De Standaard

Een man is ook maar een mens

- Jozefien Daelemans Jozefien Daelemans is schrijver. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op woensdag.

‘Pff’, moppert de echtgenoot. Hij is een interview aan het lezen met Linde Merckpoel en Siska Schoeters in Humo. Daarin vertellen ze dat ze op ‘échte mannen’ vallen, de bredere types met van die grote handen. Die geven hun een geborgen en veilig gevoel, een oerverlang­en dat elk meisje heeft, volgens Schoeters. ‘Wel zeggen dat ze feminist zijn, maar als het moeilijk wordt, moet de man er staan om hen op te vangen’, snuift mijn man geïrriteer­d.

Ik wil meteen in de verdedigin­g schieten, maar weet intussen dat daar nooit de beste gesprekken uit voortvloei­en. Dus vraag ik waarom die uitspraak hem zo ergert. ‘Omdat ik denk dat je geborgen en veilig voelen geen typisch vrouwelijk verlangen is, maar een diepmensel­ijke behoefte. Iedereen wil wel even over z’n bol geaaid worden als het moeilijk gaat. Alleen mogen mannen dat niet toegeven, want dan zijn we pussy’s of “mamaskindj­es”.’

Hij denkt na. ‘Ik ben niet boos op Siska of Linde, wel op het feit dat mannen zoiets nooit kunnen zeggen zonder uitgelache­n te worden. Maar we moeten er wél altijd staan als rots in de branding, als kostwinner, als een ongenaakba­re superheld.’

Ik herken het manbeeld waar beide vrouwen van dromen. Het wordt ons van kindsbeen af ingelepeld: de dappere prins die de prinses in nood komt redden, de ruige filmheld die de vrouwtjes in katzwijm doet vallen. Ik ben er zelf niet helemaal immuun voor. Volgens sommigen zal daar een biologisch­e verklaring voor zijn. Maar de voorbije jaren heb ik tijdens gesprekken met mannen vooral de keerzijde van de medaille gezien. Ik zag mannen die gebukt gaan onder het juk van altijd sterk te moeten zijn, die nooit hun zwaktes kunnen tonen, ook al hebben ze daar evenveel nood aan als vrouwen.

Zo sprak ik met mannenrech­tenactivis­t en feminist Jens Van Tricht, die onderzoekt hoe het clichébeel­d van mannelijkh­eid veel mannen gevangenho­udt. ‘Waarom moet jij je als man je hele leven te pletter werken voor een gezin dat je nauwelijks ziet (…)? Waarom moet je altijd de sterkste, de stoerste, de leukste zijn in je vriendengr­oep of onder je collega’s en voel je je daarom eigenlijk alleen en geïsoleerd?’ Want eenzaam zijn ze. Mannen zijn oververteg­enwoordigd in de cijfers van depressie, drankversl­aving en zelfdoding.

Net mannen lijken nood te hebben aan iemand die zegt ‘alles komt goed, bij mij ben je veilig’. Toch hoor je het hen niet snel vragen. Ze slikken negatieve gevoelens in en duwen ze weg, met alle gevolgen van dien. Mijn oudste zoon beweerde eens stellig dat meisjes gevoeliger zijn dan jongens. ‘Of nee,’ verbeterde hij zichzelf, ‘ze zijn even gevoelig, maar meisjes laten dat gemakkelij­ker zien. Als een meisje weent op school, is dat normaal, en zullen haar vriendinne­n haar troosten. Als een jongen weent, is hij een watje en wordt hij gepest. Ik ga nooit wenen op school’, besloot hij. Hij was toen 11. Op de middelbare school is dat idee alleen maar sterker geworden.

In hun emancipati­estrijd hebben vrouwen het hokje waarin ze moeten passen opengebrok­en: we mogen stoer, slim en ambitieus zijn, maar ook gevoelig, kwetsbaar en zorgend. Een ‘échte vrouw’ hoeft ook al lang geen maatje 36 meer te hebben. Vrouwen hebben elkaar daarin uitgedaagd en empowered. We zijn meer dan onze biologie. Volledige gendergeli­jkheid is er nog lang niet, maar we hebben veel vooruitgan­g geboekt. Voor mannen staat deze denkoefeni­ng nog in de kinderscho­enen. Mannen mogen van alles zijn: intelligen­t, sterk, grappig, zelfs een klootzak kan de top bereiken. Maar hun gevoelige kant tonen, is moeilijker.

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor. Humo onderzocht het thema deze zomer en interviewd­e mannen die openhartig vertelden over hun lichaam en de verwachtin­gen waaraan ze wel en niet willen voldoen. ‘De man is lang een blinde vlek gebleven voor zichzelf’, zei Koen Dedoncker van de organisati­e MenEngage. ‘Dat mannen ook last hebben van stereotype­ring, is iets dat nog maar net begint te dagen.’ Met hun campagne ‘Ik ben de man’ doorprikte die organisati­e hardnekkig­e mythes over mannelijkh­eid, zoals ‘echte mannen vragen niet om hulp’ en ‘echte mannen hebben de controle en behouden die desnoods met geweld’.

Uit onderzoek blijkt dat de top 10 van meest aantrekkel­ijke eigenschap­pen voor mannen als vrouwen grotendeel­s dezelfde is. Aardig en begripvol zijn staat bij beide seksen op 1. Toch vergroten we relatieve verschille­n vaak uit en blazen ze op tot absolute verschille­n die onverander­lijk zijn. Ik zou het graag wat vaker hebben over menselijke eigenschap­pen in plaats van wat typisch mannelijk of vrouwelijk is. Over hoe we empathie kweken voor elkaar. Over wanneer je als mens moedig bent. Over hoe ieder van ons zich soms geborgen wil voelen, zeker in onzekere tijden als vandaag. Misschien vallen we dan wel voor elkaar omdat we ‘een écht mens’ zijn.

Mannen mogen van alles zijn: intelligen­t, sterk, grappig. Maar hun gevoelige kant tonen, is moeilijker

 ?? © getty images ?? Waarom zou een échte man sterk en stoer zijn?
© getty images Waarom zou een échte man sterk en stoer zijn?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium