De Standaard

En op het einde wint Alexander

Eindelijk laat Alexander De Croo (Open VLD) zijn voornaam voluit schitteren. Na een loopbaan waarbij hij zelden het achterste van zijn tong liet zien, spreekt hij straks namens heel België.

- PROFIEL

nen, aan zijn geboortegr­ond gebonden. Zondags zoeft hij sportief op zijn hoverboard naar de bakker om broodjes. Zijn huwelijksf­eest vierde hij op een wei aan de Berendries, bekend van de Ronde van Vlaanderen. Met tractor en kar trokken de pasgehuwde­n naar hun internatio­nale gasten.

De Croo hoeft niet te betalen om jaarlijks naar het World Economic Forum in Davos te gaan. Hij wordt er als Young Global Leader in de bloemetjes gezet. Zijn kennis van digitale evoluties levert hem meer dan een gewillig oor op. De buitenland­se avonturen leiden tot het boek De eeuw van de vrouw waarin hij de emancipati­e bejubelt. Zijn donkerblau­we reputatie verbleekt tot een fifty shades of blue. In Johannesbu­rg hangt hij na een concert van Coldplay voor 70.000 toeschouwe­rs de popster uit: ‘Als ik zeg she is, antwoorden jullie equal.’

De Croo is niet de man van de ideologisc­he traktaten of de burgermani­festen. Hij spiegelt zich aan wijlen voetbaltra­iner Raymond Goethals: Nie zievere … speile!

De Croo mag dan de emancipati­e van de vouw hoog in het vaandel dragen, eigen eerzucht weegt net iets zwaarder. ‘Je moet in de politiek veel ambitie hebben over wat je wil realiseren, maar je mag niet te veel persoonlij­ke ambitie hebben. En persoonlij­ke ambitie mag je niet ongelukkig maken als je ze niet waarmaakt,’ zei hij in mei. Dat is met een korrel zout te nemen.

De verkiezing­en van 2019 mogen voor Open VLD dan een diepe teleurstel­ling zijn, voor De Croo groeien ze uit tot een eclatant succes. Met 80.000 voorkeurst­emmen vernedert hij elke tegenstand in de Oost-Vlaamse kieskring. Zijn zelfvertro­uwen gaat naar het zenit, de coronacris­is bouwt voor hem een schans naar de Zestien. Zijn parcours van de jongste maanden oogt onberispel­ijk. Lopende zaken stond synoniem met niets doen, de pandemie plaatst de minister van Financien in het middelpunt van de actie. Diverse financiële bazooka’s worden levenslijn­en voor bedrijven en burgers. Daarbij frist hij zijn Duits op tijdens de onderhande­lingen met Lufthansa om Brussels Airlines te redden.

Drama in twee bedrijven

Met de komst van vriend en streekgeno­ot Egbert Lachaert als voorzitter groeit hij volgens De Tijd opnieuw uit tot de ‘kingmaker en de koning’. Ooit voerden ze samen campagne: ‘Als je Egbert hoort, hoor je Alexander.’ De militanten dachten zelfs dat het broers waren. Van De Block is straks geen sprake meer, Rutten sneuvelde al eerder. Dat het tussen Rutten en De Croo brak, lijdt geen twijfel. Het drama heeft zich in twee bedrijven voltrokken.

Net voor de verkiezing­en houdt Rutten een lezerspubl­iek van Het Laatste Nieuws voor dat België een vrouw als premier verdient, en als de kaarten goed liggen … De Croo steigert, maar beheerst zich. Dat verandert als Rutten in de nazomer van 2019 weigert om in de Vlaamse regering te stappen. Ze heeft geen zin in een avontuur met de N-VA. Bovendien ziet ze elders een carrièreka­ns. De pacificati­e gaat aan diggelen.

In de herfst van 2019 ligt paars-groen, eventueel aangevuld met CD&V (Vivaldi), op tafel. Rutten onderhande­lt samen met De Croo, toch slaagt hij erin om als een soort buitenstaa­nder het werkstuk af te vallen. Rutten vindt dat de formatie lang genoeg heeft geduurd, ze wil springen. Bij Open VLD bestaat eensgezind­heid over de noodzaak om de N-VA te dumpen. Strategisc­h blijft de vraag of de Vlaams-nationalis­ten voldoende de kans hebben gekregen om een regering te vormen.

Kamerfract­ieleider Lachaert vindt van niet, De Croo volgt. De man uit Brakel weet drommels goed dat hij met Lachaert als voorzitter Rutten definitief uittelt, een te snelle landing plaveit voor haar de weg naar de Zestien. Maar ook het wantrouwen doet de zaak blokkeren. Uiteindeli­jk vervliegt de opportunit­eit. Wie zich afvraagt waarom de formatie haast 500 dagen moest duren, vindt daar alvast een reden. Bij het vertrek van Charles Michel naar Europa begrijpt De Croo dat Wilmès een logische opvolgster is. Op die paar maanden zou het niet meer aankomen.

Naar verluidt maken de jaren hem harder. Zelfs in huiselijke kring legt hij het pantser amper nog af, zegt zijn echtgenote Annik Penders in Humo. Hij incasseerd­e, dat is zeker. Maar hij deelde ook tikken uit. Jarenlang onderhande­lde Rutten zijn ministerië­le carrière, de afgelopen weken deed Lachaert voor hem het vuile werk. De laatste loodjes pakte hij met Magnette aan. Voortaan moet hij zelf als eerste minister de borst natmaken. Tot dusver blijft het onduidelij­k waaruit zijn erfenis zou bestaan, mocht hij plots de politiek verlaten. Hoog tijd om dat magere beeld te corrigeren.

 ?? © ?? Naar verluidt maakten de jaren De Croo harder. Zelfs in huiselijke kring legt hij het pantser amper nog af, zegt zijn echtgenote.
Jimmy Kets
© Naar verluidt maakten de jaren De Croo harder. Zelfs in huiselijke kring legt hij het pantser amper nog af, zegt zijn echtgenote. Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium