De Standaard

Telepath, het sociale netwerk waar je vriendelij­k moet zijn

- Dominique Deckmyn

SOCIALE MEDIA We hebben het zo’n beetje gehad met al dat gescheld op sociale media. Tenminste, dat denken de makers van Telepath.

Heeft de wereld nog een nieuw sociaal netwerk nodig? Een aantal voormalige medewerker­s van de website Quora menen van wel. Telepath, dat voorlopig alleen op uitnodigin­g toegankeli­jk is voor een beperkt aantal gebruikers, krijgt in ieder geval al heel wat positieve reacties in de Amerikaans­e media.

Telepath zou op het eerste gezicht veel weg hebben van Twitter, zeggen gebruikers: je ziet een stroom van berichten. Maar elk bericht hoort thuis in een bepaald onderwerp. En dat heeft dan weer meer weg van een online forum als Reddit.

Telepath is van plan om zijn netwerk grondig te modereren, met eigen personeel – in tegenstell­ing tot de meeste sociale netwerken, die die klus uitbestede­n. Een van de gebruiksre­gels is dat gebruikers ‘vriendelij­k’ moeten zijn en ‘niet gemeen’. Een heel contrast met wat gebruikeli­jk is op Twitter of Reddit.

Met Facebook heeft Telepath gemeen dat je met je echte naam moet inloggen, anonieme trollen zijn niet welkom. Maar anders dan op Facebook draait het op Telepath rond conversati­e over onderwerpe­n die je interesser­en, eerder dan over conversati­e met je vrienden. Dat betekent dat nieuwe profielen de app meteen kunnen gebruiken, ook als ze er geen vrienden hebben.

Clubhouse

In de zomermaand­en ontstond er ook even wat buzz rond een ander sociaal netwerk, Clubhouse, dat net als Telepath nog in een testfase zit. Clubhouse onderschei­dt zich doordat alles er draait rond audiochatr­ooms: je kunt op elk moment deelnemen, als luisteraar of spreker, aan live conversati­es over heel uiteenlope­nde thema’s. Journalist­en die tot de test werden toegelaten, wisten te melden dat het er vaak vrouwonvri­endelijk en racistisch aan toegaat. Live gesprekken modereren is dan ook haast onbegonnen werk. Telepath van zijn kant wil uitgroeien tot een netwerk waar vrouwen zich thuisvoele­n. ‘Eén van de belangrijk­ste problemen die Telepath wil aanpakken is zorgen dat de gemeenscha­p leuk en veilig is voor vrouwen’, schrijft Tatiana Estévez, bij Telepath verantwoor­delijk voor gemeenscha­p en veiligheid, op Twitter. ‘We verdragen geen onverdraag­zaamheid, en we zijn niet getrouwd met het idee van vrije meningsuit­ing als hoogste goed, zodat we durven optreden tegen bagger en gemeenheid’.

 ?? © ?? Inloggen en je manieren houden. rr
© Inloggen en je manieren houden. rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium