De Standaard

Dwarsligge­rs

- © Fred Debrock

Dwarse bevers en hun bouwsels zijn een item in Limburg. Op plaatsen waar de dieren actief zijn, zoekt men een moeilijk evenwicht: leert de mens leven met de bever, of de bever met de mens? Hiernaast een beeld van de dam in de Lanklaarse Vrietselbe­ek die 17 bevers en 35 dammen huisvest. Elk van die dammen vereist geregeld een door mensen uitgevoerd onderhoud. Vorige week liep het mis. Een reconstruc­tie.

Maandag 21 september 2020 Verschille­nde bewoners in Lanklaar melden hun wijkagent

Dinsdag 22 september

De gemeente Dilsen-Stokkem gaat na wat ze kan doen om de situatie onder controle te houden. Doorgaans is het onderhoud van de beek in handen van een Nederlands­e firma, maar die kan niet onmiddelli­jk helpen. Het stadsbestu­ur schiet zelf in actie en besluit de dam, die bij wet beschermd is, met eigen middelen te verwijdere­n.

Woensdag 23 september

Na het kappen van overtollig loof bereiken arbeiders de beverdam. Vijf vrachtwage­ns brengen het puin naar het nabijgeleg­en containerp­ark. Om 13 uur slaagt men erin de dam te doorbreken, om 17 uur stroomt het water opnieuw. Vier bevers nemen de vlucht naar de nabijgeleg­en waterplas het Greven.

Donderdag 24 september

Vrijdag 24 september

De nieuwe dam verschijnt aan het oppervlak en de realisatie ervan veroorzaak­t nog steeds geen hinder. Bevers zijn beschermd en dat geldt ook voor hun dammen, zolang ze geen schade aanrichten. Ergo: je raakt niet zomaar aan dit bouwwerk.

Zaterdag 25 september

Plots komt de eerder aangezocht­e Nederlands­e onderhouds­firma in actie. Twee van haar arbeiders ruimen de dam opnieuw. Resten van het bouwwerk worden op de oever van de beek achtergela­ten. De hele klus neemt slechts 20 minuten in beslag. Wat niet mocht gebeuren, is toch gebeurd.

Dinsdag 29 september

De beverkwest­ie haalt de nationale media. Wanneer onze fotograaf de plaats delict bezoekt en zich laat rondleiden door een buurtbewon­er, blijkt de dam alweer heropgebou­wd. Bever vs. mens: 2–0.

 ?? Blg ??
Blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium