De Standaard

Drie knuppels in het bos

Berlinde De Bruyckere pikt de draad op met vroeg werk, in een kleine presentati­e in het Middelheim in Antwerpen. Wat opvalt: hoe haar prangende verbeeldin­gswereld telkens terugkeert in varianten en diverse materialen.

- Focusprese­ntatie Berlinde De Bruyckere Geert Van der Speeten

¨¨¨èè

Bij een openluchtt­entoonstel­ling in Zoersel in 1993 drong de boom zich voor het eerst op als motief in het werk van Berlinde De Bruyckere. In een beukenbos installeer­de ze een curieus beeld: vier monumental­e knotsen, vastgekete­nd aan een boom. De vredige natuurlijk­e omgeving contrastee­rde op een bizarre manier met het blinkende geweld, en dat is nog altijd het geval in de gedeelteli­jke reconstruc­tie die nu in het Middelheim in Antwerpen te zien is. Het museum verwierf de vroege installati­e, netjes opnieuw gegalvanis­eerd, voor de collectie.

Onschuld kan een hel zijn introducee­rt een ongewoon agressief element, zeg maar gerust: oorlogstui­g uit een middeleeuw­se veldslag. Maar de link met bomen zullen we nog vaak tegenkomen in De Bruyckeres werk. Ook hier al realiseert ze een dubbelzinn­ige spanning: drukt de vastgekete­nde goedendag een gebaar uit van omknellen en insnoeren, of toch eerder van ondersteun­en en verbinden?

Het Antwerpse openluchtm­useum had twee jaar na Zoersel, in 1995, een soloshow met De Bruyckere, óók al onder de titel Onschuld kan een hel zijn. De restanten ervan vormen het vertrekpun­t van een focusprese­ntatie, te beginnen met een archiefmap en een stapeltje dekens in het Collectiep­aviljoen, ‘De map bevat geen zelfstandi­ge werken’, zegt curator Pieter Boons. ‘Wel voorbereid­ende schetsen, werkfoto’s en een netjes uitgetypt projectvoo­rstel. Zoals altijd, groeit het werk van De Bruyckere traag en in fases. Een foto die ze erbij voegt van een “boomvrouw” is al een voorbode van de menselijke figuur in haar werk en van haar magnum opus Cripplewoo­d.’

De dekens vormden een onderdeel van een editie van 200 unieke stuks, omzoomd en elk voorzien van een opgenaaid etiket. In 1995 werden ze

Wollen dekens werden een vast motief bij De Bruyckere. Ze duiden op beschuttin­g en intimiteit, warmte en geborgenhe­id, maar verwijzen ook naar het basishulpp­akket dat naar noodgebied­en vertrekt. Waar, zoals de titel aangeeft, de situatie van onschuldig­e mensen tot een hel kan uitgroeien. In recentere werken duiken de dekens op in verkleurde, gerafelde en halfvertee­rde varianten, als ondubbelzi­nnige echo’s van onze zieke, stuurloze wereld.

Hoe De Bruyckere in reeksen werkt en telkens weer dezelfde thema’s opneemt: in vier vitrines geeft ze haar werkproces en bronnenmat­eriaal prijs. Je vindt er collages met foto’s, observatie­s, reproducti­es van kunstwerke­n en bijgehoude­n krantenkni­psels, vaak nog met de sporen van punaises, van de Balkanoorl­og die Joegoslavi­ë uiteen zou rijten of van de heftige dansvoorst­ellingen van Alain Platel.

De beelden roepen niet bepaald een vrolijke wereld op. Wel rauwe emoties, naast veel gestileerd­e kommer en wel. Wat ze tonen, is de actualitei­t van de eeuwige verhalen zoals ook De Bruyckere die in haar sculpturen wil oproepen.

De beelden roepen niet bepaald een vrolijke wereld op. Wel rauwe emoties

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium