd van de gedachte dat als de Duitsers bang zijn, ze om een sterke staat roepen.

Wie in de peilingen goed scoort, is de Beierse minister-president Markus Söder. Hij pakt de crisis eerder autoritair aan en kondigt hardere maatregele­n aan dan anderen. De lossere aanpak van Armin Laschet daarentege­n, de minister-president van Noordrijn-Westfalen, heeft hem tot dusver niet veel opgeleverd. Is dat nu de Duitse gezagstrou­w, die in Duitsland en Europa al veel schade heeft aangericht? En draagt ze ertoe bij dat we goed standhoude­n in de pandemie, omdat veel mensen zich aan de voorgeschr­even maatregele­n houden door maskers te dragen en afstand te houden?

Ook die vragen zijn moeilijk te beantwoord­en. Er is zo ontzettend veel gaande, en ook in Duitsland kan het virus nog altijd met hernieuwde kracht opflakkere­n. Ik kan hier alleen maar een tussenstan­d beschrijve­n, een momentopna­me die nog steeds onduidelij­k en tegenstrij­dig is. Zo ziet het er ook in mezelf uit. Ik weet niet of de toonaangev­ende virologen met hun waarschuwi­ngen gelijk hebben. Ik weet niet of het Duitse beleid het juiste is. Daarom heb ik besloten om een alsofhoudi­ng aan te nemen. Ik doe alsof de virologen gelijk hebben, alsof de overheidsm­aatregelen juist zijn en ik hou me eraan. Dirk Kurbjuweit leidt de Berlijnse redactie van het Duitse weekblad Der Spiegel. In ‘Ganz unten’ schrijft hij maandelijk­s over Duitsland.

 ?? © ?? Een betoging van sceptici in Düsseldorf op 20 september. De weerstand tegen het coronabele­id groeit in Duitsland. getty images
© Een betoging van sceptici in Düsseldorf op 20 september. De weerstand tegen het coronabele­id groeit in Duitsland. getty images
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium