De Standaard

Hoofdecono­om KBC gaat verzekerin­gsafdeling leiden

-

BANKEN KBC-hoofdecono­om Jan Van Hove maakt een blitzcarri­ère en wordt algemeen directeur van KBC Verzekerin­gen. Hans Dewachter van de Nationale Bank wordt de nieuwe hoofdecono­om van KBC.

KBC zoekt het precies graag bij de KU Leuven. Jan Van Hove was, voor hij in 2016 hoofdecono­om bij de bank werd, voltijds professor aan de KU Leuven, gespeciali­seerd in internatio­nale economie. De nieuwe KBC-voorzitter, Koenraad Debackere, was eveneens professor en als algemeen beheerder de feitelijke nummer twee van de universite­it. Ook de opvolger van Van Hove, Hans Dewachter, heeft een verleden als professor aan de KU Leuven. In 2011 stapte hij over naar de studiedien­st van de Nationale Bank en werd daar vervolgens senior coördinato­r van het macroprude­ntieel toezicht, de toezichtho­uder van de banken. Zowel Van Hove en Dewachter is als professor nog steeds verbonden aan de Leuvense universite­it en doceert er nog enkele vakken.

Van Hove volgt aan de top van de verzekeraa­r Hans Verstraete op, die in 2021 op 63-jarige leeftijd met pensioen gaat. De 43-jarige Van Hove maakt na vier jaar KBC een blitzcarri­ère bij de bank-verzekeraa­r. ‘Ik vind het een hele eer dat men mij vraagt om algemeen directeur van KBC Verzekerin­gen te worden en lid van het management­comité van KBC België’, zegt hij.

Van Hove heeft wel geen ervaring met verzekerin­gen. ‘Mijn DNA ligt bij het onderzoek, maar dat is een goede springplan­k voor deze nieuwe uitdaging.’ Van Hove stuurde wel een internatio­nale ploeg van economen in zowel België als Centraal-Europa en Ierland aan. De directie was blijkbaar onder de indruk hoe hij dat deed en laat hem nu heel wat treden tegelijk beklimmen in de hiërarchie van de bankverzek­eraar.

Dewachter start op 15 november bij KBC. De 54-jarige econoom is als academicus gespeciali­seerd in financiële economie en nog steeds docent van het vak macro-finance. Zijn ervaring in het bankentoez­icht bij de Nationale Bank en ook op hoger niveau in comités bij de ECB en de European Systemic Risk Board zal KBC, dat met steeds veeleisend­er toezichtho­uders geconfront­eerd wordt, kunnen gebruiken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium