De Standaard

Hoe komt het dat je huid niet overal even gevoelig is voor aanraking?

- Kaat De Queker, Oelegem Tomas van Dijk

‘Als er een insect over je arm loopt, zijn er plaatsen waar je niets voelt en plekken waar je er juist erg gevoelig voor bent’, mailt Kaat De Queker. ‘Hoe zijn die verschille­n te verklaren?’

U heeft vast weleens een plaatje gezien van het gekke mannetje, de homunculus, het ‘mannetje in onze hersenen’, oftewel ons bewustzijn. De homunculus is echter ook een neurologis­ch gebied in onze hersenscho­rs dat aanrakinge­n registreer­t en verwerkt, en commando’s doorgeeft aan de spieren. Voor de verwerking van signalen van de diverse lichaamsde­len zijn stukken van die hersenscho­rs gereservee­rd die behoorlijk uiteenlope­n qua grootte. In onze lippen zit veel gevoel – het hersendeel dat die signalen verwerkt, is dan ook navenant groot. Ook ons gezicht en onze handen zijn goed bedeeld. Loop je op deze manier alle lichaamsde­len af, dan eindig je met het karikatuur van een lichaam. Een lijf met een groot hoofd, grote lippen en handen, en kleine, dunne armen en benen.

De tast- en drukrecept­oren zijn dus niet gelijk verdeeld over het lichaam. Dat verklaart dat je plots een insect op je arm kunt voelen, hoewel dat er al een tijdje rondkroop. Mogelijk had je het daarvoor niet opgemerkt doordat het over een stuk huid liep met minder receptoren.

Neuroweten­schapper Marco Davare (Brunel University London) onderschei­dt vier types tast- en drukrecept­oren: de receptoren van Paccini, Ruffini, Meissner en Merkel (allen vernoemd naar hun ontdekkers). Ze hebben allemaal zo hun specialite­iten. In onze vingertopp­en zitten ze allemaal. Minieme vibraties, denk aan de trillingen veroorzaak­t door insectenpo­otjes, voelen we het best met de zenuwuitei­nden van Merkel.

Ook beharing speelt een rol. Dankzij de zenuwen die in haarfollik­els zitten, kan klein ongedierte moeilijk ongemerkt langs haren schuifelen. Mogelijk voelde u dus plots een insect over uw arm kruipen doordat het dier een meer behaard deel van de arm bereikte.

En dan is er ook nog zoiets als focus. ‘Als je afgeleid bent – je zit in een goed gesprek of je bent aan het sporten – dan voel je de kriebels niet’, zegt dermatoloo­g Patrick Kemperman van het universita­ir medisch ziekenhuis Amsterdam UMC.

Evengoed kunnen we onze hersenen juist op scherp stellen. ‘Heb je een fobie voor insecten, dan is je brein extra gevoelig afgesteld’, zegt Davare. ‘Zo gevoelig zelfs dat je waarschijn­lijk tijdens een wandeling door de jungle al kriebels zult voelen nog voor ze je aanraken.’

Het is opmerkelij­k hoe de gevoelighe­id voor aanraking zo sterk van situatie tot situatie verschilt, merkt Davare op. Hij verwijst naar een Britse studie uit 2001 in het blad Current Biology. Onderzoeke­rs gaven mensen kleine speldenpri­kjes op de arm. Mits ze exact tegelijk aangebrach­t worden, voelen twee van die prikjes op kleine afstand van elkaar op de huid aan als één enkele prik. Toen de deelnemers met een vergrootgl­as naar hun arm keken, bleek opeens dat ze de twee prikken wel los van elkaar voelden.

 ?? getty © ?? Een trilling van insectenpo­otjes voelen we het best met de ‘zenuwuitei­nden van Merkel’.
getty © Een trilling van insectenpo­otjes voelen we het best met de ‘zenuwuitei­nden van Merkel’.
 ??  ?? Vragen voor de wetenschap­swinkel zijn welkom op wetenschap@standaard.be, onder vermelding van naam en woonplaats.
Vragen voor de wetenschap­swinkel zijn welkom op wetenschap@standaard.be, onder vermelding van naam en woonplaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium