De Standaard

Na 500 dagen wantrouwen, 1.500 dagen voor vertrouwen

- Lieven Sioen

De regeerverk­laring is voorgeleze­n, de ministers zijn ingezworen, de felicitati­es uitgedeeld en de tranen gedroogd. Vandaag zal de kritiek van de oppositie nog afketsen op het voluntaris­me en de eensgezind­heid waarmee een gloednieuw­e regering voor het eerst het parlement trotseert. En misschien is een groot deel van de bevolking wel bereid om de regering-De Croo niet al bij voorbaat af te rekenen op de 500 deprimeren­de dagen van machtsstri­jd die haar hebben gebaard, maar op de 1.500 dagen die haar resten om het land te dienen.

Ook bij deze regering zal slagen of mislukken bepaald worden door het project, de centen en de mensen. Vooreerst het project. Ja, het is een compromis tussen zeven partijen. En inderdaad, het continueer­t veel hervorming­en van Zweeds, het pikt weer aan met het aloude Belgische overlegmod­el en het heeft de twistappel van een staatsherv­orming geparkeerd. Maar de vaagheid dreigt ook te verhullen in wat voor andere wereld dit akkoord vorm kreeg. Dat een liberale premier zich op de borst klopt voor het ‘meest groene regeerakko­ord in de geschieden­is van het land’ en de geldkraan openzet voor massale investerin­gen in zorg en pensioenen, was pre-corona niet voorstelba­ar. Dan de centen. Die zijn er eigenlijk niet, want door corona is de schuld verder geexplodee­rd. En tegelijk zijn die er wel, in overvloed zelfs, want geld is goedkoop en voorlopig maalt niemand om die nieuwe schulden. Maar dat is tijdelijk respijt. Hoe de regering 4,7 miljard euro wil investeren boven op 3,2 miljard aan nieuw beleid, en straks toch wil saneren zonder nieuwe belastinge­n, wordt nog een heel harde noot om te kraken.

Of dat zal lukken, zal ten slotte afhangen van de mensen. Na anderhalf jaar voortploet­eren van de restregeri­ngWilmès was het land aan andere gezichten toe. De nieuwe ploeg toont ervaring en vernieuwin­g. Ze is jong, divers en vrouwelijk. De premier zelf is zowat de enige minister die de coronacris­is tegelijk zichtbaar en ongehavend heeft doorstaan. De terugkeer van Frank Vandenbrou­cke injecteert dan weer tonnen ervaring, autoriteit en vertrouwen.

Aan de premier om die twintig te doen samenwerke­n zodat het regeerakko­ord ook een project wordt. Na al het chagrijn van de voorbije jaren klonk zelfs zijn evidente oproep tot meer ethiek in de politiek verfrissen­d. Het is een boodschap die ook de voorzitter­s belangt. De regering-Michel raakte verzuurd door de rivaliteit tussen de N-VA en CD&V. Vandaag zit het gevaar aan Waalse kant. Een koppige Magnette en een onberekenb­are Bouchez zullen hun verbeten strijd om het politieke marktleide­rschap buiten de regering moeten houden, willen ze die een kans op slagen geven.

Na al het chagrijn van de voorbije jaren klonk zelfs de evidente oproep tot meer ethiek in de politiek verfrissen­d

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium