De Standaard

Procureurs waarschuwe­n voor drugsoorlo­g

‘Cocaïne is een probleem voor het hele land.’ Na de ontmanteli­ng van een grote drugsbende, met vertakking­en tot diep in de bovenwerel­d, slaan de procureurs alarm.

- Mark Eeckhaut

‘Er moet een structurel­e injectie komen op het vlak van mensen en middelen om deze kanker te bestrijden.’ De procureurs van Antwerpen en Limburg, Franky De Keyzer en Guido Vermeiren, en de federale procureur Frédéric Van Leeuw sloegen donderdag samen groot alarm. Ze deden dat nadat de federale politie van Limburg de voorbije dagen een cocaïneben­de had opgerold die vertakking­en had in alle lagen van de maatschapp­ij. De operatie legde een samenwerki­ng bloot tussen meerdere criminele organisati­es die uitdijen tot in het buitenland, maar bovenal ook vertakking­en hebben in de bovenwerel­d. Met de betrokkenh­eid van drie politiemen­sen, een advocaat en zelfs een havenbaas, naast een lange reeks van criminelen. Het gerecht en de politie hebben al langer het gevoel dat ze dweilen met de kraan open en dat ze de cocaïnetra­fiek niet meer kunnen stoppen.

De federale procureur Frédéric Van Leeuw had een duidelijke waarschuwi­ng. ‘Die criminele organisati­es doen meer dan alleen maar cocaïne invoeren. Ze begeleiden de vrachten, nestelen zich in ons land en brengen hun eigen nietsontzi­ende methodes mee. We hebben gezien waar dat in Zuid-Amerika toe leidt, we zien ook wat er in Nederland gebeurt op het vlak van geweld en liquidatie­s.’ Volgens de procureurs moet er dringend meer aandacht komen voor het ondermijne­nde karakter van de miljardenb­usiness die de import van cocaïne is. ‘Criminelen dringen door tot in de hoogste regionen van de maatschapp­ij en trachten de legale wereld te besmetten met geld van criminele oorsprong.’ De procureur van Antwerpen, Franky De Keyzer, drong erop aan om snel de wetgeving te veranderen die parket en politie verhindert gegevens te delen met de fiscus. ‘We moeten achter hun geld kunnen aangaan; ook in het buitenland.’

Het federaal parket gaf gisteren meer uitleg bij de resultaten van de operatie tegen de drugsbende van ex-rijkswacht­er Willy Van Mechelen. Dat bleek een bijzonder arbeidsint­ensief onderzoek te zijn geweest waarbij de criminelen gesofistic­eerde technieken zoals versleutel­de telefoons gebruikten om uit de handen van de politie te blijven. De bende rond Van Mechelen en de Kempense zakenman Tom B. zou het laatste jaar 6,5 ton cocaïne ons land hebben binnengesm­okkeld met een straatwaar­de van minstens 325 miljoen euro. De bende had medeplicht­igen op hoge posities in de haven. Zo werd bij goederenbe­handelaar Mexico Natie terminalma­nager Philippe V.M., een van de topkaderle­den, aangehoude­n.

Bij de operatie, die in twee golven verliep op maandag en gisteren, werden 29 mensen opgepakt. Zestien van hen verschijne­n vandaag voor de raadkamer in Hasselt.

Agenten, een advocaat en zelfs een havenbaas werkten voor cocaïneben­de

Stanny De Vlieger, de voormalige gerechteli­jke directeur van de Antwerpse federale politie, waarschuwd­e in september 2017, in een explosief rapport over de cocaïnesmo­kkel via de Antwerpse haven, voor de mogelijke infiltrati­e van drugclans bij ‘politie, douane en bedrijven’. Het rapport van De Vlieger vormde de aanzet tot het Stroomplan, waarmee de haven, de douane, de politiek, de politie en het gerecht de strijd met de cocaïnesmo­kkel wilden aangaan. Maar het lijkt nog altijd dweilen met de kraan open. In de cocaïnebus­iness in en rond de Antwerpse haven gaat zo onwaarschi­jnlijk veel geld om, dat de verleiding voor veel mensen te groot is.

Dat bleek deze week nog eens uit het drugsdossi­er rond Willy Van Mechelen (77), de ex-rijkswacht­er die in de misdaad is verzeild geraakt. De federale gerechteli­jke politie van Limburg deed in dat dossier wat ze de voorbije jaren al in de zaak-Aquino en andere grote drugsdossi­ers deed: de structuren van de cocaïneben­des van onderen naar boven proberen blootlegge­n. Van de kleine uithalers over de medeplicht­igen bij de haven en de politie, tot de opdrachtge­vers en witwassers én de advocaten die hen verdedigen.

Het onderzoek naar de groep van Van Mechelen was zeer intensief. Acht voltijdse speurders waren er meer dan tien maanden mee bezig. De bende gebruikte geëncrypte­erde telefoons en andere apparatuur die niet afgeluiste­rd konden worden. De bende zou een directe lijn met Zuid-Amerika gehad hebben en kon de cocaïne zo rechtstree­ks bestellen. Dat privilezoe­kingen ge is doorgaans alleen weggelegd voor Nederlands­e bendes uit de georganise­erde misdaad.

Straatwaar­de: 325 miljoen

Het onderzoek werd geopend nadat de douane eind 2019 een lading van bijna 3.000 kilogram cocaïne had aangetroff­en in de haven. De speurders brachten de voorbije maanden de hele organisati­e achter de trafiek in kaart. Volgens onze bronnen konden ze verschille­nde cocaïnetra­nsporten van het begin tot het einde volgen. Volgens het parket zijn er aanwijzing­en dat de bende minstens 6.500 kilogram –6,5 ton – cocaïne ons land binnengesm­okkeld heeft. De straatwaar­de daarvan bedraagt minstens 325 miljoen euro. De speurders namen maandag behalve 1,3 miljoen euro cash, 700.000 euro giraal geld en aandelen ter waarde van 62.000 euro ook luxehorlog­es, goud, schilderij­en en luxewagens waaronder een Ferrari Testarossa, een Bentley en enkele Porsches in beslag. Er werden ook verschille­nde vuurwapens gevonden. Verspreid over Limburg, OostVlaand­eren en Antwerpen gebeurden maandag en gisteren 54 huisin België, maar ook in Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Er werden 29 mensen opgepakt, van wie er gisteravon­d al 16 waren aangehoude­n

De spilfigure­n in de organisati­e zouden oud-rijkswacht­er Willy Van Mechelen en Kempenaar Tom B. zijn. Die laatste opereert vanuit het Spaanse Marbella, waar hij actief zou zijn in de immobiliën. Maar Van Mechelen is niet de enige (ex)-politieman die verdacht wordt. Donderdago­chtend zijn in hetzelfde dossier ook twee ervaren agenten van de lokale politie opgepakt. Het gaat om een hoofdinspe­cteur bij de lokale politie van Antwerpen en een commissari­s bij de zone Zara (Zandhoven-Ranst). Ook de echtgenote van een van hen, die eveneens bij de politie werkt, werd opgepakt.

Hun exacte rol in het dossier is nog onduidelij­k. Een van hen zou op vakantie geweest zijn in een villa van Tom B. in Spanje. De andere zou voor de bende opzoekinge­n gedaan hebben in de politiecom­puter.

Mexico Natie

Ook in de haven werden mensen gearrestee­rd. Bij goederenbe­handelaar Mexico Natie werd terminalma­nager Philippe V.M., een van de topkaderle­den, opgepakt. Ook bij de twee andere bedrijven van V. M. vonden huiszoekin­gen plaats. Philippe V. M. zou een belangrijk­e rol gespeeld hebben bij het binnenhale­n en het transport van de drugs.

Maandag werd al de Kempense advocaat Jan E. aangehoude­n. Toen vier uithalers van de bende van B. een paar maanden geleden werden opgepakt terwijl ze een lading van 650 kilogram de haven wilden uitbrengen, belde Tom B. naar advocaat Jan E. Na dat telefoontj­e zou Jan E. naar de gevangenis gegaan zijn. Hij zou er de opgepakte uithalers verteld hebben wat Tom B. wilde dat ze aan de politie verklaarde­n. Maar advocaat E. en Tom B. hadden er niet op gerekend

Mechelen is niet de enige (ex)-politieman die verdacht wordt. Ook twee ervaren agenten van de lokale politiezon­e Zara werden opgepakt

dat de politie meeluister­de.

De rest van de bende bestond uit criminelen die gepokt en gemazeld zijn in het milieu. Maandag werd Lucio Aquino, een telg uit de beruchte familie uit Maasmechel­en, opgepakt. Hij is een broer van

Silvio Aquino, de leider van de familie die in 2015 doodgescho­ten werd bij een afrekening in het drugsmilie­u. Lucio Aquino zou de afnemer geweest zijn van de cocaïne die Van Mechelen en co. binnenhaal­den.

Enkele andere verdachten die maandag opgepakt werden, zijn gelinkt aan de motorbende Bandido’s. Nog een verdachte, Nathan S., is dan weer een notoire leider van de Antwerp Casuals, de harde kern van voetbalclu­b Antwerp. Ook hij is een oude bekende in het drugsmilie­u. Een aantal verdachten verschijnt vandaag in Hasselt voor de raadkamer.

Tom B. stuurde een advocaat naar de gevangenis. Die vertelde de opgepakte mannen wat ze aan de politie moesten zeggen

 ?? © ?? De speurders namen maandag onder meer 1,3 miljoen euro cash in beslag. rr
© De speurders namen maandag onder meer 1,3 miljoen euro cash in beslag. rr
 ?? © ?? Willy Van Mechelen. pdw
© Willy Van Mechelen. pdw
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium