De Standaard

‘Dit is geen basisdemoc­ratie, dit is gewoon een mes in de rug’

Niemand bij Groen twijfelt aan de capaciteit­en van Petra De Sutter als vicepremie­r. Maar de manier waarop Kristof Calvo woensdagna­cht werd kaltgestel­lt, zet bij diverse prominente groenen kwaad bloed.

- RECONSTRUC­TIE

de Groen-voorzitter niet het prerogatie­f om op eigen houtje ministers aan te wijzen. Na een paar tussenstat­ions is het de politieke raad – een groep van zo’n vijftig verkozen vrijwillig­ers – die de knoop doorhakt.

Om dat te doen, verkast een gezelschap van parlements- en bestuursle­den van Kinepolis naar het hotel NH Gent Belfort. De locatie wordt geheimgeho­uden voor de pers. Het is intussen al een stuk na elven en iedereen verwacht een lange nacht, want het nieuws dat De Sutter, en niet Calvo, Tinne Van der Straeten in de regering zou vergezelle­n, veroorzaak­t de nodige animositei­t. Van der Straeten als minister van Energie is op dat moment al een certitude. Energie is de specialite­it van de Brusselse die door Calvo, na een uitstap in de advocatuur, opnieuw de politiek werd ingeloodst. De twee zijn close. ‘Kristof Calvo is voor mij: de kapitein van team Kamer, de architect van vele passages in het regeerakko­ord en mijn afterworkm­aatje’, stak ze hem gisteren op Twitter nog een hart onder de riem.

Omstreeks middernach­t vindt een eerste vergaderin­g plaats van alle parlements­leden – Vlaams, Brussels en federaal. De bedoeling is dat die een eerste advies formuleren voor de politieke raad. Almaci licht er toe dat volgens de bevindinge­n van het trio het duo De Sutter/Van der Straeten het meest gedragen is en trekt die kaart. Maar het gros van de federale fractie schaart zich achter Calvo, de andere fracties zijn erg verdeeld. De verdeelde groep parlements­leden is niet in staat een advies voor de politieke raad te formuleren.

Almaci krijgt tijdens die vergaderin­g ook op haar bord geworpen dat ze slecht onderhande­ld heeft bij de verdeling van de bevoegdhed­en. De groenen lopen niet meteen warm voor Ambtenaren­zaken en Overheidsb­edrijven. Iets na één speelt zich precies hetzelfde scenario af in het partijbest­uur. Ook dat is niet in staat om een advies te geven voor de politieke raad. En zo liggen de facto twee duo’s op tafel als de politieke raad bij elkaar komt: De Sutter/ Van der Straeten en Calvo/Van der Straeten.

‘Het is geen oneer om het niet te halen van twee klassedame­s. Maar dit is niet mijn manier van aan politiek doen’ Kamerfract­ieleider Groen

Kristof Calvo

Voor het eerst in de geschieden­is ging de federale regeerverk­laring niet door in de Belgische Kamer, maar in het Europees Parlement. Wegens covid-19 uiteraard, maar kersvers premier De Croo zag er de symboliek wel van in. ‘Mensen accepteren veranderin­g alleen uit noodzaak, en ze zien de noodzaak alleen in een crisis’, citeerde hij Jean Monnet, een van de grondlegge­rs van de Europese Unie. Maar welke veranderin­gen en klemtonen zijn nu al merkbaar in de regeerverk­laring?

Vaagheid over pensioenen

Behalve met de coronacris­is en de investerin­gen in de gezondheid­szorg pakte De Croo, onder groot applaus, meteen uit met het minimumpen­sioen van 1.500 euro. Alleen liet hij daarbij opvallend in het midden of dat bedrag nu netto of bruto is. De socialiste­n en liberalen spraken elkaar daarover gisteren meteen tegen.

Opvallend: ook over de sterkste schouders die de zwaarste lasten moeten dragen, waar socialiste­n en groenen de focus op wilden leggen, repte De Croo met geen woord.

‘Meest groene regeerakko­ord’

Dat deed hij wel over duurzaamhe­id en klimaat. ‘Dit akkoord is het meest groene regeerakko­ord in de geschieden­is van ons land’, verwees De Croo onder luid applaus van de meerderhei­d naar de 4,7 miljard ‘duurzame’ investerin­gen. Daarmee zet hij meteen de toon ten opzichte van zijn voorganger­s.

De vernieuwin­g zette hij vervolgens ook in de verf door er nadrukkeli­jk op te wijzen dat de nieuwe regering uit evenveel mannen als vrouwen bestaat. ‘Een historisch­e stap voor ons land. Diversitei­t is sterker.’

Stijlbreuk

Maar de meest opvallende passage was de stijlbreuk waar de Vivaldicoa­litie mee wil uitpakken. ‘We engageren ons voor een heel andere politiek’, benadrukte De Croo. ‘Een constructi­eve politiek van vertrouwen en respect.’

‘Want afbreken is makkelijk. Het kost niet veel moeite, maar het brengt ons nergens. De voorbije jaren hebben we gezien hoe ruwheid en hardheid ook het politieke debat hebben overgenome­n. Maar wat heeft het ons bijgebrach­t?’

De Croo zinspeelde daarbij duidelijk op de partijen aan de uitersten van het politieke spectrum, maar vermeed nauwkeurig om daar al te fel op door te gaan.

Zes zinnen over justitie en veiligheid, twee over migratie

Veiligheid en justitie waren speerpunte­n van de regering-Michel, maar nu spendeerde De Croo daar veel minder woorden aan: zes zinnen, om precies te zijn. Met daarin: meer blauw op straat, een snellere

Begrotings­tekort?

Het werd pas op het laatste nippertje toegevoegd aan de speech, maar De Croo benadrukte uiteindeli­jk toch dat de regering ‘de vaste wil heeft om het begrotings­tekort significan­t te verbeteren’. Dat is niet toevallig ook een van de stokpaardj­es van CD&V. Maar ook daar blijven de beloften vaag: ‘Zowel de investerin­gen als de uitgaven en besparinge­n hangen af van hoe het herstel loopt.’

Matthias Verbergt, Simon Andries

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium