De Standaard

Gezocht: coronacomm­issaris

- JanFrederi­k Abbeloos

FORMATIE De nieuwe federale regering moet snel knopen doorhakken in het weifelende coronabele­id.

Ook het coronabele­id wacht op de nieuwe federale regering. Die moet eindelijk een draaiboek afkloppen voor crisisbehe­er op langere termijn, inclusief de veelbespro­ken kleurenbar­ometer. Maar bovenal moeten de bestaande overlegstr­ucturen tegen het licht worden gehouden, menen verschille­nde betrokkene­n. ‘Premier Sophie Wilmès (MR) heeft altijd gezegd dat ze komaf ging maken met al die structuren, maar ze heeft dat nooit gedaan’, legt een lid van het adviesorga­an Celeval de vinger op de wonde. ‘Je hebt leiderscha­p nodig om dingen af te dwingen, en dat was er niet.’

Dat beseffen ook de onderhande­laars van de Vivaldicoa­litie. De bespreking van het luik ‘beheer van de gezondheid­scrisis’ uit de preformati­enota is zo goed als afgerond. In de teksten die De Standaard kon lezen, staat dat er ‘bijzondere aandacht’ besteed zal worden aan het ‘verduideli­jken en stroomlijn­en’ van de bestaande structuren die de pandemie beheren.

Een cruciale rol daarin is weggelegd voor een aan te stellen coronacomm­issaris, die mee zo’n nieuwe architectu­ur kan uittekenen, daarin bijgestaan door een ‘inter- en multidisci­plinaire expertenwe­rkgroep’. De bedoeling: de coronamoeh­eid keren, een nieuw ‘contract’ met de burger aangaan en eindelijk tot een gedegen besluitvor­ming komen.

Vooral de regio’s willen meer betrokken zijn bij de besluitvor­ming. Dat het federale niveau de leiding nam tijdens de eerste golf werd aanvaard, maar nu er geschakeld wordt richting risicobehe­er op langere termijn, willen ze een grotere inbreng. De vraag is of een occasionel­e Veiligheid­sraad daartoe het beste forum is.

Zo’n coronacomm­issaris werd deze zomer al eens aangekondi­gd door de regering Wilmès en het is iets waar de experts al lang op aandringen. De onderhande­laars discussiër­en nog over het profiel van de vacature. Een concrete naam is er nog niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium