De Standaard

Het grote vraagteken

- Bart Sturtewage­n

Na bijna 500 dagen politieke impasse krijgen we de federale regering die Elio Di Rupo en Bart De Wever, de ene hoopvol, de andere met afgrijzen, al op de verkiezing­savond zagen aankomen. Een regering van paars-groen, aangevuld met CD&V. De benaming ‘Vivaldi’ zou pas veel later ontstaan. Maandenlan­g politiek theater, met desastreuz­e invloed op het aanzien van het politieke bedrijf, was blijkbaar nodig om het onvermijde­lijke mogelijk te maken.

Het regeerakko­ord dat Alexander De Croo en Paul Magnette voorlegden, wekt met dure woorden de indruk van hoge ambities, maar is in feite een tekst die ook door het alternatie­f, gebouwd rond de as N-VA/PS, had kunnen worden gesteund, met het klimaat- en energiebel­eid als mogelijke uitzonderi­ng. Het toont aan hoe klein de bandbreedt­e voor Belgische politiek is en hoe onzinnig het is het land bijna twee jaar lang in crisis te houden.

De Croo sprak gisteren, bij zijn eerste optreden als toekomstig regeringsl­eider, woorden van verbinding en respect. Dat is wat leiders moeten doen op zulke momenten, maar het kan niet doen vergeten hoe de laatste fase van zijn opgang naar de politieke top verliep. Het land had al een jaar geleden deze regering, maar dan onder leiding van zijn partijgeno­te Gwendolyn Rutten, kunnen hebben als interne intriges daar geen stokje voor hadden gestoken. Het generaties overspanne­nde conflict tussen de donkerblau­we en de progressie­ve vleugels van de liberale partij krijgt er nieuw voedsel door.

Voor CD&V zijn de risico’s nog groter. Uit angst voor een bleke rol in de oppositie kiezen de christende­mocraten zonder enthousias­me voor een ongemakkel­ijke positie in een voor de rest paars-groen verhaal. Ruim twintig jaar na de dioxinecri­sis en de nooit verteerde machtsover­name door Guy Verhofstad­t blijft dat een nauwelijks te verkopen boodschap. Eenzaam aan de top van de voormalige machtspart­ij moet Joachim Coens het schip drijvende houden.

De uitslag van de verkiezing­en maakte een bijsturing naar links onvermijde­lijk. De Zweedse coalitie was na eindeloos gekrakeel haar meerderhei­d kwijt. Extreemlin­ks en extreemrec­hts sponnen garen bij hun beloftes voor hogere uitkeringe­n en pensioenen. De coronacris­is maakte een versterkin­g van het sociale vangnet nog nodiger. Het grote vraagteken dat over deze nieuwe ploeg hangt, is hoe die structurel­e uitgavenve­rgroting betaald wordt.

De Croo heeft het geluk dat het geldgebrek dat alle vorige regeringen teisterde, vandaag even van geen tel meer is. Eerst de economie herlancere­n en dan zien we wel, is voortaan het motto. Op die manier worden de latente tegenstell­ingen van deze zevenparti­jencombina­tie voorlopig overbrugd. Maar eerder vroeg dan laat komt de rekening.

De Croo heeft geluk dat geldgebrek even van geen tel meer is

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium