De Standaard

Nieuwe Antwerpse hoop voor CD&V

-

voorzitter John Crombez maakte gebruik van zijn expertise. Hij was ook een opgemerkte spreker op het congres waarop Rousseau de voorzitter­shamer overnam. Zijn tweede comeback (net voor de eeuwwissel­ing verdween hij ook even van de radar) bewijst zijn gretigheid. Het etaleert veerkracht en de wil om in buitengewo­ne omstandigh­eden niet aan de kant te gaan staan.

Niet in de diepvrieze­r

Op oudere leeftijd veranderen mensen niet meer van karakter. Vandenbrou­cke kent als geen ander alle ins en outs van de politiek. Bovendien ligt het plaatje nu anders dan toen, gunstiger zelfs. Vandenbrou­cke kreeg wel eens het verwijt dat hij zijn carrière vereenzelv­igde met zijn partij. De departemen­ten die hij bestuurde moesten altijd – tot ontzetting van anderen – financieel in de watten gelegd worden. Maar als minister moet hij niet meer aan zijn politieke loopbaan te denken. En de budgetten voor de sociale zekerheid hebben anderen voor hem klaargezet. Hij bekleedt een luxepositi­e. Als het hem niet zint, kan hij probleemlo­os vertrekken.

Zijn komst mag dan een anachronis­tisch geurtje hebben, ongetwijfe­ld woog Rousseau – die via zijn ouders de reputatie van Vandenbrou­cke kende – de keuze goed af. Zowel de partij als de regering doet er haar voordeel mee. Vandenbrou­cke zorgt met zijn diepgang, sérieux en langetermi­jnvisie voor evenwicht, tegenover al die youngsters met minder ervaring. Dat charmeert zelfs rechtse stemmen. Hij incarneert houvast in onzekere tijden. En, zoals hij gisteren op VTM vertelde: hij heeft feeling met de noden van de tijd. ‘Ik heb geen tien jaar in de diepvrieze­r gelegen.’

Rousseau legde met Sociale Zaken en Volksgezon­dheid voor hem een superporte­feuille klaar. Corona bewees het belang van de sociale zekerheid als buffer in crisistijd. Samen met premier Alexander De Croo (Open VLD) kan hij het coronabele­id een eenheid van commando, communicat­ie en uitvoering garanderen met aandacht voor de kwaliteit van de zorg.

Ongetwijfe­ld wil hij de sociale zekerheid hervormen, inclusief de pensioenen (een PS-bevoegdhei­d). Vandenbrou­cke is allesbehal­ve een beheerder.

Hij is wel een krak in de krochten van de staatsherv­orming. De N-VA’ers hebben aan hem op dat punt een kwade klant. Als geen ander begrijpt hij de valkuilen van de financieri­ngswet. Dat maakt hem geschikt om mee het pad naar een zevende ronde voor te bereiden. Beter dan wie ook beseft hij als regionalis­t dat de sociale zekerheid de nucleus blijft van het federale België. Meer dan N-VA-voorzitter Bart De Wever profileert hij zich als architect.

‘Als de politiek er niet in slaagt om grote uitdaginge­n aan te pakken, dan vult ze zich met dagjespoli­tiek, schandaalt­jes en beuzelarij­en’, zei hij ooit in een interview. Een formatie van vijfhonder­d dagen leek elk perspectie­f weg te slaan. Ook De Croo zoekt naar een andere manier van werken, met meer aandacht voor ploegenspe­l en respect. Ondertusse­n klinkt na al die jaren Vandenbrou­ckes boodschap nog steeds actueel. ‘Mensen voelen zich ellendig als ze in de regen staan. Dan moeten politici de paraplu’s eerlijk verdelen en uitzicht bieden op beter weer, zonder te garanderen dat morgen de zon schijnt.’

Bart Brinckman

Frank Vandenbrou­cke bekleedt een luxepositi­e. Als het hem niet zint, kan hij probleemlo­os vertrekken

 ?? © ?? Annelies Verlinden, het ‘witte konijn’ uit de hoed van Joachim Coens. belga
© Annelies Verlinden, het ‘witte konijn’ uit de hoed van Joachim Coens. belga
 ?? © ?? De Instagramp­ost van Conner Rousseau. rr
© De Instagramp­ost van Conner Rousseau. rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium