De Standaard

Stoelendan­s in gang gezet in alle parlemente­n

- (belga)

MINISTERSP­OSTEN Bij CD&V wordt kersvers vicepremie­r en minister van Financiën Vincent Van Peteghem in het Vlaams Parlement opgevolgd door Gentenaar Stijn De Roo. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi krijgt geen opvolger. Hij zetelde in de Kamer als opvolger van gewezen minister van Justitie Koen Geens, die zijn zitje weer inneemt. Slecht nieuws is er voor Bercy Slegers. Zij moet haar plaats als opvolgster in de Kamer weer afstaan aan Nathalie Muylle, die geen verlengd verblijf in de regering kreeg.

Bij Open VLD volgt Bruggeling Jasper Pillen de nieuwe minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne op. Premier Alexander De Croo was al opgevolgd omdat hij in de regering-Wilmès zetelde. Nu ex-minister van Sociale Zaken en Volksgezon­dheid Maggie De Block terugkeert naar het parlement, moet Bram Delvaux opnieuw plaats ruimen.

De SP.A stuurt Meryame Kitir naar de regering met de bevoegdhed­en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking en Grootstede­lijk Beleid. Melissa Depraetere wordt fractielei­der in de Kamer.

In het Europees Parlement volgt de Gentse Sara Matthieu Petra De Sutter op, die vicepremie­r wordt, bevoegd voor Ambtenaren­zaken en Overheidsb­edrijven. Kamerlid Tinne Van der Straeten wordt minister van Energie. Zij werd in Brussel verkozen op een Ecolo-lijst. Het is nog niet bekend wie haar opvolgt. Het betekent wel dat er een lichte verschuivi­ng komt in de verhouding tussen Nederlands­taligen en Franstalig­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium