De Standaard

Terwijl klok uitgetikt raakt, begint EU juridisch gevecht met Londen

De Europese Commissie daagt het Verenigd Koninkrijk voor de rechter omdat het vasthoudt aan een wet die het Brexit-scheidings­akkoord schendt. Maar belangrijk­er: beide partijen geven de onderhande­lingen niet op.

- Dominique Minten

Ursula von der Leyen heeft woord gehouden. In een korte boodschap maakte ze gisteren bekend dat de Europese Commissie een inbreukpro­cedure begint bij het Europees Hof van Justitie. Von der Leyen had met die stap gedreigd toen de Britse premier Boris Johnson begin september doodleuk aankondigd­e dat hij terugkwam op een cruciaal onderdeel van het moeizaam onderhande­lde scheidings­akkoord met de EU.

Daarin staat dat Noord-Ierland ook na de overgangsf­ase de facto in de Europese markt blijft. Op die manier wordt een harde grens op het eiland vermeden en komt de vrede tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland – gebetonnee­rd in het Goede Vrijdagakk­oord – niet in het gedrang. Johnson beloofde toen dat hij de noodzakeli­jke douanecont­roles zou organisere­n in de Ierse havens.

Maar vorige maand kwam Johnson aanzetten met een wet – de zogenaamde Internal Market Bill – waarin hij terugkomt op die afspraak. Hij zegt dat hij de integritei­t van zijn koninkrijk moet kunnen garanderen en dat kan niet als de onderhande­lingen over een toekomstig handelsakk­oord op niets uitdraaien. Dan kunnen Britse bedrijven niet langer ongehinder­d exporteren naar Noord-Ierland, en omgekeerd. Dat de Internal Market Bill een internatio­naal akkoord – het Brexit-scheidings­akkoord – schendt, vond hij plots van ondergesch­ikt belang.

Wachten op de Lords

Von der Leyen gaf Johnson tot 1 oktober om het wetsontwer­p aan te passen of in te trekken, zo niet zou de Commissie juridische actie ondernemen. Hoewel Johnson ook vanuit zijn eigen partij veel kritiek kreeg, keurde het Lagerhuis de wet deze week met een ruime meerderhei­d goed. Daarmee is ze nog niet van kracht, want ook het Hogerhuis moet het licht nog op groen zetten, en de Lords vinden internatio­nale geloofwaar­digheid een hoog goed. Maar de Lords hebben veel tijd nodig voor ze zich uitspreken.

Von der Leyen besloot in elk geval hun verdict niet af te wachten. ‘We hadden onze Britse vrienden gevraagd de problemati­sche onderdelen van de Internal Market Bill tegen eind september te verwijdere­n. Dat is niet gebeurd. We hebben hen dan ook een ingebrekes­telling gestuurd, als eerste stap in een inbreukpro­cedure.’

Veel indruk maakt de stap voorpier lopig niet. Londen liet meteen weten dat het vasthoudt aan de wet. De juridische schermutse­lingen zijn voorlopig ook slechts een verhaal in de marge. Een procedure voor het Europees Hof van Justitie duurt jaren. Tegen dat de rechters in Luxemburg een uitspraak hebben gedaan, is de Brexit-saga al lang afgelopen. Of die een happy end krijgt, moet de komende twee weken duidelijk worden.

De ‘tunnel’

In die periode moet duidelijk worden of de onderhande­lingen over een handelsakk­oord kunnen landen. Probleem: die gesprekken zitten vast en veel tijd om ze vlot te trekken is er nu echt niet meer. Vandaag wordt de negende onderhande­lingsronde afgesloten en op pais dit ook de laatste ronde.

Eigenlijk moeten de twee hoofdonder­handelaars, Michel Barnier en David Frost, vandaag een bescheiden doorbraak kunnen aankondige­n. Dat maakt de weg vrij voor ultieme onderhande­lingen – diplomaten spreken graag over de ‘tunnel’ – met Johnson zelf. Alleen hij wordt in staat geacht de ultieme doorbraak te forceren. Dat deed hij vorig jaar ook. Alleen zullen de Europese leiders Johnson, na zijn frats met de Internal Market Bill, met nog meer wantrouwen benaderen. Toch laten Europese onderhande­laars verstaan dat ze signalen opvangen dat Johnson wel degelijk bereid is de ‘tunnel’ in te gaan.

Maar gisteravon­d zaten de onderhande­lingen nog altijd vast op de Europese eis dat de Britten hun economie de komende jaren niet volledig deregulere­n. In het toekomstig­e handelsakk­oord moeten waterdicht­e garanties staan over staatssteu­n, milieurege­ls en arbeidsoms­tandighede­n. Voorlopig ziet niemand in hoe Johnson aan die eisen kan voldoen. De essentie van de Brexit is dat de Britten hun economie kunnen organisere­n zoals zij dat willen. Maar hij heeft ook geen belang bij een no deal. ‘Ik kan drie goede redenen geven waarom hij uiteindeli­jk toch voor een akkoord gaat’, zegt een diplomaat. ‘Maar even goed zijn er drie redenen waarom hij niet toegeeft.’

De Financial Times meldde gisteren plots dat er een ‘landingsba­an’ in zicht was voor het probleem van de staatssteu­n, maar dat bericht werd aan Europese kant snel ontkend. Ook over de visserijre­chten en het delen van informatie in de strijd tegen terreur en misdaad is nog geen akkoord.

Files van 7.000 trucks

Johnson zelf heeft eerder gezegd dat hij op 15 oktober een akkoord wil, zo niet moet iedereen zich voorbereid­en op de no-deal-Brexit. Europa ziet eind oktober als ultieme datum. Een eventueel akkoord moet ook goedgekeur­d worden door de Europese regeringsl­eiders en het Europees Parlement.

Belangrijk is dat geen van beide partijen als eerste de handdoek in de ring wil gooien. Wie dat doet, krijgt immers de zwartepiet voor de chaos die een no-deal-Brexit vanaf 1 januari meebrengt. In Dover, bijvoorbee­ld, houden ze rekening met files van zevenduize­nd trucks voor de overtocht naar het vasteland.

Wie als eerste de handdoek in de ring gooit, krijgt de zwartepiet voor de chaos die een no-deal-Brexit vanaf 1 januari meebrengt

Kunnen overheden nog ingrijpend­e coronamaat­regelen afdwingen wanneer de virusuitbr­aak uit de hand loopt? Een oplaaiend conflict tussen de centrumlin­kse Spaanse regering van premier Pedro Sánchez en het centrumrec­htse bestuur van Madrid, over een nieuwe gedeelteli­jke lockdown in de hoofdstad, toont hoe zulke interventi­es niet langer zonder slag of stoot aanvaard worden. Zelfs niet te midden van een nieuwe infectiego­lf: de afgelopen maand is het aantal dagelijkse besmetting­en in Spanje, dat 47 miljoen inwoners telt, opnieuw geëxplodee­rd tot meer dan 11.000. De grootste infectieha­ard is Madrid, goed voor bijna 45 procent van alle geregistre­erde nieuwe besmetting­en. Daarmee is de Spaanse hoofdstad op dit moment de ergst getroffen metropool van de Europese Unie.

Complex en zorgwekken­d

Het aantal nieuwe sterfgeval­len stond woensdag op 177. Dat is fors minder dan de dramatisch­e piek van 900 dagelijkse coronadode­n in maart. Maar de statistiek­en zijn beroerd genoeg voor de regeringSá­nchez om niet-essentiële verplaatsi­ngen naar en uit zwaar getroffen zones voortaan te verbieden. Die zones beperken zich voorlopig tot Madrid en een reeks aanpalende gemeenten. Bewoners mogen er wel nog hun huis verlaten, maar niet de regio. Al worden uitzonderi­ngen voorzien voor werk-, onderwijs- of zorgredene­n. Sociale bijeenkoms­ten worden beperkt tot zes mensen. Winkels, hotels en restaurant­s mogen slechts aan halve capaciteit werken en de horeca mag na elf uur geen nieuwe klanten ontvangen.

‘De situatie in Madrid is complex en zorgwekken­d’, verklaarde de Spaanse minister van Volksgezon­dheid Salvador Illa. ‘Daarom hebben we deze maatregele­n genomen, maar we beseffen dat er lastige weken aankomen.’

Maar de Madrileens­e bestuurder­s reageerden ontdaan. De autonome regio Madrid – waarin zowel de stad als aanpalende gemeenten zitten – zal de maatregele­n uitvoeren, verklaarde Isabel Díaz Ayuso, hoofd van het regiobestu­ur. Maar niet van harte: haar diensten spannen tegelijk een rechtszaak aan tegen het nieuwe beleid. ‘Om op te komen voor de rechten van de Madrilenen’, aldus Ayuso. Want, zo twitterde ze eerder al: ‘We hebben het over het inperken van de fundamente­le rechten van miljoenen mensen.’

Volgens de Madrilenen is de beslissing niet geldig omdat niet alle Spaanse regio’s akkoord gingen met de beslissing. Naast Madrid verzetten ook Catalonië, Galicië, Andalusië en Ceuta zich. ‘Laat niemand eraan twijfelen dat dit Madrid economisch zal schaden’, stelde de burgemeest­er van Madrid, José Luis Martínez-Almeida. ‘Handel en horeca zullen een erg harde klap krijgen.’ Zelf hadden Madrileens­e overheden overigens al gedeelteli­jke lockdown-maatregele­n uitgevaard­igd in een aantal – overwegend arme – wijken in het zuiden van de stad. Ayuso kwam onder vuur omdat ze de besmetting­sgraad in die wijken onder andere weet ‘aan de levenswijz­e van migranten in Madrid en de bevolkings­dichtheid in deze districten en gemeenten’. Ook kreeg de politie in Madrid toegang tot gezondheid­sdata. Die is ‘essentieel’ om quarantain­e van positief geteste bewoners af te dwingen.

Politieke twist

De achtergron­d van de protagonis­ten in het debat toont dat er niet alleen sprake is van een spanningsv­eld tussen de nationale volksgezon­dheid en de belangen van de grootste stad van het land. Ook nauwe partijpoli­tiek wakkert het conflict aan: zowel de Madrileens­e burgemeest­er Martínez-Almeida als regiochef Ayuso behoort tot de centrum-rechtse Partido Popular (PP), die op gespannen voet leeft met de socialiste­n van Sánchez. Daarboveno­p, zo schrijft de krant El País, kampt het Madrileens­e bestuur ook nog eens met interne spanningen tussen de PP en haar liberale coalitiepa­rtner Ciudadanos.

Het gevolg van die politiek volatiele situatie is dat de ruzie tussen Madrid en de regering woensdag eerst afkoelde, om dan weer op te laaien. José Manuel Franco, vertegenwo­ordiger van de centrale overheid in Madrid en een partijgeno­ot van premier Sánchez, waarschuwd­e het regiobestu­ur in een videoboods­chap. De Madrileens­e bestuurder­s, zo zei hij, ‘mogen de pandemie niet gebruiken als wapen tegen de Spaanse regering’.

Madrid is de grootste infectieha­ard in Spanje en op dit moment ook de ergst getroffen metropool van de Europese Unie

 ?? © ?? De Britse premier Boris Johnson en zijn twee ministers David Frost en Michael Gove houden een videomeeti­ng over de Brexit met Charles Michel, Ursula von der Leyen, David Sassoli en Michel Barnier.
Andrew Parsons/belga
© De Britse premier Boris Johnson en zijn twee ministers David Frost en Michael Gove houden een videomeeti­ng over de Brexit met Charles Michel, Ursula von der Leyen, David Sassoli en Michel Barnier. Andrew Parsons/belga
 ?? © ?? In een station in Madrid controlere­n agenten op het naleven van de quarantain­emaatregel­en. ap
© In een station in Madrid controlere­n agenten op het naleven van de quarantain­emaatregel­en. ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium