De Standaard

Too good to go, de app zonder plafond

Ondernemer Jonas Mallisse (29) heeft de Deense app tegen voedselver­spilling ‘Too good to go’ succesvol in ons land uitgerold. Nu mag hij dat overdoen in de Verenigde Staten, waar 40 procent van alle voedsel weggegooid wordt.

- © Marie Garré

Het concept van de app is simpel: een handelaar heeft op het einde van de dag voedselove­rschotten, de klant kan die tegen een verlaagde prijs kopen. Dat kan gaan over een volwaardig­e maaltijd, maar evengoed om brood, beleg of soep. De consument heeft het voordeel dat hij de voeding veel goedkoper kan kopen, de handelaars krijgen nog geld voor producten die ze anders zouden weggooien.

Samen met een van de originele oprichters van ‘Too good to go’, Lucie Basch, trok Mallisse naar de Verenigde Staten om de app daar in de markt te zetten. Gisteren werd de app gelanceerd in New York en Boston, andere regio’s moeten volgen.

‘Ik hou van de start-upfase van een project’, zegt Mallisse. ‘En aangezien de app in België snel uit de startblokk­en geschoten is, hebben ze me eind vorig jaar gevraagd om het project ook in de Verenigde Staten te lanceren.’

Duizend handelaars in een jaar Wereldwijd wordt gemiddeld een derde van alle eetbare voedsel weggegooid, maar de Verenigde Staten liggen daar flink boven. Daar belandt 40 tot 42 procent van het eetbare voedsel in de vuilnisbak.

Mallisse wil niet meteen massa’s Amerikanen bereiken, hij wil vooral een gezonde balans vinden. ‘We moeten het evenwicht tussen de consumente­n en de handelaars goed bewaren’, zegt Mallisse. ‘Als er te weinig voedsel aangeboden wordt, raakt de klant gefrustree­rd. Maar als er te weinig consumente­n zijn, moeten onze partners het eten alsnog weggooien. Die twee elementen moeten dus goed op elkaar afgestemd zijn.’

Het doel is om tegen het einde van het jaar duizend handelaars mee aan boord te trekken in New York en Boston. ‘Maar we moeten de Amerikaans­e markt nog leren kennen. We zijn benieuwd wat de Amerikanen van het concept zullen vinden’, zegt Mallisse.

De voorbereid­ing liep in elk geval niet helemaal van een leien dakje. De lancering stond eigenlijk voor juni gepland, maar werd door de coronacris­is uitgesteld. ‘Natuurlijk heeft corona roet in het eten gegooid, ook in België hebben we klappen gekregen. Maar we mogen niet klagen, we hebben iedereen aan het werk kunnen houden en we zijn blijven groeien. Hopelijk kunnen we dat succesverh­aal voortzette­n in de VS.’

46,7 miljoen maaltijden gered

In België nam de app twee jaar geleden een vliegende start. ‘Volgende maand zal de teller op 3 miljoen geredde maaltijden staan’, zegt Mallisse.

‘In België willen we ook gemeenten en steden uitdagen. We willen een politiek en educatief gewicht krijgen’

Jonas Mallisse Too good to go

Sinds de oprichting van de app in Denemarken, in 2016, staat de teller op 46,7 miljoen geredde maaltijden in Europa. En daar stopt het nog niet. ‘Ik denk niet dat we ooit een plafond zullen bereiken. Er is gewoon nog te veel werk aan de winkel’, vindt Mallisse. ‘Er zit een gigantisch potentieel bij bijvoorbee­ld scholen en bedrijven. Daarom willen we in België ook werk maken van een campagne om gemeenten en steden uit te dagen. We willen een politiek en educatief gewicht krijgen.’

 ?? Carlo Coppejans ?? Jonas Mallisse wil met zijn app de VS veroveren.
Carlo Coppejans Jonas Mallisse wil met zijn app de VS veroveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium