De Standaard

Wat te doen met vastberade­n actievoerd­ers?

- Annemarie Kas, Chalida Ekvitthaya­vechnukul

Protestere­nde jongeren in Thailand vormen een serieuze beweging, waar de regering niet goed raad mee weet. Het land heeft een geschieden­is van demonstrat­ies, maar ditmaal is het anders dan anders.

Soms zijn ze met een paar honderd, dan met duizenden of zelfs tienduizen­den. In de Thaise hoofdstad Bangkok, maar ook op andere plekken in het land, gaan demonstran­ten af en aan de straat op om een democratis­cher bestel te eisen.

Donderdag was het alweer zo ver, ter wijl bij de vorige demonstrat­ies vorig weekend nog zo’n 50.000 Thai op de been waren. Volgens de organisato­ren waren er afgelopen donderdag rond de 2.000 mensen bij het parlement verzameld. De mogelijke wijziginge­n in de grondwet stonden op de agenda – precies een van de eisen van de demonstran­ten.

Die grondwet is geschreven onder leiding van de junta van generaal Prayut Chan-O-Cha, die met een staatsgree­p aan de macht kwam in 2014. De militairen richtten het stelsel zo in dat ze ook na verkiezing­en nog veel macht zouden houden. Vorig jaar waren voor het eerst weer verkiezing­en – en nu is Prayut premier.

Rode en gele shirts

De protestbew­eging bestaat uit clubs met diverse eisen. De gemene deler is dat ze een nieuwe grondwet, verkiezing­en en een nieuw parlement willen – zonder intimidati­e van critici. Het grootste taboe dat ze doorbraken is dat rond het koningshui­s: voor het eerst roepen Thai publiekeli­jk op tot discussie over de rol van de monarchie. Riskant, het land kent zware straffen voor majesteits­schennis.

Thailand heeft een geschieden­is van demonstrat­ies, toch zijn deze protesten anders. Bij de recentste grote protesten, van 2006 tot 2011, stonden demonstran­ten met rode shirts tegenover de ‘gele shirts’: met wekenlange sit-ins legden beide kanten geregeld het openbare leven in Bangkok plat. Geel was voor het establishm­ent, voor de monarchist­ische elite en de hogere middenklas­se. De lagere arbeidersk­lasse en de boeren, vooral uit het noorden en noordooste­n van het land, droegen rood. Het waren politieke tegenpolen.

De demonstrat­ies nu zijn vooral gericht op veranderin­g van het systeem zelf. Al zie je bij sommige protesten ook groepjes met rode shirts, het zijn juist scholieren en studenten van eliteschol­en en universite­iten die de straat opgaan, in de overtuigin­g dat Thailand democratis­che hervorming nodig heeft. Ook de aanhangers van de monarchie en zij die de gevestigde orde steunen gaan soms de straat op, maar in veel kleinere aantallen.

De jongeren zijn flink op weg om een serieuze beweging te worden en de regering weet niet goed wat ze ermee moet. Zo bleek vorige week, toen premier Prayut op de risico’s van covid-19 wees om de demonstran­ten over te halen thuis te blijven. Thailand heeft de verspreidi­ng van het coronaviru­s nagenoeg onder controle, dus erg geloofwaar­dig was die oproep niet.

Het zijn studenten van eliteschol­en en universite­iten die de straat opgaan

 ?? © ?? Een gebaar met telkens drie vingers is het symbool van de prodemocra­tische beweging in Thailand.
LightRocke­t/getty
© Een gebaar met telkens drie vingers is het symbool van de prodemocra­tische beweging in Thailand. LightRocke­t/getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium