De Standaard

Een polo met een bruin randje

- ANALYSE

kampioen in een tijd waarin die sport nog iets elitairs uitstraald­e. Daarna werkte hij samen met een joodse zakenman uit Oost-Europa’, zei John Flynn, de voorzitter van Fred Perry, al in 2017. Hij werd opnieuw geciteerd in het persberich­t dat het merk vorige week verspreidd­e. ‘Natuurlijk steunen we de extreemrec­htse idealen niet. Die gedachtega­ng druist in tegen alles waar wij voor staan.’

Amy Winehouse

Fred Perry werd de voorbije 65 jaar door uiteenlope­nde subculture­n gedragen. In de jaren 50 hadden de Britse mods hun Fred-Perry-polo helemaal tot boven dichtgekno­opt. In de jaren 70 dweepten skabands als The Specials met het merk. In de jaren 90 werd het de favoriet van Britpopban­ds als Oasis en Blur.

Tal van muzikanten, van Paul

Weller over Freddy Mercury tot Pete Doherty en Mike Skinner van The Streets, lieten zich opmerken in een Fred Perry-polo. Hooverphon­ic-frontman Alex Callier draagt alleen polo’s van het merk. Ook Amy Winehouse was fan en kreeg in 2010 postuum zelfs een kleine collectie.

Niet alleen progressie­ve, rebelse creatievel­ingen stroomlijn­den hun imago met Fred Perry, ook extreemrec­hts claimde de polo. Rechtse skinheads gingen in de jaren 70 (deels) aan de haal met de look van de eerste skinheads die al in de jaren 60 Fred Perry droegen en van linkse politieke signatuur waren. Net die uitgesprok­en link met de tegencultu­ur maakt het merk aantrekkel­ijk voor nieuwe, opkomende maatschapp­elijke groepering­en die de status quo willen uitdagen. In een interview op het Youtubekan­aal Rebel News uit 2017 legt Proud Boys-oprichter Gavin McInnes uit waarom hij de Fred Perry-polo tot het uniform van zijn beweging maakte. Omdat ze ‘netjes ogen en mooi aansluiten’, benadrukte hij. ‘Als je afhangende schouders hebt zoals ik, is het een van die weinige polo’s die de illusie wekken dat je niet het lichaam van een twaalfjari­g meisje hebt. Maar ik hou evengoed van de geschieden­is van het merk, de associatie met de mods, Britten uit de arbeidersk­lasse die erg trots waren op de identiteit van het noorden en zichzelf. Ze waren moedig. Ondanks het feit dat ze pillenslik­kers op scooters waren en op de vuist gingen, wilden ze er goed uitzien, ze hielden van enig decorum. Die houding spreekt me aan.’

Meer mainstream

Dat McInnes zowel de stoerheid als de nette uitstralin­g van Fred Perrypolo’s prijst, is niet toevallig: het past in de filosofie van alt-right waar zelfbeheer­sing, weerbaarhe­id en (stereotiep­e) mannelijkh­eid centraal staan. De Nederlands­e conservati­ef-rechtse politicus Thierry Baudet kleedt zich als een dandy die zijn zaakjes op orde heeft, terwijl hij tekeergaat tegen masturbati­e. Leden van de radicaal-rechtse jongerenor­ganisatie Schild & Vrienden dragen, hun leider Dries Van Langenhove indachtig, nette lederen schoenen, blazers, hemden en, jawel, polo’s. Heel wat radicaal-rechtse organisati­es zetten kleding in om hun imago meer mainstream te maken en hun extreme ideeën kracht bij te zetten en te normaliser­en.

Fred Perry is overigens niet het enige merk dat tegen zijn zin gekaapt wordt door extreemrec­hts. Het overkwam ook Dr. Martens en Lonsdale, dat zijn verkoop begin jaren 2000 zag stijgen door rechtse skinheads. Als je je bomberjack over een T-shirt met een Lonsdalelo­go laat openhangen, zie je immers de letters ‘NSDA’, een verwijzing naar Hitlers nazipartij NSDAP. Maar anders dan een kaalgescho­ren man in een Lonsdale-shirt is een man in een Fred Perry-polo dus een pak moeilijker in hokjes te stoppen.

‘Natuurlijk steunen we de extreemrec­htse idealen niet. Die gedachtega­ng druist in tegen alles waar wij voor staan’

werden, en die daarna door de Kelten over Europa verspreid werden. Gouden kettingen en armbanden werden bij leven beschouwd als een symbool van macht. Omdat ze beschouwd werden als een offer bij de overgang naar een volgend leven, komen ze soms voor in begraafpla­atsen. Stukken van deze typologie zijn aangetroff­en in graven in het Noord-Franse Rongères en in het Scandinavi­sche Nilose. Bij ons zijn er nog geen soortgelij­ke vondsten bekend.

Er zijn twijfels of de stukken effectief rond Veurne zijn opgegraven. Als ze dat wel zo zou zijn, dan komt ook de Belgische overheid in beeld. Archeologi­sche voorwerpen van die waarde komen immers in aanmerking om het label Topstuk te krijgen. In dat geval hadden de armbanden het Belgische grondgebie­d niet mogen verlaten. Laat staan geveild worden in Monte Carlo.

Geert Sels

 ?? © ?? Een lid van The Proud Boys in de Fred Perry-polo die het merk nu van de markt haalt.
Alex Milan Tracy /belga
© Een lid van The Proud Boys in de Fred Perry-polo die het merk nu van de markt haalt. Alex Milan Tracy /belga
 ?? © ?? The Specials: fan van pizza en Perry. rr
© The Specials: fan van pizza en Perry. rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium