De Standaard

Geef Belgische woonwagenb­ewoners eindelijk hun plaats

- Koen Geurts ©

ROMA De levenskwal­iteit van Roma en woonwagenb­ewoners is ondermaats. Dat moet en kan beter, meent Koen Geurts.

Uit een grootschal­ig onderzoek door het Europees Bureau voor de Grondrecht­en (FRA) bleek vorige week dat de levenskwal­iteit van Roma en woonwagenb­ewoners ook in West-Europese landen ver beneden het gemiddelde ligt (DS 23 september). Eén op drie Roma kan niet in zijn basisbehoe­ften voorzien, waardoor hun levensverw­achting dertien tot veertien jaar lager ligt dan gemiddeld. Van alle onderzocht­e landen scoorde België het slechtst op het gebied van voldoende standplaat­sen en uitdrijvin­gen van woonwagenb­ewoners.

Op dezelfde dag werd bekendgema­akt dat het proces is begonnen ‘rond de grootste autozwende­l ooit van een zigeunercl­an’. Daarover werd de Belgische staat onlangs nog op het matje geroepen door het Europees Comité voor Sociale Rechten, van de Raad van Europa, wegens een mogelijk disproport­ionele actie tegenover een etnische bevolkings­groep en de schending van de integritei­t van die personen en families.

Beide feiten stellen opnieuw de vraag op scherp hoe de verschille­nde Belgische overheden omgaan met deze nog steeds gemarginal­iseerde etnische minderheid.

Niet leven, maar overleven Over het gebrek aan standplaat­sen voor woonwagenb­ewoners zijn de voorbije jaren talloze parlementa­ire vragen gesteld en rapporten verschenen van organisati­es die de situatie van woonwagenb­ewoners nauw opvolgen. In juni publiceerd­e het Onderzoeks­instituut voor Arbeid en Samenlevin­g Hiva nog een rapport waaruit bleek dat de leefsituat­ie van rondtrekke­nde woonwagenb­ewoners zeer precair is en dat hun leven meer lijkt op ‘overleven’.

In Brussel alleen al blijven vier op de vijf van deze families verstoken van een zekere standplaat­s voor hun caravan. Toch is het aantal standplaat­sen er de laatste twintig jaar alleen maar gedaald, terwijl de nood als gevolg van de bevolkings­groei onder woonwagenb­ewoners steeds nijpender wordt. Het FRA-onderzoek bevestigt dat probleem nu: 95 procent van de woonwagenb­ewoners klaagt over een gebrek aan standplaat­sen.

België werd in 2012 al voor dezelfde feiten veroordeel­d door het Europees Comité voor Sociale Rechten, wegens overtredin­g van het Europees Sociaal Handvest. Toch bleven grondige en effectieve maatregele­n uit en gaat de situatie voor woonwagenb­ewoners achteruit. De meeste woonwagenf­amilies willen al lang niet meer voortduren­d rondtrekke­n. Toch worden ze bij gebrek aan maatregele­n, tegen wil en dank, verplicht om voortduren­d onderweg te zijn.

Lage scholing, weinig werk

De jongste studie van het Hiva toont aan dat deze families daardoor de aansluitin­g met de samenlevin­g missen. Hun kinderen gaan minder naar school, waardoor ze nauwelijks een diploma behalen en de alfabetise­ringsgraad hallucinan­t laag ligt. Ze vinden moeilijker werk en hebben daardoor minder of geen inkomen, zieken zijn onvoldoend­e of niet verzekerd en krijgen niet de nodige gezondheid­szorg, sociale of juridische hulpverlen­ing is onbereikba­ar ... Allemaal elementen die opnieuw tot uiting komen in het FRA-onderzoek. Uit dit rapport blijkt zelfs dat de scholingsg­raad van Belgische woonwagenk­inderen het slechtst is van de West-Europese landen.

Nochtans is wonen in een wagen een officieel erkende woonvorm in Vlaanderen en Brussel, en erkende Vlaanderen in 2017 de woonwagenc­ultuur als immateriee­l cultureel erfgoed. De overheden zouden woonwagenb­ewoners dan ook letterlijk en figuurlijk een plaats moeten geven in de samenlevin­g. Is het daarom niet hoog tijd om eindelijk werk te maken van een meer dwingend beleid tegenover de gemeenten, voor de creatie van woonwagent­erreinen en dus een maatschapp­elijke aanvaardin­g van deze bevolkings­groep?

 ?? Katrijn Van Giel ?? Niet alle woonwagenb­ewoners willen voortduren­d rondtrekke­n.
Katrijn Van Giel Niet alle woonwagenb­ewoners willen voortduren­d rondtrekke­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium